Opec vahvistaa: Öljyntuottajat supistavat tuotantoaan, lopullinen sopimus riippuu vielä Meksikosta – öljyn hinta kääntyi jyrkkään laskuun

Suunnitelman mukaan öljyntuotantoa vähennetään porrastetusti huhtikuuhun 2022 asti.

öljyntuotanto
Öljypumppuja Venezuelassa.
Öljypumppuja Venezuelassa.Miguel Gutierrez / EPA

Öljynviejämaiden järjestö Opec kertoo saavuttaneensa jäsenmaiden kanssa sovun tuotannon leikkaamisesta. Torstaina alkaneessa ja 10 tuntia kestäneessä videokokouksessa luotiin suunnitelma, jonka mukaan Opecin jäsenmaat sekä Venäjä ja muut yhteistyömaat leikkaavat tuotantoaan toukokuusta lähtien yli viidenneksellä.

Lopullinen sopimus jäi kuitenkin ennakkotiedoista poiketen solmimatta, sillä Meksiko ei suostunut supistamaan omaa tuotantoaan. Lähteiden mukaan sopimuksen sinetöiminen riippuu nyt Meksikosta.

Kuwaitin öljyministeri Khaled al-Fadhel vahvisti varhain perjantaina Twitterissä, että sopimuksen vahvistaminen viivästyi Meksikon takia.

Neuvotteluiden on määrä jatkua perjantaina G20-maiden energiaministereiden kesken.

Leikkauksilla on tarkoitus pönkittää koronaviruspandemian kolhimaa öljyn hintaa. Lisäksi Saudi-Arabian ja Venäjän alkuvuoden aikana tehdyt tuotantolisäykset ovat johtaneet hintasotaan.

Opecin suunnitelman mukaan öljyntuotantoa supistetaan 10 miljoonaa barrelia päivässä toukokuun ja kesäkuun ajan. Lisäksi tuotantoa leikataan kahdeksan miljoona barrelia päivässä heinäkuusta joulukuuhun sekä kuusi miljoonaa barrelia päivässä tammikuusta 2021 huhtikuuhun 2022.

Sopimuksessa ei mainittu yhteistyömaiden, kuten Yhdysvaltojen, tuotannon supistamista, mutta uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan niiden odotetaan leikkaavan tuotannostaan viisi miljoonaa barrelia päivässä.

Opec aloitti torstaisen videokokouksen kello neljältä Suomen aikaa. Kokouksen aiheena oli romahtanut öljyn maailmanmarkkinahinta. Reuters kertoi maiden päässeen sopuun leikkauksista jo puoliltaöin Suomen aikaa.

Seuraavan kerran jäsenmaiden on määrä kokoustaa videoyhteydellä 10. kesäkuuta.

Trump: Venäjän ja Saudi-Arabian öljysopu lähellä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump sanoo Venäjän ja Saudi-Arabian olevan lähellä ratkaisua öljyn hintaan liittyvässä riidassaan. Trump kertoi arviostaan medialle puhuttuaan puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin kanssa varhain perjantaina Suomen aikaa.

Saudi-Arabia ja Venäjä ovat kiistelleet alkuvuoden ajan öljyn tuotantomääristä, mikä on johtanut hintasotaan. Saudi-Arabian ja Venäjän välinen hintasota yhdessä koronaviruksen aiheuttaman talousromahduksen kanssa on saanut öljyn hinnan putoamaan alimmilleen (siirryt toiseen palveluun) sitten vuoden 1998. Kiista on saanut myös polttoaineiden kuluttajahinnat mataliksi.

Saudi-Arabia on suurin Opec-tuottajamaa, mutta Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole Opecin jäsenmaita. Venäjä oli torstain kokouksessa mukana ja johti yhteistyömaita. Reutersin mukaan on epäselvää, osallistuiko Yhdysvallat kokoukseen, vaikka maa oli kutsuttu mukaan.

Yhdysvaltojen sitoutumista tuotannon supistamiseen odotetaan vielä. Yhdysvaltojen edustajat ovat aiemmin sanoneet, että maan tuotanto laskee seuraavan kahden vuoden aikana luonnollisesti.

Leikkauksia voimakkaasti ajanut Saudi-Arabia on sen sijaan valmis jatkamaan tuotannon vähennyksiä vuoden 2022 jälkeenkin.

Öljyn hinta nousi torstaina, mutta kääntyi laskuun perjantaina

Öljyn hinta kääntyi varhain perjantaina jälleen jyrkkään laskuun, kun markkinoilla odotettiin öljyntuottajamaiden päätöstä tuotannon leikkaamisesta.

Yhdysvaltain markkinahinta West Texas Intermediate putosi Aasian kaupankäynnin alettua 9,3 prosenttia ja kansainvälinen markkinahinta Brent 4,1 prosenttia.

Uutistoimistojen mukaan öljyn hinta oli lähtenyt torstaina nousuun, kun alustavat leikkaussuunnitelmat olivat tulleet julkisuuteen.

Korjattu 10.4. klo 2.06: Öljyntuotantoa leikataan porrastetusti huhtikuuhun 2022 asti, ei helmikuuhun 2021 kuten jutussa aiemmin luki.

Lue lisää:

Pandemia iski myös öljymarkkinoille: Sekoitti Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan kortit

Öljyn hinta voi painua jopa 10 dollariin barrelilta – varastot täyttyvät maailmalla, kun kulutus on koronapandemian takia romahtanut

Mistä Saudi-Arabian ja Venäjän öljykiistassa on kyse? Kiistassa on taustalla molempien valtakuviot, Saudi-Arabian kuninkaan vaihto lähestyy

Lähteet: Reuters, AFP, STT