Hyppää sisältöön

Suomi kieltäytyi lääkealan yrityksen avusta hankkia suojaimia Kiinasta ja päätyi ostamaan kelvottomia maskeja – Vastuuministeri oli kuviosta tietämätön

Ahvenanmaalainen yritys järjesti Huoltovarmuuskeskukselle mahdollisuuden ostaa korkealaatuisia kasvosuojaimia Kiinasta. Valtio valitsi suojaimet, jotka reputtivat laatutestissä.

Ylen tietojen mukaan työministeri Tuula Haatainen sai kuulla Huoltovarmuuskeskuksen erikoisista kasvosuojainkaupoista Suomen Kuvalehden uutisoitua niistä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomeen Kiinasta tilatuista suojatarvikkeista on kehittynyt monimutkainen vyyhti.

Huoltovarmuuskeskus kieltäytyi tilaamasta koronavirusten varautumiseen tarvittavia kasvosuojaimia arvostetun suomalaisen yrityksen Optinovan avulla ja hankki selvästi huonolaatuisempia kasvosuojaimia kauneusyrittäjänä tunnetulta Tiina Jylhän välityksellä.

Kaupoista on syntynyt miljoonariita ja ennennäkemätön sotku.

Ylen tietojen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta vastaava ministeri Tuula Haatainen (sd.) sai kuulla kaupoista vasta Suomen Kuvalehden uutisoitua asiasta (siirryt toiseen palveluun).

Useat Ylen haastattelemat lähteet eivät ole yllättyneet Huoltovarmuuskeskuksen kannalta varsin kiusallisesta uutisesta. Lähteet arvostelevat Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa “epäammattimaiseksi” ja passiiviseksi.

Heidän mielestään laitos ei ole kyennyt reagoimaan kriisitilanteeseen tarvittavalla nopeudella, sillä ei ole riittävää hankintaosaamista ja Huoltovarmuuskeskus ei ole kyennyt tukeutumaan yritysten apuun riittävästi.

Yle yritti tavoitella Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaa Tomi Lounemaa ja laitoksen viestinnästä vastaavaa johtajaa useita kertoja torstaina tuloksetta.

Monet suomalaiset tarjonneet apuaan Huoltovarmuuskeskukselle

Yle haastatteli tätä juttua varten useita Aasian-kauppaa tuntevia ihmisiä. Osalla heistä on vuosikymmenien kokemus. Kaikki ovat seuranneet suojatarvikkeiden kauppaa läheltä.

Osa lähteistä haluaa pysyä nimettöminä, sillä he toimivat läheisessä yhteistyössä Suomen viranomaisten kanssa. Jotkut heistä yrittävät saada toimitettua suojaimia Kiinasta Suomeen joko itsenäisesti tai yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Moni Ylen haastattelema ammattilainen kertoo tarjonneensa apua Huoltovarmuuskeskukselle. Se on Ylen lähteiden mukaan suhtautunut kuitenkin avuntarjouksiin torjuvasti tai vähätellen.

Yksi Huoltovarmuuskeskukseen yhteyttä ottaneista oli ahvenanmaalainen lääkelaitteiden osia valmistava Optinova.

Optinova tarjosi apuaan, jotta Suomen valtio voisi hankkia satoja tuhansia sairaalatason kasvosuojaimia ja muita koronakriisin hoidossa sekä ehkäisyssä tarvittavia laitteita.

Huoltovarmuuskeskus on toistaiseksi kieltäytynyt hankkimasta tuotteita Optinovan järjestämien yhteyksien avulla. Tuotteet olisi ostettu joko Optinovan Kiinan Shanghaissa toimivan tytäryhtiön välityksellä tai suoraan tuotteiden valmistajilta Kiinassa.

– Meillä on 20 vuoden kokemus Kiinan markkinoilta, käytössämme on paikallisia laadunvalvojia ja olimme valmiit auttamaan ilmaiseksi, eli emme halunneet tehdä voittoa tällä, sanoo Optinovan toimitusjohtaja Anders Wiklund.

Optinova on toiminut pitkään kansainvälisillä markkinoilla ja sen myynti tapahtuu lähes yksinomaan ulkomaille.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema . Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Parillakymmenellä kiinalaisyrityksellä lupa tuoda tarvikkeita Suomeen

Ylen lähteet kertovat, että heidän näkemyksensä mukaan Suomen viranomaisten suhteet Kiinaan ja kiinalaisyrityksiin ovat vähäiset.

– Muiden toimijoiden tilaukset ajavat edelle. Siksi viranomaiset toistuvasti epäonnistuvat saamaan materiaaleja, yksi 25 vuotta Aasian kauppaa tehnyt konsultti sanoo.

Suojainten tuomista Suomeen mutkistaa se, että huhtikuun alussa Kiinassa astui voimaan uusi asetus, joka kiristi suojavarusteiden vientiä ulkomaille.

