Ruotsalaiset lääkärit eivät pääse enää töihin Ahvenanmaalle ilman karanteenia

Maakunnan johto pitää tilannetta huolestuttavana.

Ahvenanmaa
Lääkäri pukee hengityssuojainta
Lääkäri laittaa hengityssuojainta.Pasi Takkunen / Yle

Suomen hallitus rajoittaa lääkärien matkustamista töihin Ahvenanmaalle. Heidän tulee olla koronatilanteen takia aina rajan ylitettyään kaksi viikkoa karanteenissa.

Päätös vaikeuttaa Ahvenanmaan terveyden- ja sairaanhoidon ÅHS:n toimintaa oleellisesti, kertoo maakunnan johto.

Saarimaakunnan terveydenhuollon piirissä työskentelee 86 lääkäriä, joista 22 on ruotsalaisia. Joukossa on useita erikoislääkäreitä.

Ymmärretäänkö Ahvenanmaata?

Ahvenanmaan maakunnan johdon käsityksen mukaan Helsingissä ei ehkä täysin ymmärretä Ahvenanmaan terveydenhoidon tarpeita.

– Olemme kirjoittaneet kirjeen pääministeri Sanna Marinille ja odotamme vastausta. Kirjeessä kerromme, että olemme mielellämme mukana analysoimassa sitä, mihin päätös perustuu, maaneuvos Veronika Thörnroos sanoo.

Ratkaisuksi on luvattu järjestää ruotsinkielisiä lääkäreitä Turusta.

– Järjestelmä täällä on erilainen kuin mantereella, ja menee oma aikansa että lääkärit oppivat paikallisen hoitokulttuurin.

Kohtelu epätasapuolista?

Ahvenanmaalaisten käsityksen mukaan voi syntyä tilanteita, joissa Ahvenanmaa priorisoidaan muuta maata alemmaksi. Silloin lääkäreitä ei saarimaakuntaan ahvenanmaalaisten käsityksen mukaan ehkä lähetetä.

Ahvenanmaan johto näkee, että Suomen hallitus kohtelee Ahvenanmaata eri tavalla kuin muuta Suomea. Osa asiakkaiden hoidoista, esimerkiksi psyykkinen hoito, voidaan antaa tietokoneiden välityksellä Tukholmasta, mutta se ei ratkaise ongelmaa.

Ahvenanmaan terveyden ja sairaanhoidon johtaja Jeanette Pajunen kertoo ylilääkäri Olli-Pekka Lehtosen työskennelleen ankarasti tilanteen selvittämiseksi.

– Jos tämä tilanne jatkuu yli neljä viikkoa, niin meillä on valtava ongelma edessä, Pajunen sanoo.

Sari Mattsson

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus