Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 7.-27.4.

Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 7.-27.4.

Yleistä

27.4. klo 16.31 HUSissa aloitetaan tutkimus elinsiirtopotilaiden hoidossa käytettyjen lääkkeiden tehosta koronavirukselta suojelussa

Elinsiirtopotilaiden verinäytteistä etsitään vastauksia niin koronaviruksen etenemisen estämiseen kuin elinsiirtopotilaiden lääkehoidon säätämiseen.

Tutkimuksessa selvitetään suojaavatko elinsiirtopotilaiden hoidossa käytetyt hyljinnänestolääkkeet syklosporiini A tai takrolimuusi koronavirukselta ja estääkö jompikumpi näistä viruksen aiheuttaman COVID-19-taudin vaikean muodon kehittymisen. Lisäksi selvitetään alisporivir-lääkkeen vastaavia vaikutuksia.

– Tutkimuksemme hypoteesina on, että syklosporiini A joko suojaa SARS-CoV-2-virukselta tai estää vaikean COVID-19-taudin muodostumisen, tutkimusryhmän johtaja Satu Kuure Helsingin yliopistosta kertoo HUSin tiedotteessa.

Idea tutkimukseen syntyi, kun maaliskuussa saatiin Italiasta vahvistus, että lapsilla, joille on tehty elinsiirto, ei ole havaittu COVID-19-tautia.

27.4. klo 15.44 Helsinki aloitti noutolounaiden jakamisen etäkoululaisille

Helsinki on aloittanut noutolounaiden jakamisen etäkoululaisille tänään maanantaina.

Noin 8 800 koululaista, eli noin viidennes kaikista perusopetuksen oppilaista on ilmoittautunut hakemaan noutolounasta.

Kouluruokaa voi hakea mukaan 64 koululta, jotka sijaitsevat siten, että ruuan hakeminen olisi kaikille helppoa.

Tähän saakka kaikilla koululaisilla on ollut mahdollisuus mennä ruokailemaan kouluille paikan päälle, mutta vain noin kolmesataa oppilasta on hyödyntänyt tätä mahdollisuutta.

27.4. klo 15.18 Havis Amandaa aidattiin vappumenojen rauhoittamiseksi

Helsingin kaupunki pyrkii rajoittamaan vapun viettoa keskustassa ja aitasi sen takia Havis Amandan patsaan. Patsasta tullaan lisäksi vartioimaan vappuaattona ja vappupäivänä. Vartioinnista vastaa poliisi. Noin kaksimetrisen aidan pystyttäminen aloitettiin tänään.

27.4. klo 14.15 Pääkaupunkiseudun poliisilaitokset: Vappua vietettävä kotona

Pääkaupunkiseudun poliisilaitokset vetoavat yhteisessä tiedotteessa, että vappua täytyy vietää lähtökohtaisesti kotioloissa ja kontakteja välttäen. Poliisi valvoo kokoontumista ja nuorten käyttäytymistä julkisilla paikoilla ja puuttuu normaaliin tapaan kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen.

– Ylimääräistä liikkumista tulee edelleen välttää koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämä koskee myös nuoria. Vanhempien kannattaakin muistuttaa nuoria siitä, että he toimisivat myös vastuullisesti, eivätkä kokoontuisi isoissa porukoissa ja välttäisivät muutenkin julkisia paikkoja sekä kokoontuisivat verkossa. Nyt jos koskaan on hyvä hetki viettää vappua kotosalla perhe- ja pihapiirissä, painottaa apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kommentoi tiedotteessa.

27.4. klo 13.23 HUS:in alueella nyt 3 204 todennettua koronatartuntaa

HUS:in alueella on nyt vahvistettu yhteensä 3 204 koronavirustartuntaa. Näistä yli puolet, eli 1 772 on Helsingissä. Taudin ilmaantuvuus, eli tartuntojen määrä suhteessa väkilukuun on Uudellamaalla suurinta Helsingissä ja Helsinkiä lähimmissä kaupungeissa Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Sipoossa, Keravalla, Järvenpäässä ja Kirkkonummella. Ilmaantuvuus on korkea myös Siuntiossa, jossa tautitapauksia on kahdeksan. Ilmaantuvuus on korkea, koska kunnassa on asukkaita 6 145.

27.4. klo 10.37 Mitä koronapotilaiden hoidosta on kuukaudessa opittu? Ainakin se, että seuraavasta päivästä ei tiedä kukaan

Koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin takia tehohoitoon joutuneilla on ollut jo tunnettujen riskitekijöiden ohella myös veren hyytymishäiriötä ja munuaisongelmia.

Nyt huhtikuun viimeisellä viikolla COVID-19-keuhkotulehduksen vuoksi Suomessa on tehohoidossa ollut kolmisen sataa potilasta, joista valtaosa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella.

Jorvin sairaalaan tehohoidon ylilääkärin Tero Varpulan mukaan missään aiemmin tunnetussa virustaudissa ei vastaan ole tullut samankaltaista, koko elimistössä jylläävää tulehdustilaa, jossa kuumeilu junnaa paikoillaan ja aaltoilee edestakaisin.

Varpulan mielestä suurin tähän asti löytynyt viisaus koronapotilaista ensimmäisen hoitokuukauden aikana on se, että tauti on hyvin monimuotoinen ja kyse on kaikkea muuta kuin yhdenmukaisesti etenevästä taudista. Tämä tekee sairauden ennustettavuudesta vaikean.

27.4. klo 8.52 Pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä

Ylen MOT-toimituksen tiedossa on lukuisia tapauksia, joissa potilaan oireet ovat olleet tyypillisiä koronavirustaudille. Silti nenän limakalvoilta otetun näytteen tulos on ollut negatiivinen.

Oireilevia ihmisiä ei välttämättä ole ohjattu terveysasemalta uuteen testiin, vaan heitä on ohjeistettu parantelemaan oloa kotona.

Pahimmillaan testituloksista jopa puolet voi olla vääriä negatiivisia. Luotettavan tuloksen saamiseksi testi pitäisi tehdä varhaisessa vaiheessa sairastumista.

Testauksen luotettavuutta voitaisiin lisätä toistamalla näyteenotto kaksi kertaa saman vuorokauden aikana.

27.4. klo 8.19 Yli puolet lukiolaisista kokee etäopiskelun raskaaksi

Koronavirusepidemian aiheuttama etäopiskelu kuormittaa lukiolaisia huolestuttavan paljon, selviää Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) kyselystä.

Jopa 60 prosenttia vastaajista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi, kun taas viime keväänä toteutetun Lukiolaisbarometrin mukaan vastaava luku oli 40 prosenttia tavanomaisessa opiskelussa.

Kuormituksen kasvu on ymmärrettävää, sillä yli puolella lukiolaisista etäopetus on lisännyt viikoittaista työmäärää, SLL toteaa. Lisäksi lähes puolet lukiolaisista kokee opetuksen laadun heikentyneen.

Kuormituksen kasvamisen lisäksi yli puolet vastaajista on ahdistunut koronatilanteesta.

Eräs vastaajista kuvasi olevansa loppuunpalamisen partaalla.

Lähde: STT

27.4. klo 8.17 Koronaepidemian taittaminen vaatii mittavaa jäljitystyötä

Terveydenhoitohenkilökunnalla on edessään iso työ, kun koronapotilaiden altistamia ihmisiä jäljitetään entistä tarkemmin ja määrätään karanteeniin.

Koronaepidemian pahiten vaivaamissa pääkaupunkiseudun kunnissa jokaista sairastunutta kohti on määrätty kotiin noin 2–3 altistunutta. Luvut todennäköisesti kasvavat, kun rajoitustoimia puretaan ja ihmiset alkavat kohdata toisiaan enemmän.

Vantaalla karanteeniin laitettuja oli viime viikolla kerättyjen tietojen mukaan yli 1 200, kun sairastuneita oli samaan aikaan noin 300. Espoossa karanteeniin oli laitettu hieman toista tuhatta ihmistä, kun sairastuneita oli samaan aikaan nelisensataa. Helsingissä kotiin oli käsketty perjantaihin mennessä yhteensä noin 4 000 ihmistä, kun sairastuneita oli 1 642.

Sitä on mahdotonta tietää, kuinka karanteenit ovat toimineet, koska välineitä ihmisten liikkumisen valvontaan ei ole.

Lähde: STT

27.4. klo 2.32 Pyöräily on lisääntynyt kotimaassa koronaviruksen myötä

Pyöräilyn määrä on lisääntynyt ainakin joissain Suomen kaupungeissa koronaviruksen vuoksi.

Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Oskari Kaupinmäki kertoo STT:lle, että laskentapisteiden mukaan pyöräilijöiden määrä on ollut Helsingin keskeisillä väylillä noin 20 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Lisääntynyt pyöräily näkyy etenkin vapaa-ajan pyöräilijöiden määrässä.

Lähde: STT

24.4. klo 12.56 Espoon ja Vantaan vastaanottokeskuksissa todettu 12 tartuntaa, Helsingissä yksi

Espoon ja Vantaan vastaanottokeskuksissa asukkailla on todettu nyt yhteensä 12 koronavirustartuntaa. Vastaanottokeskusten toiminnasta vastaa yksityinen Luona-yritys.

Lisäksi Espoon tartuntatautiyksikkö on tehnyt päätöksen aloittaa joukkotestauksen Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa. 12 tartunnasta vajaat 10 on todettu nimenomaan Nihtisillan keskuksessa.

Helsingin vastaanottokeskuksessa tartuntoja on todettu tähän mennessä yksi. Keskus on Helsingin kaupungin. Punavuoressa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa on 200 sänkypaikkaa, joista tällä hetkellä noin 90 on käytössä.

23.4. klo 20.43 Koronaan on kuollut myös 30–39-vuotiaita – THL tarkensi tietoja siitä, minkä ikäisiä uhrit ovat

Osa lääkäreistä vaatii avoimempaa tiedottamista alle 60-vuotiaina menehtyneistä. HUS ja THL aikovat julkaista pian tietoa tehohoidossa olevien potilaiden ikäjakaumasta.

23.4. klo 17.20 Kymmenen henkilöä kuollut koronaan Mehiläisen hoivakodissa Espoossa

Espoossa kymmenen hoivakodin asukasta on kuollut koronavirustartunnan seurauksena Mehiläisen Mainiokoti Huvilaharjussa. Espoon perusturvajohtaja Juha Metso vahvistaa Ylelle, että kaikki kaupungin koronaan liittyvät hoivakotikuolemat ovat tapahtuneet Huvilaharjussa.

Hoivakodin tilanne on myös viranomaistarkkailussa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa myöntää, että Huvilaharjuun liittyvä valvonta-asia on vireillä.

– Aluehallintovirasto selvittää tilannetta. Ratkaisua ei vielä ole tehty, Husa sanoo.

23.4. klo 17.02 Helsinki selvittää, voisiko se itse päättää elokuun suurtapahtumista

Helsinki aikoo selvittää, voisiko se itse päättää elokuun suurtapahtumien kohtalosta.

Pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori sanoo olevansa pettynyt, että isot, yli viidensadan hengen tapahtumat päätettiin perua vain heinäkuun loppuun asti. Hallitus ilmoitti asiasta eilen keskiviikkona.

Hänen mukaansa muualla Suomessa kesän suurtapahtumat ovat pääosin kesä- ja heinäkuun aikana, kun taas Helsingissä ne ajoittuvat valtaosin elokuulle.

Elokuussa Helsingissä on määrä järjestää muun muassa kaupunkifestivaali Flow, Helsingin juhlaviikot sekä remontoidun Olympiastadionin avajaiset.

– Se, että päätös on vain heinäkuun loppuun saakka, aiheuttaa suuren epävarmuuden Helsingin elokuun tapahtumien ylle. Harva kuvittelee, että [koronavirustilanne] niin nopeasti taittuisi, että elokuussa voitaisiin palata normaaliin tilaan. Suurin osa varmasti kuvittelee, että silloin suurtapahtumia ei voida järjestää, Vapaavuori sanoo Ylelle.

Hän toteaa, että Helsinki on tähän saakka noudattanut hallituksen linjauksia eikä ole ryhtynyt tekemään itsenäisiä kaupunkikohtaisia päätöksiä. Nyt tätä saatetaan harkita uudelleen.

– Eilen syntyneen tilanteen jälkeen, jossa linjaus on vain heinäkuun loppuun eikä koske elokuuta, on selvää, että meidän pitää kaupungissa arvioida, onko meillä ylipäänsä toimivaltuuksia ja mahdollisuuksia ottaa kaupunkina kantaa ja jo tässä vaiheessa elokuun tapahtumiin, Vapaavuori sanoo.

– Ensivaiheessa selvitämme, onko se ylipäänsä mahdollista. Ja jos se on mahdollista, on selvää, että tulemme harkitsemaan elokuun osalta kaupunkikohtaisia päätöksiä.

23.4. klo 14.53 Asuntokaupan arvellaan putoavan koronakeväänä jopa puoleen, digitaalisesti solmittujen kauppojen määrä liki tuplaantunut

Asuntokauppaa käytiin alkuvuodesta vilkkaaseen tahtiin. Alkuvuotta piristi erityisesti uudiskohteiden vilkas myynti.

Koronapandemia iskee asuntokaupan vilkkaimpaan sesonkiin, kevääseen. Esimerkiksi asuntorahoittaja Hypo arvelee kauppamäärän putoavan 30-50 prosenttia. Hinnat laskevat tyypillisesti hieman viiveellä, Hypon arvion mukaan 6-8 prosenttia.

Myös asuntolainahakemusten määrä on laskussa. Suomen suurin finanssiryhmä OP kertoi tänään hakemusten vähentyneen viidenneksellä.

Koronakevät on liki kaksinkertaistanut digitaalisesti allekirjoitettavien asuntokauppojen määrän.

Digitaalinen asuntokauppa DIAS on teknologiayritys Tomorrow Techin ja osin suomalaisten pankkien omistava alusta.

Sen avulla asuntokaupan voi allekirjoittaa vaikka puolukkametsässä tai kotisohvalla.

Voit lukea asuntomarkkinatilanteesta ja digitaalisesta asuntokaupasta lisää tästä.

22.4. klo 19.00 Poliisille on tehty tutkintapyyntö Helsingin vanhainkotien toiminnasta koronaviruksen aikana

Tutkintapyyntö ei kohdistu mihinkään tiettyyn vanhainkotiin tai henkilöön, vaan yleisesti vanhainkoteihin Helsingissä, kertoo rikoskomisario Markku Silen Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi selvittää tutkintapyynnön vuoksi, onko esitutkinta asiasta tarpeen. Esitutkinta aloitetaan, mikäli asiassa epäillään rikosta.

22.4. klo 18.00 HUS alkaa testaamaan terveydenhuollon henkilökunalta koronaviruksen vasta-aineita

HUS aloittaa testit sote-henkilökunnan jo sairastettujen koronavirusinfektioiden toteamiseksi.

Ensimmäisessä vaiheessa vasta-ainetestiä tarjotaan HUSissa kolmentoista yksikön noin 1600 työntekijälle. Ensimmäisenä testiä tarjotaan yksiköihin, joissa on ollut henkilökunnan altistumisia sekä yksiköihin, joissa hoidetaan koronaviruspotilaita tai mahdollisia koronaviruspotilaita.

HUSin lisäksi testejä tarjotaan kahden espoolaisen hoivalaitoksen henkilökunnalle. Vasta-ainetestaukseen osallistuminen on työntekijöille vapaaehtoista.

22.4. klo 17.55 Alueen kaupungit ovat muuttaneet käytäntöjään henkilöstön koronakaranteenien palkanmaksusta

Helsingissä ja Vantaalla on koettu kohua hoitohenkilöstön palkkojenmaksusta, mikäli henkilökunta joutuu jäämään koronakaranteeniin. Aiemmin Helsinki ja Vantaa katkaisivat palkanmaksun ja velvoittivat työntekijää hakemaan tartuntatautipäivärahaa Kelalta itse.

Hakemusten käsittelyaikojen ollessa tosi pitkiä, päättivät kaupungit lykätä palkan perimistä siihen asti, kunnes Kelalta saadaan päätökset päivärahojen maksusta.

22.4. klo 13.50 Kouluissa on annettu etäopetusta jo yli kuukauden ajan

Kouluissa on annettu etäopetusta jo yli kuukauden ajan koronapandemian vuoksi. Vaikka etäopetus sujuukin, on siinä myös puutteita: etäopetusta vaivaa sosiaalisten kontaktien puute.

Pikahälytyksellä kehitetyt etäopetuskäytännöt ovat toimineet yllättävän hyvin. Opetushallituksessa mietitään, voisiko etäopetusta lisätä lukioissa ja ammattikouluissa nykyisestä. Alakoululaisille etäopetus ei normaalioloissa tule kysymykseen, sillä lain mukaan alakoululaisten on saatava lähiopetusta.

22.4. klo 9.15 Konkursseja ja yksityishenkilöiden velkajärjestelyjä alkuvuonna viime vuotta enemmän

Uudellamaalla 280 yritystä teki konkurssin tammi-maaliskuun aikana, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Määrä on 37 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Konkurssin tehneissä yrityksissä oli yhteensä 1 425 työntekijää.

Myös yksityishenkilöiden velkajärjestelyissä on kasvua. Alkuvuonna tammi-maaliskuussa Uudellamaalla tehtiin lähes 178 yksityishenkilöiden velkajärjestelyä (siirryt toiseen palveluun), kun vastaava määrä oli viime vuonna samaan aikaan 130.

22.4. klo 8.52 Porvoon Taidetehdas ja sen vuokralaiset saavat vapautuksen vuokrista toukokuun loppuun

Porvoon Taidetehdas on vapautettu vuokristaan määräajaksi. Kaupunki ei peri vuokria, sillä talon kulttuuritapahtuma- ja kokoustuotot ovat lakanneet.

Taidetehtaan alivuokralaiset eivät nekään pysty toimimaan normaalisti. Siksi Porvoon kaupunginvaltuusto päätti vapauttaa Taidetehtaan vuokranmaksusta maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun.

Taidetehdas vapauttaa puolestaan alivuokralaisensa vuokranmaksusta vastaavaksi ajaksi.

22.4. klo 8.48 Avioerojen määrä kasvanut vain Helsingissä

Koronapandemia näyttää lisänneen avioeroja Uudellamaalla ainoastaan Helsingissä. Käräjäoikeudelta saatujen tietojen mukaan Helsingissä on jätetty viimeisten kahden viikon aikana satakunta avioerohakemusta. Se on noin kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Silloin hakemuksia jätettiin 69 kappaletta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen on sen sijaan jätetty päinvastoin vähemmän avioerohakemuksia kuin vuosi sitten. 2019 hakemuksia jätettiin reilut kahdeksan kymmentä, nyt avioeroa on hakenut samassa ajassa reilut 60 henkilöä tai pariskuntaa.

Länsi-Uudellamaalla avioerohakemusten määrä on lähes täsmälleen sama kuin viime vuonna samaan aikaan.

21.4. klo 17.45 Helsingin päiväkodeissa korontartuntoja 24:llä henkilökunnan jäsenellä ja kahdella lapsella

Helsingin kaupungissa on havaittu koronavirustartuntoja 18:sta eri päiväkodissa. Tartuntoja on tullut yhteensä 24:lle päiväkotien työntekijöille. Lisäksi tiedossa on kaksi päiväkodissa olleen lapsen saamaa koronatartuntaa.

21.4. klo 12:30 Helsingin kaupunki asentaa käsidesiannostelijoita suurelle osalle metroasemista

HSL ja Helsingin kaupunki ovat asentaneet käsidesiannostelijoita metroasemille Matinkylässä, Tapiolassa, Aalto-yliopistolla, Lauttasaaressa, Kampissa, Rautatientorilla, Helsingin Yliopistolla, Sörnäisissä ja Itäkeskuksessa. Muille asemille toimitetaan annostelijoita sitä mukaa, kun kaupunki saa niitä tavarantoimittajilta. Aivan kaikille asemille käsidesiannostelijoita ei HSL:n mukaan ole tulossa.

21.4. klo 12.20 HUSin alueella 104 uutta koronavirustartuntaa

HUSin alueella on vahvistettu THL:n tietojen mukaan 104 uutta koronavirustartuntaa ja tartuntoja on vahvistettu epidemian aikana alueella yhteensä 2 630.

21.4. klo 10.35 HUSin Naistenklinikka ja Espoon sairaalat nopeuttavat synnyttäjien etävastaanottoja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluva Naistenklinikka sekä Espoon ja Jorvin sairaalat (siirryt toiseen palveluun) nopeuttavat synnyttäneiden etävastaanottojen käyttöönottoa. Etävastaanottojen määrää lisätään väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi.

Lisäksi kätilöt kaksinkertaistavat synnytyksen jälkeisten kotikäyntien määrän.

Tuoreet äidit voivat valita normaalin käynnin synnyttäneiden vastaanotolla, puhelinpalvelun, etävastaanoton Maisa-sovelluksen kautta, kätilön tekemän kotikäynnin tai eri keinojen yhdistelmän perheen yksilöllisen tarpeen mukaan.

21.4. klo 8.31 Uusmaalaisten yritysten mielestä koronavirus on vaikuttanut yritystoimintaan merkittävästi

Kuudesosa uusmaalaisista yrityksistä kertoo liikevaihdon vähentyneen jopa 75–100 prosenttia. Neljäsosa uusimaalaisista yrityksistä puolestaan arvioi, ettei koronavirus ole vaikuttanut niiden yritystoimintaan merkittävästi.

Kriittisin tilanne on Helsingin seudun kauppakamarin (siirryt toiseen palveluun) tekemän kyselyn mukaan palvelualoilla.

Kauppakamarin mielestä rajoitusten vuoksi liiketoimintaansa supistamaan joutuneet yritykset tarvitsevat nopeita suoria tukia. Niiden avulla voidaan taata elinkelpoisen liiketoiminnan jatkuminen täydellä teholla viimeistään loppukesästä.

21.4. klo 7 Pormestari Vapaavuori esitää suurten kaupunkien ja hallituksen kriisikokousta

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esittää suurten kaupunkien ja valtiovallan yhteistä kuntatalouden kriisikokousta. Vapaavuoren mielestä maan hallituksen ja kaupunkien pitäisi löytää yhteinen näkemys koronakriisin vaikutuksista, jotta epidemian torjunnassa ja talousvaikutusten korjaamisessa onnistuttaisiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Vapaavuoren mukaan kriisi iskee rajuimmin suuriin kaupunkeihin, joissa terveydenhoidon menot kasvavat ja verotulot putoavat roimasti. Vapaavuori sanoo, että kaupunkien leikkauslistat riippuvat siitä, miten pitkään kriisi jatkuu ja miten maan hallitus onnistuu ohjaamaan tukirahoitusta. Esimerkiksi Vantaalla ollaan jo lykkäämässä koulujen ja päiväkotien remontteja, koska koronakriisi on laskee verotuloja.

20.4 klo 17.10 Helsinki pelkää vieraskielisten työttömyyden kasvavan ja avaa siksi uuden ohjauspalvelun

Helsinki avaa työttömille ja työttömyysuhan alaisille helsinkiläisille maahanmuuttajille matalan kynnyksen ohjauspalvelun. Tavoitteena on tarjota koronaepidemian aikana helsinkiläisille maahanmuuttajille työllismymistä edistäviä palveluita, kuten koulutusta ja valmennusta.

Helsingissä oli loppuvuonna 2019 noin 15 000 työtöntä vieraskielistä ja määrän odotetaan kasvavan huomattavasti koronaepidemian myötä.

20.4. klo 16.10 Sipoon kunta avaa koronaviruksen testauspisteen Nikkilän terveysasemalle

Sipoossa avataan uusi koronavirustartuntojen testauspiste Nikkilän terveysaseman sisäpihalle. Testauspiste toimii ajanvarauksen perusteella.

20.4. klo 15.10 HUSin alueella 76 uutta vahvistettua koronavirustartuntaa

HUSin alueella on nyt todettu yhteensä 2 526 koronavirustartuntaa. Tehohoidossa on HUSin alueella 46 potilasta.

20.4. klo 13.10 Ennen juhannusta järjestettävät rippikoululeirit siirtyvät Vantaalla

Vantaan seurakunnat ovat päättäneet siirtää rippikoululeirien ja päivärippikoulujen toteutusta myöhempään ajankohtaan. Ennen juhannusta olevat leirit siirretään tait toteutetaan etäopetuksen ja myöhemmin järjestettävien kokoontumisien yhdistelmänä. Leirit ja kokoontumiset pyritään siirtämään loppukesää tai alkusykylle.

Juhannuksen jälkeen ajoitettujen rippikoulujen osalta uutta tietoa kerrotaan toukokuun loppupuolella.

20.4. klo 8.50 Järvenpää ilmoittaa siirtyvänsä bussiliikenteen kesäaikatauluihin 4. toukokuuta noin kuukauden etuajassa

Järvenpään sisäisessä bussiliikenteessä siirrytään kesäaikatauluihin maanantaina 4. toukokuuta koronaviruksen vuoksi. Järvenpään kaupungin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kesäaikataulut otetaan käyttöön noin kuukauden etuajassa.

Palveluliikennettä liikennöidään edelleen kahdella pienbussilla päivisin kello 9–15 välillä.

Tutustu uusiin aikatauluihin Uudenmaan joukkoliikennesivustolla (siirryt toiseen palveluun), uudet aikataulut päivittyvät alkaneen viikon 17 aikana.

20.4. klo 7.18 HSL vähentää bussiliikennettä noin viidenneksellä

Helsingin seudun liikenne, HSL vähentää bussiliikennettä koronaepidemian vuoksi. Maanantaista 20. huhtikuuta eteenpäin pääkaupunkiseudulla liikennöi noin joka viides vuoro vähemmän.

Koululaislinjat lopettavat liikennöinnin ja yöbussiliikennettä ei ajeta perjantain eikä lauantain jälkeisenä yönä. Supistettu liikenne jatkuu toistaiseksi. Metro, raitiovaunut ja junat jatkavat toistaiseksi nykyisillä aikatauluillaan.

HSL:n mukaan joukkoliikenteessä matkustajat ovat vähentyneet 70 prosenttia.

20.4. klo 6.30 Asiantuntijat huolestuneita koronarajoitusten vaikutuksista

Asiantuntijat ovat huolissaan ihmishenkiä säästävien koronarajoitusten vaikutuksista. Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset suojelevat erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, mutta ne kuormittavat monia lapsiperheitä ja yksinäisiä ihmisiä.

Asiantuntijat korostavat, että taloudellista tukea ja sosiaalista keskusteluapua pitää saada nopeasti sitä tarvitseville. Esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävien määrät ovat nousseet ja monet niistä liittyvät lähisuhdeväkivaltaan.

17.4. klo 7.30 Tuhansien lasten ja nuorten kesäleirit peruuntuvat – myös rippileirit vaarassa

Tuhansien lasten ja nuorten kesäleirit peruuntuvat tulevana kesänä.

Osa koululaisten lomaleirien järjestäjistä odottaa valtionjohdolta vielä tarkempaa ohjeistusta kesän kokoontumisrajoituksista, mutta monessa leiriorganisaatiossa on jo päätetty, että ainakaan kesäkuussa leirejä ei ole koronatilanteen vuoksi turvallista järjestää.

Leirien peruuntuminen vaikuttaa tuhansien lasten ja heidän perheidensä kesäsuunnitelmiin. Kokosimme tiedot isojen leirijärjestäjien suunnitelmista tulevan kesän varalle.

16.4. klo 21.33 Länsi-Suomen merivartiosto: Laivojen henkilöliikenteeseen ei myönnetä erillisiä rajanylityslupia

Rajavartiolaitos tai merivartiostot eivät myönnä laivaliikenteen matkustajille erillisiä lupia henkilöliikenteen rajanylityksiin, Länsi-Suomen merivartiosto tiedottaa.

Rajavartiolaitokselle on saapunut henkilöliikenteen matkustajilta yhteydenottoja, joissa pyydetään matkanjärjestäjän väitetysti vaatimaa kirjallista lupaa rajanylitykseen.

Osana rajaliikenteen tiukentamistoimia Suomen hallitus on suositellut laivaliikenteen lipunmyynnin lopettamista 11.4. alkaen Suomeen Ruotsista, Virosta ja Saksasta suuntautuvilla henkilöliikenteen matkoilla. Länsi-Suomen merivartioston tietojen mukaan laivayhtiöt ovat noudattaneet suositusta tehokkaasti.

Rajavartiolaitos ei ole asettanut rajoitteita lipunmyynnille eikä voi ottaa roolia lipunmyynnin sallimisessa, tiedotteessa todetaan.

Lähde: STT

16.4. klo 17.20 Helsinki tarjoaa yrityksille mahdollisuuden hakea vapautusta tonttivuokrasta

Tiettyjen alojen yrityksillä on mahdollisuus hakea vapautusta tonttivuokrasta Helsingin kaupungilta. Aloihin kuuluvat ravintolat, kahvilat, tapahtumatoiminta, yrittäjyyttä edistävät toiminta, liikunta- ja terveyspalvelut sekä matkailuun liittyvä toiminta. Lääkärikeskukset eivät voi hakea vapautusta.

Vapautus koskee myös niitä tontinvuokralaisia, jotka vuokraavat tontilla olevia tiloja edellä mainittuihin tarkoituksiin. Tonttivuokralaisen täytyy tosin olla itse myöntänyt näiden tilojen vuokralaisille vähintään maanvuokran vapautusta vastaavan vapautuksen tilojen vuokrasta.

Kaupunki voi pidättäytyä maksuvapautuksen myöntämisestä, jos tontinvuokralainen ei ole huolehtinut maanvuokrasopimuksen velvoitteiden hoitamisesta tai on ilmeistä, ettei korona-epidemialla ole ollut merkittävää vaikutusta tontinvuokralaisen liiketoiminnan edellytyksiin.

16.4. klo 14.55 Vantaa vapauttaa yrityksiä ja yhdistyksiä vuokrasta huhti- ja toukokuulta

Vantaa on monien muiden kaupunkien tapaan vapauttanut kaupungin omistamien kiinteistön vuokralaisia vuokrista koronavirusepidemian takia. Yritykset, joiden toiminta on suljettu, kuten ravintolat, kahvilat ja urheiluyrittäjät, saavat kahden kuukauden vuokravapautuksen automaattisesti.

Järjestöt ja kaupungilta tontin vuokranneet yritykset voivat hakea hyvitystä vuokriin.

16.4. klo 13.15 Helsingin hoivakodeissa on kuollut tähän mennessä 48 asukasta

Helsingissä kunnallisissa ja yksityisissä hoivakodeissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yhteensä 48 asukasta, kertoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen. Kyse on eilisen keskiviikon luvusta.

Koronakuolemat hoivakodeissa ovat nousussa, koska viime viikolla tapauksia oli vain yhdeksän. Pikkaraisen mukaan useimmat tämän viikon aikana menehtyneet asukkaat olivat sellaisia, joiden altistuminen tartunnalle oli tiedossa ja joita tarkkailtiin ja hoidettiin.

Lähde: STT

16.4. klo 13.03 Helsinki Pride siirtyy syksyyn

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava Helsinki Pride -viikko siirtyy juhlineen ja kulkueineen syksyyn koronavirustilanteen vuoksi, kertoo tapahtuman järjestäjä.

Tapahtuma on tarkoitus toteuttaa 7.-13. syyskuuta.

Tapahtuma on perinteisesti järjestetty juhannuksen jälkeisellä viikolla. Viime vuonna Pride-kulkueeseen osallistui järjestäjän mukaan yli 110 000 ihmistä.

16.4. klo 13.00 Tartunnoista yli kolmasosa Helsingissä

Suomessa on varmistettu yhteensä 3 369 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Määrä on noussut eilisestä 132 tartunnalla. Uusista tapauksista 95 todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Tartuntoja Husin piirissä on nyt yhteensä 2 133.

Paikkakunnista Helsingin todettujen koronatartuntojen määrä kipusi tänään 1 207:ään. Uusia tartuntoja löytyi pääkaupungissa 58. Espoossa todettuja koronatartuntoja on 327 ja Vantaalla 255. Niissä kummassakin uusia tartuntoja kirjattiin kymmenkunta.

Pienemmistä kaupungeista suhteessa runsaasti koronapotilaita on esimerkiksi Järvenpäässä (55).

THL kertoo ajantasaiset valtakunnalliset luvut uusista kuolemantapauksista myöhemmin päivällä. Eilen keskiviikkona koronaviruskuolemia oli Suomessa THL:n mukaan yhteensä 72.

16.4. klo 10.55 Helsinkiläinen koulu rakentaa aikakapselin kertomaan korona-ajasta tuleville sukupolville

Malmin peruskoulu kerää arkkuun lasten ja aikuisten kokemuksia tekstimuodossa poikkeusajalta. Aikakapseliin tallennetaan päiväkirjamerkintöjä ja muistoja korona-ajasta sekä kirjeitä tulevaisuuteen.

Malmin peruskoulun oppilaat ja opettajat ovat pitäneet päiväkirjaa etäkoulusta ja kirjoittaneet kirjeitä tulevaisuuden oppilaille ja opettajille.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen osallistuvat hankkeeseen omilla kirjoituksillaan.

Suomen kansallismuseo on antanut käytännön vinkkejä aikakapselin toteutukseen. Kansallismuseo neuvoo säilömään arkkuun käsinkirjoitettuja tekstejä, koska ne säilyvät parhaiten.

Kun arkku on valmis, se sinetöidään ja avataan vasta vuosikymmenten kuluttua. Avaamisen jälkeen arkku on määrä luovuttaa Museovirastolle.

Helsinki kannustaa kaikkia osallistumaan korona-ajan kokemusten ja ajatusten tallentamiseen. Käsinkirjoitetut tekstit voi lähettää alkusyksyyn mennessä kirjekuoressa osoitteeseen Aikakapseli / Malmin peruskoulu, PL 70302, 00099 Helsingin kaupunki.

15.4. klo 18.42 Somaliyhteisö pelkää ennakkoluulojen lisääntyvän Helsingin tiedotettua somalitaustaisten koronatartunnoista

Somaliyhteisö pelkää ennakkoluulojen lisääntyvän Helsingin kaupungin tiedotettua eilen somalitaustaisten koronatartunnoista.

Kaupunki tiedotti eilen tiistaina, että somalinkielisten koronavirustartunnat ovat kasvaneet Helsingissä.

Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja Mohamed Ali Jama toteaa, että somaliyhteisö on huolestunut siitä, että heidät on nimetty erikseen koronavirustartuntojen yhteydessä.

– Somaliyhteisö on Euroopan kolmanneksi syrjityin ryhmä. Kaupungin ulostulon pelätään hankaloittavan elämää entisestään. Ennakkoluulot, vastakkainasettelu ja polarisaatio, nämä kaikki huolestuttavat meitä.

Jaman mukaan Somaliliitto on ollut yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja ilmaissut huolensa eilisen ulostulon vaikutuksista. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

15.4. klo 17.33 THL: Koronatartuntojen määrä Uudellamaalla voi olla monikymmenkertainen varmistettuihin tapauksiin

Koronavirustartunnan saaneita saattaa olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja tapauksia.

Ensimmäinen alustava arvio viruksen levinneisyydestä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemään vasta-ainetutkimukseen, eli selvitykseen siitä, mille osuudelle on muodostunut vasta-aineita osoituksena aiemmasta viruksen kohtaamisesta.

Lähes 450 verinäytettä kerättiin HUSin laboratoriossa käyneiltä henkilöiltä, jotka olivat tulleet tutkimuksiin muun kuin tartuntaepäilyn takia.

– Aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo tiedotteessa.

Hän kuitenkin pitää tulosta tartuntojen moninkertaisesta määrästä samansuuntaisena, kuin mitä havaittiin Tanskassa verenluovuttajilla tehdyssä vasta-ainetutkimuksessa.

15.4. klo 17.31 Sairaanhoitopiirit Uudenmaan naapurissa pelkäävät, että koronatartunnat lähtevät nyt nousuun

Osassa sairaanhoitopiireistä uskotaan, että koronavirustartunnat lähtevät Uudenmaan rajojen avaamisen myötä nousuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona, että koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna.

Uudenmaan itänaapurissa sijaitsevan Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo olevansa huolestunut siitä, että tautitapaukset kääntyvät nousuun, jos ohjeita ei noudateta.

– Käsittävätkö ihmiset rajojen aukaisemisen merkiksi siitä, ettei yleisillä ohjeilla eli yleisötungoksen välttämisellä ja entistä tarkemmalla käsihygienialla ole enää merkitystä? Jos se voidaan käsittää niin, että on varaa elää löysemmin, seuraus voi olla huono eli koronatapausten määrä kasvaa.

Voit lukea koko artikkelin tästä.

15.4. klo 17.20 Seurasimme historiallista hetkeä Uudenmaan rajalla, poliisikomentaja radiopuhelimessa: "Täällä johto yksi, Uudenmaan sulku puretaan välittömästi"

Uudenmaan eristyksen purkaminen alkoi välittömästi iltapäivällä, kun poliisikomentaja Lasse Aapio Helsingin poliisista sai soiton poliisiylijohtajalta.

Liikkuminen Uudenmaan rajan yli on nyt siis vapaata. Poliisi on vielä paikalla valvomassa tilannetta, kunnes esteet tieltä on saatu purettua ja liikenne kulkee turvallisesti.

Seurasimme historiallista hetkeä tässä artikkelissa.

15.4. klo 11.32 Uudenmaan eristys päättyy tänään

Uudenmaan eristys puretaan tänään keskiviikkona.

Liikkumisrajoitusten purku aloitetaan valtioneuvoston kello 13 alkavan kokouksen jälkeen.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa hallitus myös vetosi suomalaisiin, ettei edelleenkään ole syytä lähteä mökille tai kokoontua vappupiknikille.

Seurasimme infoa hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

14.4. klo 23.31 Voiko Uudenmaan eristys lakata olemasta välttämätön jo ennen sunnuntaita? Neuvottelu kesti koko tiistai-illan

Hallitus päätti neuvottelunsa Uudenmaan eristyksestä myöhään tiistai-iltana, hieman yhdentoista jälkeen. Ylen tietojen mukaan neuvottelussa sovitusta kerrotaan tarkemmin keskiviikkona.

Hallituksen neuvottelua mutkisti Ylen tiedon mukaan käsite välttämättömästä tarpeesta rajoittaa liikkumista Uudenmaan rajan ylitse.

Jos ero Uudenmaan ja muun Suomen tautitilanteissa on riittävästi kaventunut, ei kyseessä enää ehkä ole välttämättömyys. Tällöin hallitus ei voi esittää eristyksen jatkamista.

Samaan aikaan hallituksen on otettava kantaa siihen, milloin tilanne täsmällisesti muuttuu. Jos hallitus toteaisi tiistai-iltana, ettei Uudenmaan eritys ole välttämätöntä terveydellisistä syistä enää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, seuraa uusi kysymys: miksi eritys on välttämätöntä vielä vaikkapa perjantaina tai lauantaina?

Hallituksen on siis pystyttävä perustelemaan, miksi eristystä ei pureta esimerkiksi kahta päivää aikaisemmin.

Ilman jatkopäätöstä Uudenmaan eristäminen loppuisi viimeistään 19. huhtikuuta eli tulevana sunnuntaina.

14.4. klo 22.55 Yle selvitti: Jo kaksi kolmasosaa Suomen kaikista koronakuolemista hoivakodeissa – helsinkiläisessä palvelutalossa kahdeksan kuolemaa

Jo kaksi kolmasosaa Suomessa koronaviruksen aiheuttamista kuolemista on sattunut hoivakodeissa. Yhteensä vahvistettuja hoivakoteihin ja palvelutaloihin liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa 42, kun Ylen keräämien tietojen mukaan kaikkia kuolemantapauksia on yhteensä 64 koko maassa.

Helsingin ikääntyneiden asumispalveluissa kuolleita on tiistaihin mennessä 28. Kuolleita on sekä kaupungin omissa että yksityisten yritysten yksiköissä.

Pahimmillaan koronaan on kuollut yhdessä palvelukodissa peräti kahdeksan ihmistä. Ylen tietojen mukaan kyseessä on Diakonissalaitoksen Sanervakoti.

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Ella Suojalehto vahvistaa luvun Ylelle, mutta ei kerro yksikön nimeä.

– Haluamme suojella viimeiseen saakka meidän asukkaitamme, omaisia ja henkilökuntaa, Suojalehto perustelee.

14.4. klo 20.45 Työntekijän koronatartunta sulki Espoon sairaalan päivystyksen mutta hoitajien mukaan liian myöhään – aikovat kannella aluehallintovirastoon

Osa Espoon sairaalan päivystysosaston työntekijöistä aikoo kannella työnantajastaan eli Espoon kaupungista aluehallintovirastoon.

Heidän mielestään sekavat toimintaohjeet koronaviruksen torjunnassa uhkaavat sekä työntekijöitä että potilaita.

Jorvin sairaalan yhteydessä toimivalla Espoon sairaalan päivystysosasto suljettiin kokonaan kiirastorstaina.

Syynä oli päivystysosaston työntekijällä todettu koronatartunta. Päivystysosasto on edelleen suljettuna.

14.4. klo 17.38 Uudenmaan eristyksen purkamista odotetaan molemmin puolin rajaa, muttei varauksetta

Tiistaina kerrottiin, ettei Uudenmaan eristämiselle esitetä jatkoa. Uudenmaan sulku jatkuu näiltä näkymin sunnuntaihin 19.4. saakka, jonka jälkeen liikenne maakunnan rajan yli voi taas kulkea tavalliseen tapaan.

Suurimmissa mökkikunnissa Uudenmaan mökkiläiset otetaan hyvin vastaan, mutta ei täysin varauksetta. Esimerkiksi Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden toivoo mökkiläisiltä tervettä järkeä ja harkintaa.

– Että liikkumista mietittäisiin ja tehtäisiin pitkäjänteisesti, ettei lähdettäisi ihan parin päivän takia, vaan oltaisiin vähän pidempiä aikoja, Hilden sanoo.

14.4. klo 15.38 Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat selkeästi lisääntyneet

Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lähteneet selkeään kasvuun. Kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa. Kaikkiaan Helsingissä on yli tuhat tartuntaa.

Väestöön suhteutettuna 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta. Vastaava osuus keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa on 0,2 prosenttia.

Helsingin kaupunki ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ovat huolestuneita tilanteesta. Molemmat aikovat vahvistaa keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

14.4. klo 15.30 Helsingin saariston ensi kesän yhteysalusliikenten ajaminen epävarmaa poikkeustilan takia

Useat Helsingin saaristossa liikennöivät yhteysalusyrittäjät ovat joutuneet siirtämään kauden aloitusta ja lomauttamaan kesäksi palkatut työntekijät ainakin toukokuun loppuun saakka.

Tavallisesti yhteysalusliikenne Helsingin saariin on alkanut toukokuun aikana. Nyt useilla reiteillä aloitusta on siirretty kesäkuun alkuun, jos sitä aloitetaan ylipäätään ollenkaan.

Paljon on kiinni siitä, saavatko ravintolat avata ovensa jälleen kesäkuussa.

– Jos saarten ravintoloita ei saada kesäkuun alussa auki, saattaisi olla kannattavampaa jättää alus telakalle, toteaa JT-Linen toimitusjohtaja Juha Tiilikainen.

14.4. klo 10.51 Hallituslähde Ylelle: Uudenmaan eristämiselle ei esitetä jatkamista

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista, kertoo hallituslähde Ylelle.

Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

Uudellamaalla tartuntojen määrän kasvu on pysynyt hallittuna, kun taas esimerksi Länsi-Pohjassa eli Kemin ja Tornion alueella sekä Kainuussa nousu on ollut jyrkempi. Länsi-Pohjassa koronavirustartuntojen määrä on asukastiheyteen nähden maan toiseksi korkein.

Yhden alueen eristämisen jatko tuskin menisi myöskään perustuslakivaliokunnasta läpi. Samoilla perusteilla pitäisi vastaavasti eristää Länsi-Pohja, mahdollisesti myös Kainuu.

14.4. klo 8.55. Pääsiäinen lisäsi laittomia Uudenmaan rajan ylityksiä – poliisi antoi sakot 70:lle autoilijalle

Pääsiäinen lisäsi sakkojen ja huomautusten määrää Uudenmaan rajalla.

Poliisi käännytti pääsiäisenä Uudenmaan rajalla 866 ajoneuvoa ja antoi 70 ihmiselle sakot valmiuslain rikkomisesta.

Poliisin mukaan suurin osa sakotuksista liittyy pyrkimyksiin ylittää raja hupimielessä. Osa esimerkiksi kokeili ylitystä monella eri pisteellä.

13.4. klo 19.24 HUSin ja THL:n koronaennusteiden tulokset lähellä toisiaan

HUS kertoo tiedotteessaan seuraavansa aktiivisesti THL:n koronavirusepidemiaennusteita.

Sen lisäksi HUSissa laaditaan omia ennustemalleja. Näiden kahden ennusteen tulokset ovat hyvin lähellä toisiaan.

HUS alkoi laatia 15. maaliskuuta päivittäin ennustemallit sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeelle kahden seuraavan viikon ajalle. Ennustemallit ovat tähän mennessä vastannut hyvin toteumaa.

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo, että HUSin potilasvirrat ovat olleet yllättävänkin yhtenevät matalamman tason ennusteiden kanssa.

– Kuitenkin rakennamme valmiuttamme mallien vakavimpien skenaarioiden mukaisesti ja jopa niiden yli. Näin varmistamme, että kaikille potilaille voidaan tarjota paras mahdollinen lääketieteellinen hoito, Tuominen kertoo.

13.4. klo 14.34 Ruotsissa on hämmästelty Uudenmaan eristystä

Ruotsalaisessa mediassa kuvattiin tunnelmaa Helsingissä paniikinomaiseksi valmiuslakipäätöksen jälkeen, kirjoittaa Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Uudenmaan eristämisestä uutisoitiin Ruotsissa varsin ihmettelevään sävyyn. Miksi Suomi eristää alueen, vaikka maan koronaluvut ovat niin alhaiset? Vaikutukset monien arkeen ja elämään tulevat olemaan mittavat.

Aika pian esitettiin myös kysymys, pitäisikö myös Tukholma eristää. Kansanterveysviranomainen kiirehti selittämään, että Suomessa epidemia on pahin Uudellamaalla, mutta Ruotsissa tauti on jo levinnyt Tukholmaa laajemmalle.

Kun Suomen hallitus julisti Suomen olevan poikkeustilassa, kuvaili ruotsalainen toimittaja tunnelmaa Helsingissä paniikinomaiseksi. Ihmiset olivat hänen mukaansa Helsingissä hyvin peloissaan, koska hallitus oli ottanut sota-ajalta peräisin olevat valtuudet käyttöön.

Hallituksen ilmoittaessa, että 1.–3. luokkalaiset pääsevätkin kouluun, uutisoitiin se Ruotsissa selittäen, että Suomenkin mielestä peruskoulun sulkeminen on ollut virhe.

Lue koko Kirsi Heikelin reportaasi tästä.

13.4. klo 13.00 Poliisi: Uudenmaan rajaa yritetty ylittää hupimielessä

Sunnuntaina Uudenmaan maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja saapui poliisin tarkastuspisteille yhteensä 7 710. Poliisi ohjasi takaisin 127 ajoneuvoa ja sakotti 12:ta ihmistä valmiuslain rikkomisesta. Junissa poliisi tarkisti sunnuntaina 377 henkilön matkan syyn. Kahdeksan matkustajaa ohjattiin palaamaan ja kahdelle matkustajalle kirjoitettiin sakkoja.

– Yleisellä tasolla suurin osa sakotuksista liittyy pyrkimyksiin ylittää raja hupimielessä, että huvikseen kokeillaan. Osa kokeilee monella eri pisteellä ylittää rajaa eli osoitetaan piittaamattomuutta Uudenmaan rajoituksia kohtaan, sanoo komisario Tuukka Skottman STT:lle.

Hänen mukaansa väärin perustein tehdyissä rajanylitysyrityksissä on havaittavissa pääsiäisen aikaan piikki, vaikka pääsiäisen tilastot ovat vielä kesken.

– Pääsiäisen liikenne on ollut huomattavasti pienempi, mutta sitten taas sakkojen ja huomautusten määrä on ollut kasvussa, Skottman sanoo.

Skottmanin mukaan poliisin ensisijainen tehtävä on neuvoin, kehotuksin ja käskyin puuttua ihmisten toimintaan.

– Eli emme me lähtökohtaisesti, itsetarkoituksellisesti lähde ketään sakottamaan.

Jos sakot kuitenkin tulevat, Skottmanin mukaan rajanylitysyrityksessä on jokin osatekijä, joka osoittaa piittaamattomuutta lain kirjainta kohtaan.

Lähde: STT

13.4. klo 12.50 Uudellamaalla yli 1 900 tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on tartuntoja eniten sekä määrällisesti että väkilukuun suhteuttuna. HUSin alueella on todettu tähän mennessä yhteensä 1 924 tartuntaa ja pelkästään Helsingissä tartuntoja on 1 075. Espoossa varmistetusti koronatartunta on todettu 300 ihmisellä ja Vantaalla 222 ihmisellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin THL:n mukaan Suomessa on nyt 3 064 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrä on kasvanut eilen ilmoitetusta 90 tapauksella.

THL julkaisee päivittäin tartuntatautitilastoon kirjatut viimeisimmät tautitapaukset. Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä. Tiedot voivat päivittyä takautuvasti.

12.4. klo 17.40 STM: Tähtäämme Uudenmaan sulkuasian valmistelussa huomiseen – siitä riippuu jatkuuko vai päättyykö sulku

Uudenmaan eristyksen on määrä alkuperäisen suunnitelman mukaan päättyä viikon kuluttua 19. huhtikuuta. Mikäli sitä jatkettaisiin, ehtona on, että rajoitukset katsotaan välttämättömiksi ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Sitä, onko epidemiatilanne uusien tietojen perusteella yhä sellainen, että rajoitustoimien jatko on välttämätöntä arvioidaan parhaillaan.

Kokonaisarviota pääsiäisen ajan koronatilanteesta tekevät sunnuntaina sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Tähtäämme virkavalmistelussa huomiseen ministereille, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sunnuntaina.

Pääministeri Sanna Marin ei valmistele jatkoa Uudenmaan eristämiselle. Hallituskumppani keskustalle ilmoitus tuli liian pian, kirjoittaa politiikan toimittaja Kristiina Tolkki. Lue koko analyysi tästä.

12.4. klo 11.56 Poliisi käännytti Uudenmaan rajalla 277 ajoneuvoa

Lauantaina Uudenmaan rajan tarkistuspisteillä poliisi ohjasi takaisin 277 ajoneuvoa. Yhteensä maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja saapui poliisin tarkistuspisteille 10 123.

Poliisi sakotti 17:ää valmiuslain rikkomisesta. Junissa poliisi tarkisti lauantain aikana 310 ihmisen matkan syyn. 21 matkustajaa ohjattiin palaamaan ja 3:lle kirjoitettiin sakkoja.

Ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista kertoo huomattavaa olevan, että takaisin ohjaamiset ja sakotukset tehtiin pääasiassa ilta- ja yöaikaan.

– Tämä kertoo piittaamattomuudesta. Maakuntarajan ylittäminen on ollut huviajelua, ja sitä on perusteltu muun muassa kavereiden tapaamisella. Uudenmaan maakuntarajalle on ajettu pitkänkin matkan päästä ainoastaan siinä tarkoituksessa, että halutaan tulla käännytetyksi, Lehtinen sanoo

.Poliisin mukaan sama ilmiö on ollut havaittavissa myös aiempina iltoina ja öinä pääsiäisenä. Poliisi toivoo ihmisiltä jatkossa pitkäjänteisyyttä ja parempaa harkintaa, sillä liikkumisrajoituksilla tavoitellaan koronavirusepidemian leviämisen estämistä.

Poliisi valvoo liikennettä pääsiäisenä Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla.

Lähde: STT

11.4. klo 12.54 Uudellamaalla yli 1 800 todettua koronavirustartuntaa, Helsingissä yli 1 000 tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n mukaan Uudellamaalla on todettu 1 816 koronavirustartuntaa. Suurin osa näistä on Helsingissä, missä on todettu 1 009 tartuntaa. Toiseksi eniten tartuntoja on todettu Espoossa yhteensä 285 ja kolmanneksi eniten Vantaalla 207 tartuntaa.

Muiden Uudenmaan kuntien määrät ovat kymmenissä. Järvenpäässä on 49, Sipoossa 41, Kirkkonummella 40, Lohjalla 35, Nurmijärvellä 21, Porvoossa 20, Tuusulassa 20, Keravalla 17, Raaseporissa 16, Hyvinkäällä 11, Kauniaisissa 11, Vihdissä 10, Siuntiossa seitsemän ja Pornaisissa viisi tartuntaa.

THL ei ilmoita alle viiden tartunnan kuntia. Todetut tartunnat ovat vain pieni osa kaikista tartunnoista, koska vain osa testataan.

Uudellamaalla tartuntoja on muuta maata huomattavasti enemmän niin määrällisesti kuin suhteutettuna väkilukuun. 100 000 uusmaalaista kohden 108 on saanut tartunnan, kun muualla Suomessa on 9–70 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

11.4. klo 12.10 Poliisin mukaan tarpeettomien rajanylitysten määrä pysyi korkeana, 14:lle annettiin sakot

Uudenmaan maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja oli pitkäperjantaina 10. huhtikuuta poliisin tarkistuspisteille yhteensä 11 471. Poliisi käännytti 266 ajoneuvoa ja sakotti 14 henkilöä valmiuslain rikkomisesta.

Junissa poliisi tarkisti perjantaina 367 henkilön matkan syyn. Seitsemän matkustajaa ohjattiin palaamaan. Yhdellekään matkustajalle ei kirjoitettu sakkoja.

Uudenmaan maakuntarajaa merellä valvoo Suomenlahden merivartiosto puolestaan kertoo, että yksi kalastaja joutui palaamaan vesiltä.

Vaikka Uudenmaan yli pyrkivien ajoneuvojen määrä laski huomattavasti kiirastorstain 45 604 ajoneuvosta, laskua oli 34 133. Poliisi kuitenkin joutui ohjaamaan takaisin melkein yhtä monta ajoneuvoa kuin torstaina (283). Myös sakkojen määrä oli poikkeuksellisen korkea ajoneuvojen määrään ja aiempien sakkojen määriin verrattuna.

Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Vapaa-ajan matkustaminen, eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen, eivät ole perusteltuja syitä. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

– Uudenmaan rajaa yritettiin ylittää ajoneuvolla myös ilman ajo-oikeutta sekä huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Tarkastuspisteiden liikkumisrajoitusten valvonnan ohella tarkastuspisteillä jäi kiinni myös etsintäkuulutettuja, ylikomisario Mika Pöyry Helsingin poliisista.

Poliisi valvoo liikennettä pääsiäisenä tehostetusti Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja aktiivisella liikkuvalla valvonnalla.

10.4. klo 16.10 Uudellamaalla yli 1 700 todettua koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun), THL:n mukaan Uudellamaalla on todettu 1 728 koronavirustartuntaa.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan, HYKS:n alueella sairaalahoidossa on COVID-19-taudin vuoksi 154 potilasta. Heistä osastohoidossa on 102 ja tehohoidossa 52.

Uudellamaalla koronaviruksen seurauksena on menehtynyt 29 ihmistä.

10.4. klo 14.57 Iäkäs asukas kuoli hoivakodissa Keusoten alueella

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän alueella olevassa vanhusten hoivakodissa on menehtynyt iäkäs asukas. Hoivakodissa on aiemmin todettu koronavirustartuntoja sekä asukkailla että henkilökuntaan kuuluvilla.

Kuntayhtymän mukaan hoivakodissa sairastuneet on eristetty ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

Keusotessa on rajoitettu hoitohenkilöstön siirtymistä yksiköstä toiseen. Myös hoitohenkilöstön suojautumisohjetta on tarkennettu, jotta altistumisia voitaisiin estää niin paljon kuin mahdollista.

10.4. klo 13.45 Korona romahdutti kauppakeskusten asiakasmäärät

Koronavirus on romahduttanut kauppakeskusten asiakasmäärät. Ne ovat laskeneet jopa 75 prosentilla esimerkiksi Joensuun Iso Myyssä. Kuopion Matkuksessa ja Vantaan Jumbossa puolestaan pudotus on ollut noin 50–60 prosenttia.

Moni liikkeistä on kiinni ja myyjät ovat lomautettuina.

Kaupan liiton jäsenyrityksilleen huhtikuun alussa tekemä kysely toi esiin, että yli neljänneksellä kaupoista liikevaihto on romahtanut jopa yli 70 prosenttia.

10.4. klo 13.30 IS: Pääministeri Marin kertoo, ettei Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtahja nauti hänen luottamustaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Ilta-Sanomille(siirryt toiseen palveluun), ettei Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema nauti hänen luottamustaan.

IS:n haastatteleman Marinin mukaan Huoltovarmuuskeskus ei selvittänyt riittävästi niiden tahojen taustaa, joiden kanssa teki kaupat.

Torstaina työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi haluavansa Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen kaupoista. Perjantaina Haatainen muistutti vielä Twitterissä, että vaatii selvitystä välittömästi.

10.4. klo 12.12 Poliisi kirjoitti kiirastorstaina 11 sakkoa maakuntarajan rikkomisesta

Poliisi tarkasti (siirryt toiseen palveluun) kiirastorstaina Uudenmaan maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja yhteensä 45 604. Ajoneuvoista 283 jouduttiin kännyttämään takaisin tulosuuntaansa. Poliisi sakotti valvontapisteillä yhdeksää henkilöä valmiuslain rikkomisesta.

Junissa poliisi tarkisti torstaina 832 henkilön matkan syyn. 20 junamatkustajaa joutui palaamaan. Lisäksi poliisi sakotti kahta henkilöä valmiuslain rikkomisesta junavalvonnassa.

Poliisi joutui ohjaamaan odotettua enemmän ajoneuvoja takaisin ja antamaan yhteensä 11 sakkoa, joista yhdeksän annettiin autonkuljettajille ja kaksi junamatkustajille. Sakotettuja henkilöitä oli saman verran kuin koko ensimmäisellä valvontaviikolla yhteensä.

9.4. klo 18.40 Porvoo valaisee vesitorninsa kunnioittaakseen kriittistä työtä tekeviä

Koronatilanne näkyy pääsiäisenä myös kaupunkikuvassa: Porvoo kertoo valaisevansa vesitorninsa pääsiäisen ajaksi sinisellä värillä. Tarkoitus on näin osoittaa tukea ja kiitollisuutta sekä kannustaa koronaviruskriisin aikana hoitotyötä tekeviä ja muilla kriittisillä aloilla työskenteleviä, kaupunki tiedottaa.

Vesitornit valaistaan iltaisin auringon laskettua aina puoleenyöhön. Valaisemista aiotaan jatkaa joka lauantai huhtikuun loppuun asti.

9.4. klo 18.30 Pitäisikö koko hoivahenkilöstö testata? Terveysjätit harkitsevat, kaupungit empivät

Yksityiset terveysjätit Attendo ja Esperi Care kertovat Ylelle jo harkitsevansa koko henkilöstönsä testaamista koronaviruksen varalta.

Kaupungeissa laajoihin testauksiin suhtaudutaan nihkeämmin: esimerkiksi Espoo ja Vantaa eivät aio testata kaikkia hoivatyöntekijöitä.

Kaupunkien vanhustenhoidosta kerrotaan, että hoitajat ja asukkaat testataan matalalla kynnyksellä silloin, kun epäillään koronavirustartuntaa tai altistumista, mutta koko henkilökunnan testaus ei ole toistaiseksi harkinnassa.

9.4. klo 18.21 Yliopistot tarjoavat opiskelijoita koronan jäljittäjiksi

Helsingissä ja Kuopiossa yliopistot ovat valmiita antamaan opiskelijoita koronan jäljittäjiksi.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston opiskelijoista koottava vapaaehtoinen jäljitystiimi ei maksaisi mitään. Sen voisi muodostaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuosikurssin lääketieteen opiskelijoista.

Ministeriössä ei tyrmätä hanketta mutta toivotaan, että sooloilua vältettäisiin.

Lue lisää aiheesta: Lääketieteen opiskelijoista koronan jäljittäjiä? Helsingin yliopistossa 600 opiskelijaa on valmiudessa etsimään koronalle altistuneita

9.4. klo 17.55 HUS: Nykyisiä rajoituksia pitää pääosin jatkaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa, ettei se esitä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi tehtyjen rajoitusten tiukentamista.

Rajoituksista käydään jatkuvaa julkista keskustelua, ja esimerkiksi eilen keskiviikkona HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ehdotti MTV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että Uudenmaan rajoituksia tiukennettaisiin entisestään muutamaksi viikoksi vielä nykyisten rajoitusten lisäksi.

Nyt sairaanhoitopiiri tiedottaa, että se ei esitä rajoitusten tiukentamista, mutta nykyisiä laajoja rajoituksia tulee pääosin jatkaa.

HUSin toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan sairaanhoitopiirillä ei ole vahvaa näkemystä Uudenmaan matkustusrajoituksen jatkamisesta, mutta muita rajoituksia ei ole oikea aika purkaa.

Tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että päätökset rajoitusten jatkosta on tehtävä ennusteiden pohjalta ja niissä tulee hyödyntää koko maan tilannekuvaa.

HUS kertoo, että tartunnan saaneiden ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt hallinnassa ja mukailee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ennusteen matalampaa käyrää.

– Näyttäisi, että nyt tehdyt rajoitukset ovat tehonneet ja tilanne on pysynyt hallinnassa. On epävarmaa, olisiko vielä tiukemmista rajoituksista hyötyä, mutta haittaa esimerkiksi tiukasta ulkonaliikkumiskiellosta varmasti olisi ihmisten jaksamisen kannalta, pohtii HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

9.4. klo 17.32 Poliisi: Odotettua useampi kokeilee onneaan Uudenmaan rajalla

Liikennemäärät ovat kasvussa Uudenmaan rajoilla, tiedottaa poliisi.

Poliisin mukaan valvonnassa on tavattu selvästi enemmän yrityksiä ylittää maakuntaraja vapaa-ajan syihin vetoamalla.

Rajalla on jouduttu käännyttämään ihmisiä odotettua runsaammin, ja liikkumisrajoitusten valvontaan on pitänyt sitoa lisää resursseja, poliisi kertoo viestipalvelu Twitterissä.

Jo aiemmin iltapäivällä poliisi vetosi noudattamaan liikkumisrajoituksia:

Uudenmaan rajan saa ylittää tällä hetkellä vain välttämättömästä syystä. Tavoitteena on hillitä koronavirustartuntojen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen, poliisi muistuttaa.

Seuraamme pääsiäisen menoliikenteen sujumista tässä artikkelissa.

9.4. klo 13.28 Uudenmaan rajojen avaaminen huolestuttaa muualla Suomessa

Uudenmaan liikkumisrajoitusten mahdollinen purkaminen herättää huolta muualla Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi eilen, että Uudenmaan sulku päättyy näillä näkymin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti eli noin puolentoista viikon kuluttua.

Nyt esimerkiksi Satakunnassa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen vaatii hallitusta kuitenkin jatkamaan Uudenmaan eristämistä muusta maasta vielä ensi viikon lopun jälkeenkin. Hän muistuttaa, että koronavirustartuntoja on edelleen eniten juuri Uudellamaalla.

– Jos Uudenmaan asukkaat lähtevät maakuntiin mökeilleen tai viettämään muuten vapaa-aikaa, tauti pääsee leviämään. Meillä on Satakunnassa tällä hetkellä rauhallinen tilanne. Olisin erittäin harkitsevainen, voidaanko Uudenmaan sulkeminen lopettaa vielä ensi viikon lopulla, Luukkonen sanoo Ylen haastattelussa.

9.4. klo 13.06 Yle seuraa pääsiäisen poikkeuksellista menoliikennettä

Pääsiäinen on tänä vuonna poikkeuksellinen tien päällä: tieliikenteessä ei näy jonoja eikä ruuhkia, nyt kun Uudeltamaalta muualle Suomeen liikkuvat autoilijat puuttuvat.

Esimerkiksi tänään kiirastorstaina on tuskin tavallista torstaita enempää liikennettä, arvioi liikennepäivystäjä Kirsi Salokanto.

Puolenpäivän jälkeen Nelostiellä Mäntsälässä oli pohjoiseen menevää liikennettä noin 320 autoa tunnissa. Kolmostiellä pohjoiseen ajoi Riihimäen kohdalla noin 450 ja Ykköstiellä Turun suuntaan noin 480 autoa tunnissa.

Yle seuraa pääsiäisen menoliikennettä tässä jutussa.

9.4. klo 10.30 Sipoo tarjoaa perheille tukea lasten ulkoiluun

Sipoon kunta tukee lapsiperheitä poikkeusaikana tarjoamalla hoitoapua lasten ulkoiluun. Varhaiskasvatuksen työntekijät vievät kotona jo valmiiksi ulkovaatteisiin puetut lapset 1–1,5 tunniksi ulos leikkimään.