Kiinasta on tuotu koronavirustilanteen edetessä toimimattomia suojaimia eri puolille Eurooppaa. Tiistaina Suomeen saapui lähetys, joka ei läpäissyt suomalaisia laatuvaatimuksia.

Suojavarusteita vievien yritysten on nykyään käytävä läpi tiukennettu seula vientiehtojen täyttämiseksi.

Ylen tietojen mukaan Kiinan viranomaiset ovat ehtineet sertifioida ja tarkistaa uusien kriteerien perusteella vasta noin parikymmentä kiinalaisyritystä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kiinasta saavat tuoda suojavarusteita Suomeen toistaiseksi ainoastaan nämä yritykset.

Kiinalaismies pakkasi kasvosuojaimia helmikuussa Kiinan Jiangsun provinssissa. Kuva: All Over Press

Ministeri pidettiin pimennossa

Suomen Kuvalehti julkaisi keskiviikkona uutisen, jossa kerrottiin Huoltovarmuuskeskuksen erikoisista kasvosuojainkaupoista.

Huoltovarmuuskeskus hankki kasvosuojaimia kauneusyrittäjänä tunnetulta Tiina Jylhältä. Suomen Kuvalehden mukaan kauppoihin liittyy miljoonariita (siirryt toiseen palveluun) ja liikemies, jolla on yhteyksiä Helvetin Enkeleihin.

Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta vastaava työministeri Tuula Haatainen (sd.) kiirehti vaatimaan selvitystä Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta.

Ylen tietojen mukaan Haatainen ei tiennyt etukäteen julkisuuteen nousseista kaupoista, vaan hän sai kuulla niistä Suomen Kuvalehden julkaistua jutun.

Asiasta perillä olevan lähteen mukaan Haatainen käsitteli asiaa torstaina heti aamusta Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman.

Torstai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Lounema kommentoi Suomen Kuvalehden uutista. Louneman mukaan Huoltovarmuuskeskus on tehnyt sopimukset sekä Onni Sarmasteen että Tiina Jylhän yhtiön kanssa.

Kummatkin sopimukset olivat Louneman mukaan arvoltaan noin viisi miljoonaa euroa.

– Emme ole noudattaneet taustojen tarkastamisessa sitä huolellisuutta, joka meiltä on syytä edellyttää, Lounema sanoi.

Lounema sanoi luovuttavansa asiasta ministeri Haataisen pyytämän selvityksen 14. huhtikuuta.

Yle kysyi tiedotustilaisuudessa myös siitä, miksi Huoltovarmuuskeskus ei ole tehnyt yhteistyössä luotettavaksi tunnettujen yritysten, kuten Optinovan kanssa.

– Olemme saaneet useita satoja yhteydenottoja ja tarjouksia, ja olemme pyrkineet valitsemaan niistä sellaisia, jotka ovat parhaimpia, Lounema sanoi tiedotustilaisuudessa.

Laadukkaista kasvosuojista huutava pula – miksi apu ei kelpaa?

Tiina Jylhän kanssa tehdyistä kaupoista oli sovittu samaan aikaan, kun ahvenanmaalainen Optinova tarjosi Huoltovarmuuskeskukselle mahdollisuutta ostaa suojavarusteita suoraan Kiinasta tuottajilta.

Huoltovarmuuskeskukselle luvattiin toimittaa myös etukäteen tuotteiden tarkat laatutiedot ja sertifiointia koskevat tiedot. Viranomainen olisi siis tietänyt täsmälleen, minkä laatuisia tuotteita se on ostamassa.

Tarjolla oli esimerkiksi satoja tuhansia FFP2/N95-laatutason kasvojensuojaimia, jotka soveltuvat sairaalakäyttöön. Niistä on huutava pula Suomessa ja muualla Euroopassa.

Anders Wiklund ei tiedä, miksi Huoltovarmuuskeskus ei ollut halukas toteuttamaan Optinovan välittämiä kauppoja.

Sen sijaan valtion laitos päätti tehdä kauppoja, joiden liittyvää tilisiirtoja virolainen pankki piti niin epäilyttävinä, että se jäädytti Tiina Jylhän yrityksen pankkitilin (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme olleet yhteydessä esimerkiksi Tukholman alueen sairaaloihin, ja siellä on suurta kiinnostusta, Wiklund arvioi.

Wiklundin mukaan Optinova ja muut operaatiossa olleet suomalaiset yhtiöt yrittävät vielä neuvotella Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, jotta tarvikkeiden hankinta voitaisiin toteuttaa.

Päivitetty: Juttuun on lisätty 9.4. kello 19.53. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman kommentit.

Oikaisu 9.4. kello 20.51. Jutussa kerrottiin aiemmin, että ministeri Tuula Haatainen olisi tavannut Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman torstaiaamuna. Kyse ei ollut tapaamisesta, vaan muusta yhteydenpidosta.

Lue lisää:

Artikkelin keskusteluosio on auki perjantaihin kello 23.00:een asti.