Ruotsissa koronaan kuolleita suhteessa kymmenkertaisesti Suomeen verrattuna, valtionepidemiologi pohtii syitä: "Vanhainkotimme ehkä haavoittuvampia"

Tukholmassa koronaan kuolleista 30 prosenttia on asunut vanhainkodeissa.

koronavirus
Valtionepidemiologi Anders Tegnell.
Valtionepidemiologi Anders Tegnell. Claudio Bresciani / EPA

Ruotsissa pohditaan nyt syitä, miksi maan koronakuolemat ovat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin Suomessa ja Norjassa. Ruotsin kuolinluku on asukasmäärään suhteutettuna kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

Tiedejulkaisu Our World in Data (siirryt toiseen palveluun) laski eilen perjantaina, että Ruotsissa oli rekisteröity noin 78 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohti, Norjassa 16 ja Suomessa seitsemän.

Ruotsissa ensimmäinen koronakuolema rekisteröitiin kuitenkin kymmenen päivää Suomea aiemmin. Tartuntojen kehitystä Ruotsissa, Suomessa ja neljässä muussa maassa voi seurata Ylen grafiikka-artikkelissa.

"Selvä yhteys vanhainkoteihin"

Valtionepidemiologi Anders Tegnell selittää Ruotsin korkeita lukuja sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun) (DN) sillä, että virus on päässyt leviämään voimakkaasti vanhainkodeissa.

– Korkeat kuolinluvut ovat, ikävä kyllä, selvästi yhteydessä vanhainkoteihin. Se viittaa siihen, että tartunta on levinnyt vanhainkoteihin tavalla, jota emme osanneet odottaa, Tegnell sanoo DN:ssä.

Ruotsissa yritetään nyt selvittää, miksi virus on levinnyt niin voimakkaasti vanhainkodeissa ja miten leviämistä voisi rajoittaa. Vanhainkotien rutiineja käydään läpi.

– Kun myöhemmin katsomme peiliin, havaitsemme ehkä, että ruotsalainen vanhainkotijärjestelmä on haavoittuvampi tällaisissa tilanteissa.

Vastuu vanhainkotien toiminnasta ja valvomisesta on Ruotsissa ensisijaisesti palveluntarjoajalla ja toissijaisesti Sosiaalihallituksella tai Hoidon ja hoivan tarkastuslaitoksella.

Jopa 30 prosenttia uhreista vanhainkodeissa

Vanhainkotien tilanne on erityisen paha Tukholman läänissä.

Yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoi pari päivää sitten, että koronatartuntoja oli todettu yli 120 vanhainkodissa Tukholman läänin alueella ja niissä oli kuollut 160 ihmistä. Läänissä on kaikkiaan yli 300 vanhainkotia.

DN:n mukaan kaikista Tukholman läänissä koronaan kuolleista 30 prosenttia on asunut vanhainkodeissa ja vanhainkotien uhrit ovat olleet yli 70-vuotiaita.

– Luvut osoittavat, että koronaan kuolemisen riski on erittäin paljon korkeampi, jos asuu vanhainkodissa kuin jos asuu muualla yhteiskunnassa, Tegnell sanoo DN:ssä.

Suomessa koronatartunnoista on kerrottu yksittäisissä vanhainkodeissa. Useita vanhuksia on kuollut esimerkiksi yläsavolaisessa yksityisessä hoitokodissa.

Vanhainkotikäynnit kiellettiin huhtikuussa

Ruotsin kansanterveysviranomainen antoi kuukausi sitten suosituksen välttää kaikkia tarpeettomia käyntejä vanhainkodeissa. Vanhainkotikäynnit kiellettiin kokonaan huhtikuun alusta lähtien.

Suomessa hallitus velvoitti ikäihmiset eristäytymään muista maaliskuun puolivälissä (siirryt toiseen palveluun). Monet kunnat olivat rajoittaneet vierailuja vanhainkodeissa jo sitä ennen.

Myös Norjassa monet kunnat ovat asettaneet omia rajoituksiaan, kertoo DN.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Missä vaiheessa koronavirusepidemia on Suomessa? Nämä 5 grafiikkaa näyttävät, mitä on tapahtunut ja mitä on vielä edessä

Koronavirus heitti kuoleman kasvoillemme – samaan aikaan moni läheinen ei ehkä pääse saattamaan kuolevaa rajan yli

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus