Hyppää sisältöön

Pohjalaisnoitien kokkomakkarat peruttu – Pahat voimat ovat vaarassa päästä valloilleen

Pohjanmaalla voimissaan oleva pääsiäiskokkoperinne katkeaa tänään kokoontumisrajoitusten takia. Tulille on kokoonnuttu yhteen syömään makkaroita.

Isonkyrön Lehmäjoella Sari Hakamaan (vas.) pellolle kasattu pääsiäiskokko jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten takia. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Uusitalon luutakin meni harmista kippuralle. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjanmaalla eivät tänä iltana syty perinteiset pääsiäiskokot eli -valkiat lainkaan. Sytyttämistä eivät tällä kertaa estä ruohikkopalovaroitukset, vaan koronan vuoksi asetetut kokoontumisrajoitukset.

Monella kylällä on tänä vuonna käynyt mielessä, voisiko rajoitusta kiertää, jos ihmiset istuisivat pelkästään autoissaan.

– Päätettiin, että ei kyllä nyt oteta riskiä yhtään. Tämä on ohjeistus ja sillä mennään. Kokko on peruttu, toppuuttelee Sari Hakamaa Isonkyrön Lehmäjoen kyläyhdistyksestä.

– Ei sitä kukaan pysty valvomaan. Terveys on tärkeintä, sanoo myös Jalasjärven Keskikylän nuorisoseuran varapuheenjohtaja Mauri Laitila.

Nuorisoseurojen pihoille tai pelloille kasatut kokot ovat parhaimmillaan houkutelleet satamäärin ihmisiä.

Makkaraeuroja kyläseuroille

Vanhan uskomuksen mukaan pääsiäislauantaina pahat voimat ovat liikkeellä ja niitä on karkotettu juuri pohjalaispelloille kyhätyillä isoilla valkioilla.

Onko siis koko Suomi nyt vaarassa jäädä pimeiden voimien valtaan koko vuodeksi?

– Pahaa pelkään, sanoo Laitila ja epäilee samalla, etteivät monetkaan tavalliset nuotiot tilannetta korjaa.

Pahan karkottamisen lisäksi tulet ovat tuoneet myös muuta hyvää. Tuleen tuijottamisen ohessa on ostettu makkarat, kahvit, lätyt ja pullat sekä vaihdettu kuulumiset.

Makkara ja pääsiäiskokko on Pohjanmaalla tärkeä yhdistelmä, jolla on rahoitettu kylien toimintaa ja elämää.

Keskikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Mauri Laitila saa tänä vuonna tyytyä muiden tavoin nuotiomakkaroihin. Makkaroita ei tosin normaalistikaan paisteta kokossa palovaaran takia, vaan grillissä. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Esimerkiksi Keskikylän nuorisoseuralle kokon peruminen tietää jopa tuhannen euron lovea tulovirtaan. Eurot olisivat tulleet tarpeeseen tulevassa seurantalon kattoremontissa.

Koskenkorvalla kokko striimataan

Osassa kylillä on kuitenkin tartuttu härkää sarvista ja keksitty yhdistää pääsiäisperinteisiin nykyajan tekniikkaa.

Koskenkorvan kyläseura Ilmajoella aikoo striimata kokon sytyttämisen eli lähettää kuvaa palavasta valkiasta livenä vaikkapa jokaisen kotisohvalle.

– Periksi ei anneta, vaikka maailmalla tapahtuis mitä, tuumaa yrittäjä Jari Mäki ja toivoo, että makkararahat saataisiin muualta myöhemmin.

Mäen pellolle on yli 50-vuotisen perinteen velvoittamana kerätty tänäkin vuonna kuusen-, männyn- ja koivunoksia 6-metriseksi keoksi. Yrittäjä itse on luvannut sytyttää kokon klo 18 ja kyläseuran Anja Kurjenluoma kuvata sitä seuraavan parin tunnin ajan.

Pieniä paineita sytyttämiseen suorassa lähetyksessä on, Mäki myöntää. Syttyminen aiotaan varmistaa olkipaalein ja takkasytykkein.

Syttymistä voit seurata Koskenkorvan kyläseuran Facebook-sivuilla julkaistussa tapahtumassa tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne.