1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kouluruoka

"Taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville perheille” – lause sai koululaisten vanhemmat takajaloilleen Hämeenlinnassa ja Riihimäellä

Kouluruokailun järjestäminen kunnissa etäkoululaisille ei sujunut kaikilla niin kuin Strömsössä.

Kouluruoka
 Matias (11v.) ja Tuomas (8v.) Tamminen tulivat hakemaan omat ruokakassinsa Hämeenlinnan yhteiskoululta. Mukaan halusi myös Saara-sisko.
Matias (11v.) ja Tuomas (8v.) Tamminen tulivat hakemaan omat ruokakassinsa Hämeenlinnan yhteiskoululta. Mukaan halusi myös Saara-sisko.Ville Välimäki / Yle

Suomen kunnat järjestivät viikossa nopealla aikataululla etäkoulaisten ruokailun. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki yritti rajata etäopetuksessa olevien koululaisten ruokahuollon koskettamaan vain ”taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville perheille”.

Sanamuoto oli epäonnistunut, sillä se aiheutti metakan hämeenlinnalaisten huoltajien keskuudessa.

Niinpä virkamiehet perääntyivät.

– Kyllä me saimme siitä palautetta. Muotoilu oli sen tyyppinen, että osa huoltajista koki sen eriarvoistavana ja hämmentävänä. Sen takia perheet saavat nyt itse päättää tarvitsevatko ja haluavat ruokakassin, korjaa Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kaupungintalolla syntynyttä viestintäkämmäystä.

Epäonnekseen Riihimäen kaupunki peesasi tiedotteensa sanamuodoissa Hämeenlinnaa, ja sai puolestaan sikäläiset koululaisten vanhemmat takajaloilleen.

Hämeenlinnassa koululaisille tarjottavan ruokakassin sisältöä.
Näillä eväillä pitäisi etänä opiskelevien koululaisten tulla Hämeenlinnassa toimeen muutama päivä.Miki Wallenius / Yle

Huoltajat katsoivat, että kouluruoka on lakisääteinen ja se kuuluu kaikille.

– Kyllä se (ruokakassi) on tarkoitettu kaikille, jotka tuntevat sen olevan tarpeen. Hyvä, että kouluruoka maistuu, kuittaa jupakan Riihimäen kaupungin sivistysjohtaja Esa Santakallio.

Kouluruokakasseja tuodaan jopa kotiovelle

Useat kantahämäläiset kunnat ehtivät saada etänä opiskelevien koululaistensa ruokahuollon kuntoon ennen pääsiäistä. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat paljon.

Esimerkiksi Janakkalassa ruokakassit toimitetaan kotiovelle saakka kahden viikon välein, kun taas Forssassa pitää itse hakea take away -ateriapaketit koululta kaksi kertaa viikossa.

Hämeenlinnassa jaettiin keskiviikkona noin 1800 ruokakassia. Ensi viikolla määrä nousee 500:lla.

Hämeenlinnalainen äiti Tanja Kuisma kävi hakemassa koululaisilleen ruokakassit Hämeenlinnan yhteiskoulun ruokalan lastauslaiturilta.

Kassit tulevat tarpeeseen ja helpottavat arkea.

– Olen itsekin koulussa ja nyt koulu on kiinni. Yhden ihmisen tuloilla ei kauhean pitkälle pötkitä.

Ruokapakettien suosio yllätti Riihimäellä

Riihimäellä huoltajien kiinnostus ruokapaketteja kohtaan oli yllättävän suurta. Nyt kaupunki miettii uudestaan, miten ruokakassien jakelu hoituisi pääsiäisen jälkeen järkevimmin.

– Halukkaiden määrä oli kova yllätys. Viime yönä tarkistettiin tilastot: meille ilmoittautui 1833 ruokapaketin hakijaa, sivistysjohtaja Santakallio kertoo.

Se on yli puolet kaupungin esi- ja peruskoululaisista.

Palmia Oy:n aluepäällikkö Eija Tonteri.
Ruokakassirumba muutti yllättäen myös Palmia Oy:n aluepäällikkö Eija Tonterin työtehtäviä suurkeittiökuvioista kassien jakoon.Ville Välimäki / Yle

Riihimäellä ja Hämeenlinnassa kouluruuasta vastaavalle Palmialle tuhansien ruokakassien pyörittäminen on uusi asia. Ruokatehtaat käyvät täysillä ja tukuista ei tahdo enää kaikkea aina saada.

– Kyllä tämä on iso ponnistus, koska kukaan ei ole tätä aikaisemmin tehnyt. Katsotaan nyt mitä kokemuksia tästä saadaan, sanoo Palmia Oy:n aluepäällikkö Eija Tonteri mietteliäänä.

Etäkoululaisten ruokakassirumba jatkuu ainakin toukokuun puoleen väliin.

Lue myös: Nyt kunnat tarjoavat noutoruokaa myös etäoppilaille – tarve yllätti pikkukaupungin: "Kertoo siitä, että perheet ovat kovilla"