1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Tuoko koronavirus rauhan Jemeniin? Tulitauko alkoi tänään

Tulitauon on määrä kestää kaksi viikkoa, mutta YK yrittää saada käyntiin neuvottelut pysyvästä rauhasta.

Jemen
Katua harjataan Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.
Katua harjataan Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Jemenin viisi vuotta kestäneessä sisällissodassa on nähty tänään toivonpilkahdus, kun koko maan kattava tulitauko astui voimaan.

Saudi-Arabian johtama kansainvälinen liittouma, joka tukee maan virallista hallitusta, ilmoitti keskeyttävänsä sotatoimet tänään torstaina kello 9 paikallista aikaa.

YK:n kehotuksesta syntyneen tulitauon on määrä kestää kaksi viikkoa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivoi, että sotivat osapuolet käyttävät tilaisuuden hyväkseen ryhtyäkseen neuvotteluihin pysyvän ratkaisun saamiseksi.

Suuren osan Jemenistä vallanneen huthien kapinallisryhmän ja kansainvälisen liittouman välisessä sodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä. Jemen oli jo sodan alkaessa rutiköyhä. Vuosia jatkunut sota on tuhonnut maan taloutta entisestään.

Epidemiapelko on tuomassa tulitauon Jemeniin – samalla koronan torjuntatoimet uhkaavat avun toimittamista miljoonille

Jemenissä ei ole toimivaa terveydenhuoltoa. Yhtenä pontimena tulitauolle on koronaviruksen leviäminen. Vaikka Jemenissä ei ole vielä todettu yhtään tapausta, koronan leviäminen Jemeniin aiheuttaisi todennäköisesti paljon kuolemantapauksia.

Osapuolet neuvottelivat vuoden 2018 lopulla Ruotsissa, jotta ruokahuollon kannalta ratkaisevan tärkeä Hodeidan satama saataisiin avattua. Osapuolten välisen epäluulon takia sopimusta ei koskaan ole saatu kunnolla toteutettua. Maassa vallitsee vakava ruokapula.

Saudi-Arabian johtama liittouma julisti tulitauon Jemeniin – huthit tekivät ohjusiskun jemeniläiskaupunkiin

Huthien vastaus?

Uutistoimisto Reutersin mukaan huthit eivät ole vastanneet, hyväksyvätkö he tulitauon.

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoo saaneensa haltuunsa huthien listan vaatimuksista, joita he esittävät pysyvän rauhan saamiseksi Jemeniin.

Viisikohtaisessa listassa ensimmäisenä on ulkomaisten joukkojen vetäytyminen Jemenin maaperältä, saarista ja satamista. Vetäytymisen tulee tapahtua välittömästi sen jälkeen, kun osapuolet ovat sopineet kattavasta tulitauosta.

Toiseksi huthit vaativat Jemenin saarron lopettamista. Jemen on saarrettu niin maalta, mereltä kuin ilmastakin. Esimerkiksi pääkaupungin Sanaan lentokenttää eivät ole voineet käyttää mitkään muut kuin humanitaarista apua tuovat koneet.

Huthit vaativat, että öljyrikkaat liittouman maat maksavat avustusta Jemenin valtiolle ja valtion virkamiesten palkan kymmenen vuoden ajan. Maan talouden toivotaan tuona aikana pääsevän jaloilleen. Lisäksi huthit vaativat sotakorvauksia omaisuutensa menettäneille jemeniläisille.

Liittouman tulisi huthien mielestä avustaa Jemeniä koronaviruksen ehkäisemisessä ja toimittaa maalle lääkinnällistä kalustoa ja tarvikkeita.

Lopuksi huthit vaativat, että YK:n erityisedustajan johdolla käytäisiin rauhanneuvottelut, johon molemmat osapuolet toisivat omat näkemyksensä. Neuvottelujen tulos alistettaisiin Jemenin perustuslain mukaisesti kansanäänestykseen.

AFP:n tiedossa ei ole, onko liittouma kommentoinut vaatimuksia.

Paavin ja YK:n pääsihteerin vetoomus: Maailmanlaajuinen tulitauko koronapandemian vuoksi

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi