1. yle.fi
  2. Uutiset

15 000 kangasmaskia lahjoitetaan Kainuun sotelle – Pandemiapäällikkö: "Talvisodan henkeä ja parasta tähän astisessa pandemiassa"

Kainuun sote saa kasvomaskeja, mutta varsinaisista hengityssuojaimista on edelleen pulaa.

vanhustenhoito
R-Collectionin pääsuunnittelija Lilli Norio nojaa vaatetelineisiin.
R-Collectionin pääsuunnittelija Lilli Norio. Arkistokuva vuodelta 2016.Julia Sieppi / Yle

Kainuun sote saa lahjoituksena 15 000 kankaista, pestävää kasvomaskia.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan maskit sponsoroi liikemies Seppo Saastamoinen ja Tokmanni, ja ne valmistaa kajaanilainen vaatealan yritys Rockseri, joka tunnetaan R-Collection-merkistään.

Kankaiset kasvomaskit saattavat valmistua jo parin viikon kuluessa. Ne menevät kotihoitoon ja hoivakoteihin henkilökunnan käyttöön sellaisiin hoitotilanteisiin, joissa hoidettava on terve. Rockserin maskeista on olemassa jo mallikappaleita (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat).

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti (siirryt toiseen palveluun) (STM) aiemmin, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.

– Tämä lahjoitus on talvisodan henkeä ja parasta tähän astisessa pandemiassa, sanoo Koukkari.

15 000 maskia tyydyttävät Koukkarin mukaan Kainuussa kotihoidon ja hoivakotien kasvomaskitarpeen. Kainuun soten logistiikkaosasto huolehtii pesemisen, tai työntekijä voi sen pestä maskin itsekin ohjeiden mukaan. Kasvomaskin käyttäminen vähentää pisaroiden leviämistä, joten se voi auttaa koronavirustartuntojen ehkäisemisessä.

Koukkari toivoo, että tieto 15 000 kangasmaskista rauhoittaa hoivakodissa tai kotihoidossa olevien asukkaiden omaisia, jotka ovat olleet huolissaan muun muassa suojaimien käytöstä.

Varsinaisista hengityssuojaimista on edelleen pulaa. Kainuun sote vetoaa kainuulaisiin yrityksiin, joiden varastoissa on hengityssuojaimia, ja pyytää yrityksiä olemaan yhteydessä Kainuun soten logistiikkakeskukseen.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi