Notre Damen palosta vuosi – eikä rakennus ole vieläkään turvassa

Notre Damen katedraalin tuhoisasta palosta tulee kuluneeksi tasan vuosi 15. huhtikuuta.

Ensimmäiset ilmoitukset savusta ja liekeistä tehtiin iltakahdeksalta Suomen aikaa.

Tulipalo ahmaisi nopeasti 1200-luvulla rakennetut katedraalin katon puiset tukipalkit ja uhkasi rakennuksen kellotorneja ja ulkoseiniä.

Notre Damen katedraali oli viranomaisten mukaan hyvin lähellä palaa kokonaan.

Palosta tuli nopeasti mediatapahtuma. Miljoonat ympäri maailman seurasivat kauhuissaan, kun liekit nielaisivat katedraalin katon ja sen keskitorni romahti.

Suuri osa Notre Damen taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä onnistuttiin pelastamaan. Myös kuuluisat hirviöpatsaat eli gargoilit selvisivät palosta.

Tulipalon syyksi epäillään sähkövikaa, mutta siitä ei vielä ole varmuutta. Palo syttyi katedraaliin kunnostustöiden aikana. Syyttäjät selvittävät yhä, oliko palon syy jonkun tai joidenkin tahojen huolimattomuus.

Näkymätön vaara

Liekit nousivat palon alkuvaiheessa korkealle ja sankka savu levisi laajalle alueelle Pariisissa. Liekit sylkivät ilmoille myös näkymättömän vaaran.

Katedraalin katon ja keskitornin palossa suli satoja tonneja lyijyä. Sitä tihkui ilmaan ja maaperään.

Hiukkaset leijailivat läheisille kaduille ja rakennuksien pinnoille.

Altistuneilla alueilla, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja puistoissa eri puolilla Pariisia mitattiin palon jälkeen hälyttäviä lyijypitoisuuksia. Alueella asuu arviolta 6 000 alle 6-vuotiasta lasta, kertoo The New York Times.

Vaara ei ole ohi

Palossa kärsineen katedraalin holvin päällä lepää satojen tonnien painoinen rakennusteline. Teline rakennettiin palossa tuhoutuneen keskitornin kunnostustöitä varten ennen paloa.

Teline on osin sulanut palossa, ja nyt tämä häkkimäinen rakennelma on hyvin epävakaa.

Kymmenien tuhansien metalliputkien poisto oli määrä aloittaa maaliskuun lopussa, mutta koronavirusepidemia pysäytti korjaustyöt ja alueen puhdistamisen lyijystä.

Kyse on kilpajuoksusta aikaa vastaan – metallikehikko uhkaa romahtaa hetkellä minä hyvänsä. Jos näin käy, historiallinen maamerkki voi kärsiä mittavista tuhoista.

Katedraalin korjausrahat ja -tyyli hakusessa

Yli 850 vuotta vanha Notre Dame oli ennen paloa yksi maailman vierailluimmista turistikohteista ja se on Unescon maailmanperintökohde. Nyt se on suljettu yleisöltä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti pian palon jälkeen tavoitteen, että Notre Dame korjataan viidessä vuodessa. Pariisissa järjestetään vuonna 2024 olympialaiset.

Pian palon jälkeen miljonäärit keräsivät vain yhdessä päivässä valtavia summia katedraalin jälleenrakennukseen. Luvatusta reilusta 900 miljoonasta eurosta oli saatu heinäkuuhun mennessä vajaat 38 miljoonaa euroa, kertoo radiokanava RFI.

Katedraalin jälleenrakentamista johtavan kenraalin Jean-Louis Georgelinin mukaan lahjoituksia on kerätty reilut 400 miljoonaa.

Katedraalin peruskivi muurattiin vuonna 1163. Osa toivoo, että tunnettu maamerkki kunnostetaan täysin entiselleen. Toisten mielestä uudelle designille ja uusille tekniikoille on tilausta.

Tekijät

Anu Kerttula

Lähteet

  • Reuters, AP, AFP, STT
  • Kuvat: EPA, AOP
  • Videot: Reuters

Julkaistu 13.4.