Pääministeri Marin: Huoltovarmuuskeskus on menetellyt väärin, pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti

Työministeri Tuula Haatainen edellytti torstaina selvitystä Huoltovarmuuskeskukselta.

Sanna Marin Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, ettei Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema nauti hänen luottamustaan.

Marin perustelee asiaa sillä, että Huoltovarmuuskeskus ei ole selvittänyt riittävästi niiden taustoja, joiden kanssa se on asioinut.

– Pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti, kertoo Marin tekstiviestissä, jonka Ylelle välitti pääministerin avustaja.

Marinin mukaan toimitusjohtajan aseman arvioi työministeri Tuula Haatainen (sd.) saamansa selvityksen perusteella.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Torstaina työministeri Tuula Haatainen puolestaan kertoi haluavansa Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen kaupoista. Perjantaina Haatainen muistutti vielä Twitterissä, että vaatii selvitystä välittömästi.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoo, että HVK antaa vastauksen työministeri Haataisen selvityspyyntöön tiistaina. Pyyntöön vastataan ulkopuolisella selvityksellä, joka Lundströmin mukaan ulottuu kaikkiin kauppatoimiin suojainten hankkimisesta.

Lundström ei kuitenkaan kommentoi Ylelle, nauttiiko Lounema vielä HVK:n oman hallituksen luottamusta. Hän ei ole ollut yhteydessä Lounemaan torstain tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Se (luottamus Lounemaan) on kokonaisuudessaan valtioneuvoston asia eikä Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen mielipiteellä ole tässä merkitystä, Lundström sanoo.

Huoltovarmuuskeskus nousi kohun keskelle Suomen Kuvalehden julkaistua keskiviikkona artikkelin (siirryt toiseen palveluun) hengityssuojainkaupoista, jotka huoltovarmuuskeskus oli tehnyt liikemies Onni Sarmasteen sekä kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa. Useamman miljoonan euron arvoiset suojaimet osoittautuivat Suomessa soveltumattomiksi sairaalakäyttöön. Jylhälle menevä rahasumma on jäädytetty.

Pikavippifirmaa pyörittänyt Sarmaste on ulosottovelkainen, ja Jylhä on tuomittu aiemmin talousrikoksista.

Torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa HVK:n Lounema pahoitteli tapahtunutta ja myönsi, että normaalioloissa kauppakumppaneiden taustat olisi otettu paremmin huomioon. Louneman mukaan hengityssuojainpulan vuoksi tilanne oli nyt poikkeuksellinen ja HVK halusi saada suojaimia maahan mahdollisimman pian.

Tiedotustilaisuudessa median kysyessä kuka ottaa vastuun, vastasi Lounema, että vastuu kuuluu Huoltovarmuuskeskukselle ja loppukädessä hänelle itselleen keskuksen johtajana.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundströmin mukaan vielä on liian aikaista arvioida sitä, voiko HVK saada takaisin rahoja Jylhän ja Sarmasteen kanssa tehdyistä kaupoista.

– Odotan selvityksiä, jotka juristit laativat siitä, mitkä ovat (HVK:n) etenemismahdollisuudet ja mikä tilanne näihin kauppoihin liittyi.

Ensi viikon tiistaina voidaan Lundströmin mukaan mahdollisesti saada lisää tietoa myös siitä, mitä HVK aikoo tehdä muiden suojainkauppojensa suhteen.

Lue lisää: