Pääsykokeisiin valmistautuva Iida Lampi, 19, suhtautuu luottavaisesti etäkokeisiin – Lukiolaisten liitto vetoaa: Ei pelkkää todistusvalintaa

Lukiolaisten liitto toivoo, että yliopistot ilmoittaisivat alakohtaisista pääsykoejärjestelyistä mahdollisimman pikaisesti.

koronavirus
Iida Lampi
Iida Lampi

Vielä viime viikolla alavutelainen Iida Lampi, 19, huolehti siitä, miten hän pääsisi yliopiston valintakokeisiin Helsinkiin ja millainen todistus Uudenmaan rajan ylittämiseen täytyisi hankkia.

Torstaina huoli pyyhkäistiin pois Lammen listalta, kun yliopistot ja ammattikorkeakoulut ilmoittivat luopuvansa perinteisistä pääsykokeista.

Ammattikorkeakoulut järjestävät yhteisen valintakokeen etänä kesäkuun alussa. Yliopistot puolestaan vielä miettivät vaihtoehtoisia toteutustapoja aloittain ja ilmoittavat niistä myöhemmin.

– Nyt en sitten mene kokeisiin Uudellemaalle. Onneksi en vielä ostanut lippuja tai varannut majoitusta, kun VR juuri tiedotti peruvansa lisää vuoroja. Ainakin rahaa säästyy, kun ei tarvitse lähteä muualle tekemään koetta, Lampi sanoo.

Välivuotta viettävä Lampi hakee korkeakouluihin nyt toista kertaa.

Ykköstoiveena olisi päästä opiskelemaan maantietoa Ouluun, Turkuun tai Helsinkiin. Samaan aikaan Lampi hakee myös opiskelemaan journalistiikkaa Tampereen yliopistoon ja matkailututkimusta Lapin yliopistoon.

Koronatilanteesta ylimääräistä huolta

Koronatilanne on aiheuttanut ylimääräistä stressiä luku-urakkaan, mutta onneksi vain vähän.

– Suurin huoli oli se, miten pääsisin pääsykokeisiin Uudellemaalle. En ole kuitenkaan liikaa stressannut. Luotan siihen, että asiat järjestyvät jotenkin, Lampi sanoo.

Helpotusta hankalaan tilanteeseen tuo myös se, että maantiedon valintakoeaineisto on ollut tiedossa jo pitkään, ja Lampi on ehtinyt valmistautua. Muiden hakukohteiden osalta aineistot julkaistaan vasta myöhemmin, joten päällekkäistä työtäkään ei ole ollut.

Lampi ei osaa sanoa, mikä olisi paras tapa toteuttaa valintakokeet. Yliopistoista on väläytelty esimerkiksi todistusvalintaa, verkkokursseja tai digitaalisia valintatapoja.

–Henkilökohtaisesti todistusvalinta olisi hyvä ratkaisu, koska olen itse käynyt korottamassa joitakin aineita. Mutta pelkkä todistusvalinta olisi myös epäreilu vaihtoehto heille, jotka ovat panostaneet enemmän pääsykokeeseen, Lampi pohtii.

Lukiolaisten liitto kaipaa tarkennuksia pikaisesti

Lammen ja todennäköisesti monen muunkin pääsykokeisiin lukevan ykköstoiveena olisi, että pääsykokeiden tarkasta muodosta ja järjestelyistä tiedotettaisiin tarkemmin mahdollisimman pian.

Tähän vetoaa myös Suomen lukiolaisten liitto.

– Amk-opiskelijoiden osalta asia on selvä. Siellä on kerrottu, että pidetään etäkokeet, piste. Yliopistoista olisi nyt tärkeää saada alakohtaiset ilmoitukset siitä, miten valinnat tehdään, jotta opiskelijat tietävät, mihin ovat valmistautumassa, sanoo liiton puheenjohtaja** Adina Nivukoski**.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.
Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken mukaan on hyvä, että ammattikorkeakouluista on kerrottu selkeästi etävalintakokeesta. Samanlaista selkeää ilmoitusta hän toivoisi nyt yliopistoilta. Adina Nivukosken kotialbumi/kuvaaja Olivia Takkinen

Lukiolaisten liitto toivoo, että koronatilanteesta huolimatta todistusvalinta ei olisi ainoa väylä päästä opiskelemaan, vaan lisäksi kehitettäisiin etäpääsykokeita.

Uudenlaisia kokeita suunnitellessa on Nivukosken mukaan myös huomioitava, että tässä vaiheessa monilla on jo takanaan pitkä valmistautuminen.

– Esimerkiksi lääkiksen ja kauppiksen pääsykoemateriaalit ovat jo tiedossa, ja niihin on voitu valmistautua monta kuukautta. Olisi tärkeää, että näitä samoja materiaaleja hyödynnettäisiin uusissa valintatavoissa, ettei opiskelijoiden työ mene hukkaan.

Onko opiskelijan kannalta sitten väliä, järjestetäänkö valintakoe etänä vai paikan päällä? Nivukosken mukaan tärkeämpi kysymys on se, miten kokeet järjestetään vain järjestetäänkö koetta lainkaan.

– Kaikki ymmärtävät, että nyt ollaan erikoisessa tilanteessa ja muutoksia pitää tehdä. Kaikkein tärkeintä on nyt saada yliopistoon hakevillekin tieto, onko pääsykoetta ja millainen se on.

Lue myös:

Yliopistot peruvat koronan vuoksi perinteiset pääsykokeet – ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään etäkokeena kesäkuun alussa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Mikä olisi mielestäsi paras tapa järjestää korkeakoulujen pääsykokeet? Voit keskustella aiheesta 10.4. kello 23:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus