1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. auttaminen

Varakas yrittäjä kuuli, ettei kaikille kotikunnan lapsille riittänyt läppäreitä – nyt niitä tulee 15 000 eurolla

Paikallinen yritysryhmä lahjoittaa 45 kannettavaa tietokonetta Pyhtään kyläkouluille 4–6-luokkalaisten etäopiskelua varten.

Teollisuusneuvos Reino Uusitalo keksi keinon auttaa pyhtääläisiä lapsia. Kuva: Antro Valo / Yle

Kun teollisuusneuvos Reino Uusitalon korviin kantautui huoli siitä, ettei kaikille pyhtääläisille lapsille riittänyt kannettavia tietokoneita etäopiskeluun, keksi hän idean auttaa.

Uusitalo kääntyi yrityksensä alihankkijoiden puoleen. Päätös oli nopea.

– Kaikki halusivat lähteä mukaan auttamaan, kertoo Reino Uusitalo.

Uusitalon johdolla paikalliset yritykset lahjoittavat 45 kannettavaa tietokonetta Pyhtään kyläkouluille 4–6-luokkalaisten etäopiskelua varten pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Lahjoituksen arvo on yli 15 000 euroa.

Uusitalo pitää tärkeänä sitä, että kaikilla on hyvät edellytykset digitaaliseen työskentelyyn myös kotona.

– Etätyössä tarvitsee tietokoneita, sillä niillä voi kehittää omaa oppimistaan ja innovointiaan. Se innostaa jatkossakin kehittämään itseään, omaa maailmaansa ja kiinnostusta opiskeluun.

Pyhtään Huutjärven koulun rehtori Sari Hakulinen pitää sitä hienona asiana, että yritykset lähtivät lahjoitukseen mukaan.

– Vanhempien oppilaiden kohdalla laitetilanne on ollut hyvä, mutta nuoremmille oppilaille koneita ei ole ollut riittävästi tarjolla. Nyt perimmäinenkin sopukka Pyhtäällä on huomioitu ja kaikkiin kyläkouluihin saadaan riittävästi koneita oppilaiden käyttöön, Hakulinen kertoo.

Rankkoja aikoja

Reino Uusitalon mukaan hänellä oli yrittäjähenkeä jo pikkupoikana ja jo silloin hän halusi osallistua ja auttaa. Ihmiset voivat hänen mielestään olla vaatimattomia ja hiljaisia, mutta heillä on valtava potentiaali tehdä, kun siihen annetaan edellytykset.

– Raha ei ole oleellinen asia. Olen yrittämisen rinnalla halunnut lähteä mukaan mahdollistamaan asioita.

Uusitalo on nykyisin varakas mies. Vuonna 2017 hän tienasi ansio- ja pääomatuloina lähes 10 miljoonaa euroa ja oli Kymenlaakson suurituloisempien kärjessä. Vuonna 2018 hänen yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot olivat puolestaan yli 520 000 euroa.

Uusitalo kertoo kuitenkin ponnistaneensa tyhjästä.

– Ei ollut muuta kuin kädet, joilla ensin hakattiin karjatilan rakennuksen syöttöpöydät ja sitten myllyllä betonit. Edellytykset olivat hyvät, mutta työtä se teetti.

Uusitalo perusti Pyroll-yhtiön vuonna 1973. Pyroll Groupin toimialana on paperin, kartonkien ja pahvien jalostaminen.

Toiminta lähti hänen mukaansa pikkuhiljaa liikkeelle kovalla työllä ja pitämällä "markat kurissa". Töitä tehtiin joka päivä, ja viikonloppuisin kerättiin jätepaperia vaihdettavaksi rulliin, josta käärepaperit valmistettiin.

Alku oli vaikea muun muassa ihmisten palkkaamisen ja laitteisiin investoimisen vuoksi, mutta Uusitalo kertoo lopulta tottuneensa jatkuvaan riskinottoon. Vuodet 1988, 1989 ja 2000 olivat hänen mukaansa vaikeita.

– Onneakin tarvittiin, että niistä vuosista päästiin yli. Sitten vuonna 2002 oli jo syytä hymyyn, että kaikesta on selvitty.

Henkireikä

Reino Uusitalo on myös itse keksinyt tavan, jolla helpottaa rasittunutta mieltään korona-aikanakin: metsässä hölkkääminen.

– Se on ollut minun tapani tehdä etätyötä näinä vuosikymmeninä. Olen tuolla polulla omine ajatuksineni. Sitten kun tulen takaisin, tuntuu, että päivän työt on tehty. Jos vain istuu ja miettii asioita, niin pää ei kestä.

Uusitalo on huomannut, että korona-aika on lisännyt yhteisöllisyyttä ja auttamisen halua.

– Ihmisten jaksamisen kannalta ne ovat tärkeitä asioita, ulkoilun lisäksi.

Uusitalo on nykyään Pyroll Groupin hallituksen puheenjohtaja. Hän kertoo arvostavansa työntekijöitä, joita yrityksessä työskentelee.

– Koitan itse olla tukihenkilö ja viime kädessä vastuunkantaja, mutta voin tehdä sen omissa oloissani metsäteillä. Siellä ei näe ketään.

Voit keskustella aiheesta 14.4. klo 23 asti.

Lue myös:

Korona toi suomalaisille jotain hyvääkin: asiantuntijat kertovat kuusi vaalimisen arvoista asiaa

3 yrittäjää rajakaupungista kertoo, kuinka korona ja venäläisten turistien katoaminen veivät tulot: "Myynti pyöreä nolla"

Kymenlaakson suurituloisin on Reino Uusitalo – listalla on myös monta uutta nimeä