Apua ulkoiluun on mahdollista saada kertaluonteisesti tai sopia siitä säännöllisesti. Palvelu alkaa ensi tiistaista ja jatkuu koko poikkeusajan.

9.4. klo 6.43 Poliisi tehostaa Uudenmaan maakuntarajan valvontaa pääsiäiseksi

Poliisi valvoo liikennettä Uudenmaan maakuntarajalla noin 40:llä tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla.

Tarkastuspisteet sijaitsevat liikenneväylillä. Liikkuvalla valvonnalla katetaan myös pienempiä teitä. Lisäksi Uudenmaan maakuntarajan ylittäviä junia valvotaan.

Liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä.

Poliisi muistuttaa, että vapaa-ajan matkustaminen eli esimerkiksi mökkimatka tai pääsiäisen vietto eivät ole perusteltuja syitä. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Autoliiton tiepalvelupäivystys Operaatio Pajunkissa jää tänä pääsiäisenä nyt ensimmäisen kerran historiansa aikana järjestämättä.

9.4. klo 6.25 Pormestari Vapaavuori: Huoltovarmuuskeskuksen suojaimista ei apua edes päiväksi

Keskiviikkoillan A-studiossa vieraillut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) toisti aikaisemmin esittämänsä huolen suojavarusteiden riittävyydestä pääkaupungissa.

– Kyllä se on suuri huoli edelleen. Tällä hetkellä tilanne on aavistuksen verran parempi, koska vaikuttaa, että tämä on otettu valtion puolella tosissaan.

Vapaavuoren mukaan Huoltovarmuuskeskuksesta on saatu vain pieni osa tarvittavasta määrästä suojavarusteita terveydenhuollon käyttöön.

– Helsinki yksinään tarvitsee nenä- ja suusuojaimia yli miljoona kappaletta viikossa. Huoltovarmuuskeskuksen varastoista Helsingin saama osa ei riitä edes yhden päivän käyttöön, Vapaavuori sanoi.

9.4. klo 6.17 Pääministeri Marin: Uudenmaan rajan sulku loppunee ensi viikon sunnuntaina

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Uudenmaan sulku on todennäköisesti tarkoitus purkaa ilmoitettuun päivämäärään mennessä.

Keskiviikon A-studiossa vierailleen Marinin mukaan Uudenmaan sulku päättyy näillä näkymin 19. huhtikuuta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

– Uskon, että se tuolloin myös päättyy. Tautitilanne maan eri osissa tasaantuu, enkä usko, että tälle rajoitustoimenpiteelle on tulossa jatkoa.

Marinin mukaan kyseessä on lain kannalta raskas rajoitus, jolle ei välttämättä ole jatkossa vaadittua perustetta.

– Valmiuslaki edellyttää, että vain välttämättömistä syistä näin kovia rajoituksia voidaan tehdä.

Useat muut rajoitustoimet, esimerkiksi koulujen etäopetus, ovat voimassa 13. toukokuuta saakka. Ravintoloiden puolestaan on määrä olla kiinni 31. toukokuuta asti. Marin korosti epävarmuutta, eikä arvioinut vielä muiden rajoitusten purkamista.

8.4. klo 18.22 Poliisi valvoo Uudenmaan rajoja tavallista tiiviimmin pääsiäisenä

Poliisi tiedottaa tehostavansa Uudenmaan rajojen valvontaa pääsiäiseksi. Liikennettä valvotaan noin 40 tarkastuspisteellä sekä liikkuvalla valvonnalla. Lisäksi valvotaan Uudenmaan maakuntarajan ylittäviä junia.

Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksen aikana Uudenmaan rajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä. Perusteltu syy ei ole esimerkiksi vapaa-ajan matkustaminen eli mökkimatka tai pääsiäisen juhlistaminen.

– On odotettavissa, että monet kansalaiset haluaisivat lähteä viettämään pääsiäistä Uudenmaan ulkopuolelle. Liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti, eivätkä juhlapyhät tee siihen poikkeusta. Tehostamme valvontaa, jotta liikkumisrajoituksen tavoite ei vaarantuisi eli koronavirustartunnat eivät leviäisi Uudeltamaalta muualle Suomeen, perustelee poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

8.4. klo 17.56 Koronaepidemia on levinnyt hoivakoteihin pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla – Helsingissä yli 350 ikäihmistä altistunut

Ainakin kolmessa Suomen sairaanhoitopiirissä koronaepidemia on levinnyt hoivakoteihin, ilmenee Ylen selvityksestä.

Synkin tilanne vaikuttaa olevan Helsingissä ja Kiuruvedellä: Helsingissä hoivakodeissa on kuollut koronaviruksen vuoksi yhdeksän ikäihmistä, Kiuruveden Kalliosydämen hoivakodissa puolestaan kahdeksan.

Helsingissä tartuntoja on kolmessa kaupungin omassa ja kolmessa ostopalveluyksikössä. Tartunnan on saanut yhteensä 26 asukasta, heistä yhdeksän on siis kuollut.

Työntekijöillä on todettu koronavirustartuntoja 38. Henkilöstössä altistuneita on 160 ja asukkaissa 358, Helsingin kaupungilta kerrotaan Ylelle.

Uudeltamaalta tiedetään, että tartuntoja on ollut hoivakodeissa myös Espoossa ja Vantaalla sekä Keski-Uudenmaan soten alueella.

8.4. klo 16.01 Naistenklinikalle perustetaan oma synnytysosasto koronapotilaille

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ennakoi "koronasynnytysten" lisääntyvän lähikuukausina Suomessa merkittävästi. Näin on tapahtunut ainakin muissa pandemian riepottelemissa maissa.

Myös Uudellamaalla on jo tapahtunut ensimmäinen koronaviruspotilaan synnytys. HUS ei kommentoi yksittäistä tapausta, mutta toteaa, ettei infektio vaikuttanut itse synnytykseen tai syntymään.

Sairaanhoitopiiri varautuu koronapotilaiden synnytyksiin perustamalla heille oman synnytysosaston Helsingin Naistenklinikalle. Siellä hoidetaan koronapositiivisia äitejä, jotka joutuvat synnyttämään ennenaikaisesti.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus ei kulje istukan läpi suoraan sikiöön, HUSista kerrotaan.

8.4. klo 15.44 Sipoo aikoo arvioida taloutensa uudelleen ja jarruttaa hankintoja

Sipoon kunta kertoo aikovansa arvioida uudelleen talousarvionsa koronaepidemian vaikutusten takia.

Samalla uusia investointeja, hankintoja ja rekrytointeja jarrutetaan, tiedotteessa kerrotaan.

Sipoon arvion mukaan tämän vuoden talousarviota olisi korjattava jopa kymmenen miljoonan euron edestä.

Sipoo ei ole ainoa kunta, jonka talouteen koronavirusepidemia iskee: Kuntaliitto arvioi jo ensiarviossaan maaliskuussa, että koronavirus heikentää kuntataloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa.

8.4. klo 13.09 HUS suunnittelee koronapotilaiden hoitoa varten varasairaalaa Meilahteen maanalaisiin tiloihin

HUSissa on laadittu suunnitelmat varasairaalan rakentamiseksi Meilahden sairaala-alueelle koronaviruspotilaiden hoitoon. HUS kertoo tiedotteessaan, että suunnitelmat varasairaalasta ovat lähes valmiit. Ne on laadittu sen varalle, että nykyiset sairaansijat ja tehohoitopaikat eivät riitä koronaviruspotilaiden hoitoon.

Maanalaisiin pysäköintitiloihin rakennettavassa varasairaalassa tulee olemaan kymmeniä teho- ja vuodeosastopaikkoja.

8.4. klo 11.44 Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa

Uudenmaan rajavalvonta vaatii poliisilaitoksilta ja yksittäisiltä poliiseilta venymistä. Tilanne on näkynyt muun muassa pidempinä työvuoroina, kerrotaan poliisien ammattiliitosta.

– Akuutein resurssipula tarkoittaa sitä, että on jouduttu teettämään ylitöitä ja suunnittelemaan runkovuoroa tavallista pidemmäksi, sanoo Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne STT:lle.

– (12-tuntinen) perusrunkovuoro on laitettu monessa paikassa suoraan 14:n tai jopa 16 tunnin mittaiseksi.

STT kysyi poliisin työoloista myös suoraan poliisilaitoksista.

7.4. klo 18.50 Uudellamaalla vajaa viidennes lapsista osallistuu poikkeusoloissa varhaiskasvatukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston kunnille tekemä kysely kertoo, että Uudellamaalla 18 prosenttia lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana. Prosenttiluku on saatu vertaamalla määrää normaalitilanteeseen.

Uudellamaalla perusopetuksen lähiopetukseen vuosiluokilla 1.–3. osallistuu 6 prosenttia ja erityisen tuen päätökseen saaneita, vuosiluokille 4.–9. olevia osallistuu 4 prosenttia.

Monessa muussa maakunnassa varhaiskasvatukseen ja lähiopetukseen osallistuvien osuus on Uuttamaata suurempi. Esimerkiksi Pohjois-Savossa 31 prosenttia lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen poikkeusolojen aikana.

7.4. klo 18.38 Koronatartunta Keravan terveyskeskuksen vuodeosastolla

Keravan terveyskeskuksen akuuttihoidon vuodeosaston potilaalla on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Keravan kaupunki. Henkilöstön sairastumisia ei kuitenkaan ole tiedossa ja altistuneet työntekijät on määrätty kotiin.

Altistuneet muut potilaat on siirretty yhden hengen huoneisiin erilliselle osastolle ja heidän omaisilleen on ilmoitettu asiasta.

7.4. klo 18.34 Järvenpää päätti huojennuksista kaupungin vuokratilojen maksuihin

Järvenpään kaupunginhallitus hyväksyi (siirryt toiseen palveluun)esityksen yhteisöjen, yritysten ja muiden toimijoiden väliaikaisista vuokranalennuksista. Vuokramaksujen huojennuksiin ovat oikeutettuja sekä varsinaisilla vuokrasopimuksilla olevat että ne, jotka käyttävät kaupungin tiloja varatuilla tilankäyttövuoroilla.

7.4. klo 18.00 Helsingin hoivapalveluissa 9 on menehtynyt koronavirukseen

Helsingin hoivapalveluissa yhdeksän asukasta on kuollut koronavirukseen. Tartunnan on saanut 26 asukasta. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan tartuntoja on tähän asti ollut kolmessa kaupungin omassa ja kolmessa ostopalveluyksikössä.

Kaupungin mukaan tartunnasta epäillyt asukkaat pidetään erillään muista asukkaista ja heidän vointiaan seurataan tehostetusti.

Helsingin hoivapalveluissa kerrotaan tehtävän koronavirustestauksia nyt matalalla kynnyksellä niin asukkaille kuin henkilöstölle.

7.4. klo 16.05 HUSin vakavien sairauksien hoitoon hakeutujien määrä on puolittunut Meilahden neurologian päivystyksessä

HUSin mukaan ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä Meilahden neurologian päivystyksessä on laskenut koronaepidemian aikana puoleen tavallisesta luvusta. TIA-kohtaus diagnosoidaan noin 4 000 suomalaisella vuosittain.

