Väkijoukot ryntäsivät paniikkiostoksille Turkissa ennen ulkonaliikkumiskieltoa – parin tunnin kaaos teki tyhjäksi viikkojen tiukat koronatoimet

Kaksipäiväisestä ulkonaliikkumiskiellosta suurkaupungeissa ilmoitettiin viime tipassa, kirjoittaa toimittaja Ayla Albayrak Istanbulista.

koronavirus
laaja väkijoukko Istanbulin kadulla liikkeiden edessä
Istanbulin liikkeet ruuhkautuivat perjantai-iltana pahasti.Kemal Aslan

ISTANBUL Turkissa nähtiin melkoinen kaaos useissa suurkaupungeissa myöhään perjantai-iltana.

Jopa satojen ihmisten jonoja muodostui leipomoiden ja kioskien edustoille sekä kulmakauppoihin, kun asukkaat ryntäsivät samaan aikaan ostoksille. Kahden vuorokauden ulkonaliikkumiskiellosta yhteensä 31 maakunnassa ilmoitettiin vain pari tuntia ennen sen astumista voimaan keskiyöllä.

Näin päivien tai jopa viikkojen varotoimet ja tungoksen välttäminen tavallaan valuivat tyhjiin kertarysäyksellä.

– Nyt kansalaisia höykytetään. Katsokaa nyt tätä, päivitteli jonossa seisova mies Twitterissä levinneellä videolla Istanbulin Kasimpaşan kaupunginosasta.

Kauppoihin oli lähdetty ilmeisesti hetken mielijohteesta, jopa paniikissa. Valtaosa haki pullovettä, koska vesijohtovettä ei voi juoda, osa taas leipää.

Kauppajonoissa näkyi ihmisiä myös pelkkien Coca Cola -pullojen kanssa tai vain keksipaketti kainalossa.

– Ihmiset juoksivat. Ikkunoista heille huudettiin kotoa ohjeita, että ostavat sitä tai tätä, kuvaili pääkaupungissa Ankarassa vettä ostamaan mennyt mies Ylelle.

Asiakkaat jonottivat kaupassa lauantain vastaisena yönä Istanbulissa.
Asiakkaat jonottivat kaupassa Istanbulissa lauantain vastaisena yönä ennen kuin kahden päivän ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan.Yasin Akgul / AFP

Tappelujakin syntyi eri kaupungeissa, kun ihmiset hermostuivat väkijoukossa.

Lopulta sisäministeri ilmoitti puoli tuntia ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista, että lähileipomossa saisi kyllä piipahtaa viikonloppunakin.

Turkki jo yhdeksäs maailman koronatilastoissa

Turkissa koronavirustartunnat kasvavat hurjaa vauhtia, nyt keskimäärin jopa 4 000 sairastuneella päivässä.

Turkissa onkin maailman yhdeksänneksi eniten koronavirustartuntoja, ilmenee Johns Hopkins -yliopiston maailmanlaajuisesta covid-19-tietopankista (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäinen tartunta vahvistettiin Turkissa kuukausi sitten, ja nyt tartuntojen määrä on kasvanut jo yli 47 000:een ja yli tuhat ihmistä on kuollut. Ja nämä ovat vain virallisia lukuja.

Koulut ja oppilaitokset ovat olleet suljettuina jo melkein kuukauden, ja vain välttämättömimmät kaupat ovat pysyneet auki. Työttömät alle 20-vuotiaat sekä kaikki yli 65-vuotiaat on jo määrätty kotikaranteeniin.

Turkkilaiset ovat olleet pääosin tyytyväisiä rajoituksiin ja kaduilla on ollut perjantai-iltaa lukuun ottamatta hiljaista.

Kaupunginjohto ei ehtinyt valmistautua

Oppositio on kuitenkin jo muutaman viikon ajan vaatinut täyttä ulkonaliikkumiskieltoa hurjan tartuntavauhdin hillitsemiseksi. Tehtaat ja julkiset sekä yksityiset rakennusprojektit ovat pysyneet käynnissä koko ajan, ja niiden vähäisiä turvatoimia on arvosteltu.

Pääsiäisen ulkonaliikkumiskiellosta ilmoitti perjantai-iltana sisäministeriö tiedotteella, joka oli merkillisesti päivätty jo edelliselle päivälle, 9. huhtikuuta.

ihmisiä jonottamassa kauppaan
Osa ihmisistä lähti kauppoihin Istanbulissa hetken mielijohteesta.Kemal Aslan

Päätös tuli tästä huolimatta täytenä yllätyksenä myös Turkin oppositiota edustaville kaupunginjohtajille.

Istanbulin kaupunginjohtaja Ekrem Imamoğlu kertoi olleensa täysin tietämätön lähestyvästä ulkonaliikkumiskiellosta 16-miljoonaisessa kaupungissa, jota hän on johtanut kohta vuoden.

Näin ollen Istanbulissa ei ollut suunniteltu karanteenipäivien liikenne- ja muita tarvittavia järjestelyjä.

– Ulkonaliikkumiskieltoa ei voi julistaa näin yllättäen, Imamoğlu sanoi videolla, jonka oli ilmeisesti kuvannut kodissaan.

– Jokainen päätös ilman yhteistä pohdintaa ja yhteistyötä aiheuttaa vain hämmennystä ja paniikkia, hän sanoi.

Poliittinen kahtiajako haittaa koronatoimia

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto on useasti syrjäyttänyt oppositioon kuuluvat kaupunginjohtajat koronatoimissa ja päätöksenteossa koronapandemian aikana.

Hallitus esimerkiksi esti kaupunkien aloittamat paikalliset avustuskampanjat. Sisäministeriö jopa blokkasi Istanbulin kaupunginjohdon avaaman avustustilin kaupunkilaisille, ja Erdoğan lanseerasi tilalle oman kansallisen keräyskampanjansa.

Oppositio vahvistui Turkissa huomattavasti viime vuoden paikallisvaaleissa, mikä katkaisi Erdoğanin vuosikausien voitonmarssin vaaleista toiseen.

Hallinnon ja opposition välinen syvä kahtiajako on aiheuttanut aiemminkin sekaannusta siitä, kuinka toimet toteutetaan suurkaupungeissa.

ihmisiä jonottamassa pikkukauppaan
Kauppojen eteen muodostui jonoja perjantai-iltana Istanbulissa.Kemal Aslan

Näin kävi esimerkiksi viime viikolla, kun hallitus ilmoitti kansalaisille jaettavan maskeja ilmaiseksi eivätkä ihmiset tienneet moneen päivään, kuinka maskit jaettaisiin.

Myös sitä ihmeteltiin, miksi päätöksestä ilmoitti turvallisuuskysymyksistä vastaava sisäministeriö eikä terveysministeriö. Jälkimmäinen on ollut vastuussa koronatoimista tähän asti, ja sen toimia on enimmäkseen kiitelty.

Turkin hallitus ei ole myöntänyt tehneensä minkäänlaista virhettä. Lauantaiaamuna sisäministeriö julkaisi eri puolilta Turkkia kuvia, joissa poliisit jakoivat leipää kotioville siisteissä pusseissa.

Lisää aiheesta:

Kreikan rajalta palanneita jäi oman onnensa nojaan Turkissa – Koronaviruksen piinatessa apua ei riitä kaikille

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus