Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan luottamuksen arvioivat ministerit – "Kyse ei ole tavanomaisesta hallituksen ja toimitusjohtajan suhteesta"

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajan Ilona Lundströmin mukaan selvitys suojainkaupoista annetaan ministeriölle ensi tiistaina.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema tiedotustilaisuudessa torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtajan Tomi Louneman luottamuksen arvioi tarvittaessa valtioneuvosto eli maan hallituksen ministerit, kertoo HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström.

Lundström kertoo, että HVK:n toimitusjohtajan nimittää valtioneuvosto, ei Huoltovarmuuskeskuksen hallitus. Näin ollen myös luottamuksen arvioi valtioneuvosto eikä HVK:n hallitus.

– Kyse ei siis ole tavanomaisesta esimerkiksi yritysten hallinnoissa käytössä olevasta hallituksen ja toimitusjohtajan välisestä suhteesta, Lundström selventää.

– Vastaavanlainen nimityskäytäntö on käytössä valtion virastoissa.

HVK:n hallitus kokoontui torstaina iltapäivällä puimaan kohun nostattaneita suojainhankintoja. Lundströmin mukaan hallitus päätti käynnistää suojainkauppoja koskevan ulkopuolisen selvityksen heti.

– Selvitys käynnistyy välittömästi, Lundström sanoo.

Selvityksen tekee tilintarkastus ja taloushallintoyhtiö KPMG.

– Ulkopuolinen selvitys koskee nimenomaan jo tehtyjä ja julkisuudessa esillä olleita suojainkauppoja, Lundström sanoo.

Lundströmin mukaan selvitys kohun nostattaneista suojainkaupoista annetaan ministeriölle ensi tiistaina.

HVK kertoi viime viikolla tehneensä suuria ostosopimuksia Kiinassa valmistetuista hengityssuojaimista. Tiistaina Suomeen saapui ensimmäinen erä Kiinasta tilattua tavaraa, jotka eivät läpäisseet sairaalakäytön kriteerejä.

Torstaina kävi ilmi, että HVK:n tekemään suojainvälinetilaukseen liittyy taloudellisia epäselvyyksiä sekä mahdollinen huijaus. Hengityssuojainten kaupasta on noussut esiin riita, jossa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä ja liikemies Onni Sarmaste riitelevät siitä, kumpi on huijannut kumpaa.

HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema vahvisti tiedotustilaisuudessa torstaina HVK:n tehneen kaupat Sarmasteen ja Jylhän yhtiöiden kanssa. Lounema myönsi pahoitellen, että vallitsevassa tilanteessa ja kiireessä ei ehditty tehdä tarpeeksi kattavaa taustaselvitystä kaupan osapuolista.

Lisää aiheesta:

Huoltovarmuuskeskus maksoi miljoonia hengityssuojaimista Jylhän ja Sarmasteen yrityksille – pahoittelee, ettei tarkistanut yritysten taustoja

Suomi kieltäytyi lääkealan yrityksen avusta hankkia suojaimia Kiinasta ja päätyi ostamaan kelvottomia maskeja – Vastuuministeri oli kuviosta tietämätön

Ministeri Kiuru: Koronarajoitusten purkamista voidaan miettiä toukokuun alussa

Hengityssuojainten villit markkinat ovat tutut suomalaisyrityksellekin: "Saamme jatkuvasti aivan poskettomia tarjouspyyntöjä"