Hyppää sisältöön

Sopimus öljyntuotannon supistamisesta on vielä viimeistä sinettiä vailla – G20-maat lupasivat vakautta markkinoille

Meksiko sanoo sopineensa öljyntuotannon vähentämisestä Yhdysvaltain kanssa.

Öljykenttä Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Kuva: AOP

Suurimmat öljymaat pyrkivät perjantaina G20-maiden virtuaalikokouksessa saamaan maaliin sopimuksen tuotannon leikkaamisesta portaittain vuoteen 2022 asti. Öljynviejämaiden järjestö Opec kertoi lauantain vastaisena yönä saavuttaneensa sopimuksen tuotannon leikkaamisesta järjestön jäsenmaiden sekä yhteistyömaiden välillä.

Lopullinen sopimus jäi kuitenkin solmimatta, sillä yhteistyömaa Meksiko ei suostunut supistamaan omaa tuotantoaan. Päätös voi tulla voimaan vasta kun Meksiko tukee sitä.

G20-maiden energiaministerit keskustelivat perjantaina videoyhteyden välityksellä öljyntuotannosta ja Opecin suunnitelmista. G20-maat koostuvat maailman rikkaimmista valtioista, joihin kuuluu myös osa öljynviejämaista.

G20-maiden energiaministerit olivat yksimielisiä siitä, että öljyn hinnan vakauttamiselle on tarvetta, ja sopivat yhteistyöstä varmistaakseen öljymarkkinoiden vakauden. Kokouksen loppulausunnossa ei kuitenkaan kommentoitu öljyntuotannon vähentämistä tai leikkausten määriä lainkaan.

Kokouksen jälkeen jäi vielä epäselväksi, miten Opecin sopimus saataisiin lopullisesti vahvistettua.

Öljyntuotannon supistamisella on tarkoitus saada ennätysalhainen öljyn hinta jälleen nousuun. Hinta on laskenut alkuvuonna koronaviruspandemian sekä Saudi-Arabian ja Venäjän välisen hintasodan vuoksi.

Yhdysvallat ja Meksiko neuvottelivat yhteistyöstä

Opecin sopimuksen mukaan tuotantoa supistettaisiin 10 miljoonaa tynnyriä päivässä toukokuun ja kesäkuun ajan. Lisäksi tuotantoa vähennetään kahdeksan miljoona tynnyriä päivässä heinäkuusta joulukuuhun sekä kuusi miljoonaa tynnyriä päivässä tammikuusta 2021 huhtikuuhun 2022.

Meksiko jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle, koska siltä vaadittiin 400 000 tynnyrin tuotantoleikkauksia päivässä. Meksiko ilmoitti vähentävänsä vain 100 000 tynnyriä päivässä.

Perjantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että Yhdysvallat voisi auttaa Meksikoa leikkauksissa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut millä tavoin.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador sen sijaan kertoi, että Trump oli hänen mukaansa suostunut siihen, että Yhdysvallat vähentää omaa tuotantoaan 250 000 tynnyrillä "kompensaationa" Meksikolle. Lopez Obradorin mukaan Meksiko vähentää öljyntuotantoaan kokouksessa ilmoittamansa 100 000 tynnyriä päivässä.

Korjattu 11.4. kello 4.48: Meksiko ei ole Opecin jäsenmaa, vaan kuuluu järjestön yhteistyömaihin.

Lue myös:

Opec vahvistaa: Öljyntuottajat supistavat tuotantoaan, lopullinen sopimus riippuu vielä Meksikosta – öljyn hinta kääntyi jyrkkään laskuun

Pandemia iski myös öljymarkkinoille: Sekoitti Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan kortit