Otsonikato Suomen yllä jatkuu – voimistaa uv-säteilyä, joten aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan ulkoillessa

Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkällä aikavälillä otsonikerros on kyllä toipumassa, mutta samalla otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet ovat ilmakehässä korkeita.

otsonikato
Kuvassa mies ulkoiluttaa koiraa meren rannassa.
UV-säteily on otsonin vähäisyyden vuoksi nyt normaalia voimakkaampaa, joten ulkoillessa kannattaa muistaa aurinkolasit.Silja Viitala / Yle

Suomessa on havaittu viime päivinä erittäin matalia otsoniarvoja, kertoo Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun). Mitatut arvot ovat käväisseet miltei puolta matalammissa lukemissa kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

Kaikkiaan otsonikato on ollut poikkeuksellisen voimakasta tänä talvena pohjoisten leveyspiirien ilmakehän ylimmässä kerroksessa eli stratosfäärissä, joka on myös otsonin koti.

Otsonikadon taustalla vaikuttaa voimakas polaaripyörre, joka pysyttelee Suomen lähettyvillä vielä kymmenisen päivää.

Otsonikerros suojaa maapalloa uv-säteilyltä ja nyt kadon vuoksi uv-säteily on Suomessa normaalia voimakkaampaa. UV-indeksi on käynyt koko maassa jo arvossa kolme. Uv-säteily jatkuu voimakkaana todennäköisesti myös pääsiäisen pyhien yli koko Suomessa.

Tämä kannattaa huomioida ulkoillessa ja taivaan ollessa pilvetön.

– Herkkäihoisten on syytä suojautua liialliselta paisteelta, ja aurinkolasit on hyvä muistaa etenkin kun liikutaan hangilla, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Etelä-Suomessa UV-indeksi voi nousta jopa neljään. Kesäpäivien lukemiin uv-säteily ei kuitenkaan nyt yllä. Kesäisin Etelä-Suomessa uv-indeksi on noin kuusi ja pohjoisessa viisi.

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.

Polaaripyörteen kylmyys ja seuraukset näkyvät otsonimäärissä. Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) polaaripyörteen kylmyydessä on esiintynyt poikkeuksellisen paljon polaaristratosfääripilviä, jotka nimenomaan ovat otsonikadon taustalla, sillä ne muuttavat stratosfäärissä esiintyvää klooria aktiiviseen muotoon. Näitä pilviä nähtiin Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa talvella useasti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkällä aikavälillä otsonikerros on toipumassa, mutta samalla otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet ovat ilmakehässä toistaiseksi niin korkeita, että merkittävääkin katoa voi syntyä, jos olosuhteet sen mahdollistavat.

Lue lisää:

Nature-lehti: Arktisen alueen ylle repesi kolmen Grönlannin kokoinen otsoniaukko

UV-säteilyltä suojaavan otsonikehän aukko on tänä vuonna pienempi kuin kertaakaan lähes 40 vuoteen