HUSista muistutetaankin, että koronaviruksesta huolimatta ihmisten olisi syytä hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin, jos niille on aihetta.

TIA-kohtauksen saaneen henkilön tulee hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi. Joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa.

Keskimäärin 68 suomalaista saa päivittäin aivoverenkiertohäiriön ja siihen kuolee keskimäärin 12 henkilöä päivässä.

7.4. klo 16.00 Koronakriisi vaikuttaa Helsingin kaupungin kesätyöhakuun

Helsinki tiedottaa, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne aiheuttaa muutoksia kaupungin kesätyöhakuun. Helsinki on linjannut, että jos kesätyöntekijätarve on muuttunut epävarmaksi, haastatteluja voidaan jatkaa, mutta valintapäätöksiä ei toistaiseksi tehdä.

– Seuraamme tilannetta ja viestimme asiasta tarkemmin huhtikuun loppupuolella. Jo valituksi tulleille kesätyöntekijöille viestimme suoraan, mikäli heidän tehtävänkuvaansa koskien tulisi muutoksia. Jokainen jo sovittu kesätyöpaikka kuitenkin toteutuu, sanoo henkilöstöjohtaja Nina Gros kaupungin tiedotteessa.

Loppujen kesätyöntekijöiden rekrytointi jatkuu vasta sen jälkeen, kun tiedetään, toteutuuko kesäkauden palvelutoiminta.

7.4. klo 15.11 Koronatilanne lisäsi kotihälytyksiä

Kotihälytysten määrässä on ollut selvää kasvua Suomen poikkeustilan aikana aiempiin vuosiin verrattuna. Viime vuonna poliisille tehtiin maaliskuussa 5 944 kotihälytystä, kun tänä vuonna niitä tehtiin maaliskuussa 7 701.

Uudellamaalla nousu oli maaliskuussa peräti 46 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna. Uudenmaan poliisit hälytettiin koteihin viime vuoden maaliskuussa 1 629 kertaa, kun tänä poliisi saapui vastaavana aikana paikalle 2 378 kertaa.

Eniten ovat lisääntyneet meteliin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvät tehtävät. Perheväkivallan osuus kotihälytyksissä kasvoi maaliskuussa vuoden takaiseen verrattuna noin 14 prosentilla.

Poliisin mukaan pääsiäisen aika voi entisestään lisätä kotihälytysten määrää, kun ihmiset ovat tavallista enemmän kotona.

Aiheesta lisää tässä artikkelissa: "Pysykää kotona" on helppo sanoa, mutta mitä jos koti ei olekaan turvallisin paikka? Koronatilanne lisäsi kotihälytyksiä

7.4. klo 15.09 Vantaa sulkee 23 koulutilaa – lähiopetuksessa ollut alle 2 prosenttia kaikista oppilaista

Vantaan kaupunki kertoo sulkevansa 23 koulutilaa tiistaista 14. huhtikuuta alkaen. Vantaalla lähiopetukseen on osallistunut valmiuslain aikana alle kaksi prosenttia kaikista perusopetuksen 24 000 oppilaasta. Useassa koulussa ei ole opiskellut lähiopetuksessa oppilaita lainkaan tai vain muutamia.

Vantaan mukaan tartuntariskit pyritään minimoimaan, kun toimipisteitä yhdistetään. Lähiopetuksessa olevien oppilaiden opiskelu järjestetään kouluissa enintään 10 henkilön ryhmissä eri puolilla koulukiinteistöjä.

Suljettavista koulutiloista on saatavilla lisää tietoa (siirryt toiseen palveluun) Vantaan kaupungin verkkosivuilla.

7.4. klo 13.09 HSL-alueen bussit siirtyvät kulkemaan supistettujen kesäaikataulujen mukaan

Helsingin seudun liikenne eli HSL tiedottaa bussiliikenteen aikataulujen muutoksista. HSL:n mukaan bussit ryhtyvät kulkemaan supistettujen kesäaikataulujen mukaisesti 20. huhtikuuta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että supistettujen aikataulujen lisäksi osa linjoista lopettaa liikennöintinsa kokonaan alkavan kesäkauden ajaksi.

Metro, raitiovaunut ja lähijunat jatkavat toistaiseksi nykyisillä aikatauluillaan. Raitiovaunuille tulee aikataulumuutoksia 4. toukokuuta, mutta näistä HSL tiedottaa vielä erikseen.

Bussiaikataulujen muutoksista voi lukea tarkemmat tiedot HSL:n tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

7.4. klo 13.00 Poliisi tarkasti maanantaina yli 44 000 ajoneuvoa Uudenmaan rajalla

Poliisi kertoo tarkistaneensa maanantaina Uudenmaan rajalla yhteensä 44 170 ajoneuvoa. Autoista 139 jouduttiin ohjaamaan takaisin. Yhdelle kuljettajalle kirjoitettiin sakko valmiuslain rikkomisesta.

Junissa poliisi tarkisti vuorokauden aikana 621 henkilön matkan syyn. Kahdeksan junamatkustajaa joutui palaamaan ja kahdelle kirjoitettiin sakko valmiuslain rikkomisesta

Poliisi muistuttaa, että pääsiäissuunnitelmia tekevien tulee muistaa, että vapaa-ajan matkustaminen maakuntarajan yli ei ole sallittua ja pääsiäissuunnitelmat täytyy sopeuttaa Uudenmaan sulkutilanteeseen.

7.4. klo 12.44 Espoon viimeinen kortti: Avunpyyntö hengityskoneista hätätilassa ystävyyskaupunki Shanghaille

Espoossa pohditaan osana koronapandemiasta selviämistä myös ystävyyskaupunkisuhteiden hyödyntämistä.

Apua saatettaisiin pyytää esimerkiksi Shanghailta, kertoo perusturvajohtaja Juha Metso Ylen haastattelussa. Hätätilassa Shanghaista voitaisiin ehkä saada suojavarusteita ja jopa hengityskoneita.

– Kyllä niistäkin on keskusteltu ja suojavarusteistakin. Tarvittaessa ollaan yhteydessä Shanghain terveysviranomaisiin, jos rupeaa näyttämään siltä, sanoo Metso.

Kerromme lisää aiheesta tässä jutussa.

7.4. klo 12.18 Helsinki-Vantaan lentoaseman lupapiste suljetaan hetkeksi – väliaikaisia passeja haettava muualta

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedottaa sulkevansa Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevan lupapisteen asiakaspalvelun. Syynä ovat koronavirustilanne ja poliisilaitoksen toiminnan turvaaminen. Lentoaseman lupapisteen asiakaspalvelu on kiinni 8.–19. huhtikuuta.

Tarvittaessa väliaikaisia passeja on mahdollista hakea poliisilaitoksen muissa toimipisteissä Vantaan Dixissä, Järvenpäässä ja Porvoossa.

Lentoaseman toimipisteen lisäksi Loviisan ja Nurmijärven poliisiasemien poliisi- ja lupapalvelut sekä Mäntsälän ja Keravan lupapalvelut pysyvät suljettuina 31. toukokuuta asti.

7.4. klo 10.39 Hyvinkää aloittaa YT:t – jopa 150 saatetaan irtisanoa

Hyvinkään kaupunki on aloittanut YT-neuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 150 työntekijän tai viranhaltijan palvelussuhteen irtisanomiseen.

Alustavan arvion mukaan irtisanomisia voi tulla kaikille toimialoille. Neuvottelut saattavat johtaa irtisanomisen sijaan myös lomauttamiseen, osa-aikaistamiseen tai olennaisten työehtojen muuttumiseen, kaupunki toteaa tiedotteessaan.

Hyvinkää kertoi YT-neuvotteluista aiemmin maaliskuussa. Tuolloin kerrottiin, että koronavirukseen liittyvät epävarmuustekijät tulevat jo valmiiksi vaikean tilanteen päälle.

YT-neuvottelujen taustalla ovat kaupungin mukaan taloudelliset, tuotannolliset ja toiminnan uudelleen järjestelyyn liittyvät syyt.

Tiistaisessa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) Hyvinkää sanoo valmistautuvansa myös koronavirustilanteen pitkittymiseen.

7.4. klo 10.04 Uusi avaus: THL alkaa tutkia koronaviruksen leviämistä vasta-ainetesteillä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL alkaa tutkia koronaviruksen leviämistä väestössä aiemmasta tartunnasta kertovalla vasta-ainetutkimuksella.

Tutkimukseen kutsutaan osallistujia satunnaisotannalla, ja alussa otanta painottuu pääkaupunkiseudulle, jossa varmistettuja koronatartuntoja on eniten, sekä työikäiseen väestöön.

THL toteuttaa tutkimuksen yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa.

Kerromme tutkimuksesta enemmän suorassa lähetyksessä tänään kello 11. Voit seurata lähetystä tässä jutussa.

7.4. klo 9.59 HUSin alueella on nyt yli 1 400 varmistettua tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella on varmistettu tähän mennessä 1 438 koronavirustartuntaa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kokoamista tilastoista.

Koko maassa tartuntoja on todettu yhteensä 2 308. Määrä on kasvanut eilisestä 132:lla.

THL:n odotetaan kertovan tehohoidossa olevista potilaista sekä koronavirukseen kuolleista myöhemmin tänään.

Eilen kerrottiin, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 27 ihmistä. Kuolemista noin kaksi kolmasosaa on tapahtunut Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Useita koronakuolemia on kirjattu myös Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

Yle–STT

7.4. klo 8.51 Suomessa alkaa hanke, joka paljastaa talouskriisin syvyyden miltei reaaliajassa

Ketä koronakriisi kolhii pahiten ja millainen tuki hyödyttäisi yrityksiä eniten?

Taloustieteen tutkimusyksikkö Helsinki GSE eli Helsinki Graduate School of Economics kertoo perustaneensa muun muassa tällaisia kysymyksiä varten tilannehuoneen, joka aloittaa toimintansa jo tänään.

Tilannehuoneen tehtävänä laatia isojen tietoaineistojen perusteella analyysejä siitä, miten taloudella, yrityksillä ja kotitalouksilla menee koronakriisin syövereissä.

Helsinki GSE on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin yhteinen tutkimusyksikkö. Tässä jutussa kerromme enemmän hankkeesta.

7.4. klo 8.37 Laivojen henkilöliikenne Virosta, Ruotsista ja Saksasta päättyy

Hallitus kertoi aamulla uusista rajoituksista Suomen sisä- ja ulkorajoilla. Rajaliikennettä tiukennetaan etenkin Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla, mutta vaikutukset heijastuvat myös Uudellemaalle: hallitus suosittaa, että Ruotsista, Virosta ja Saksasta Suomeen liikennöivät laivayhtiöt lopettavat henkilöliikenteen lipunmyynnin ensi lauantaista lähtien.

Rajojen sulkeminen on kuitenkin romahduttanut Viron-liikenteen jo aiemmin.

Tänään hallitus päätti myös, että rajaliikenteen rajoituksia jatketaan aina 13. päivään toukokuuta asti. Lisää voit lukea tästä jutusta.

Lue tästä aikaisemmat koronapäivitykset.