Koronatilanne on tuonut kysyntäpiikin turvakotien avopalveluihin – Keski-Suomen perheväkivaltaluvut olivat jo tätä ennen pahimmasta päästä

Pääsiäisviikonlopun alussa yhteydenottoja Jyväskylän ja Äänekosken turvakoteihin oli tullut hieman tavanomaista enemmän.

Koronavirustilanne lisää avun tarvetta. Turvakotien avopalveluita, kuten chat- ja puhelinneuvontaa, on jo lisätty tämän takia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keski-Suomessa turvakodit ovat olleet jo pitkään kovalla käytöllä verrattuna valtakunnalliseen tilanteeseen.

Maakunnan Jyväskylässä ja Äänekoskella toimivissa turvakodeissa oli molemmissa yksi paikka vapaana pääsiäisviikonlopun lauantaina. Kyselyitä puhelimitse oli tullut hiukan normaalia viikonloppua enemmän, kertoo Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovinen.

– Vaikka syksyllä saimme Jyväskylän turvakotiin kaksi lisäpaikkaa, niin siitä huolimatta meillä on ollut varsin kovassa käytössä sekä Jyväskylän että Äänekosken turvakodit, Huovinen sanoo.

Äänekosken turvakoti avautui käyttöön viime kesänä.

Molemmissa turvakodeissa on seitsemän perhepaikkaa. Huovisen mukaan monessa muussa maakunnassa paikkamäärä on pienempi.

Korkea käyttöaste kertoo kuitenkin siitä, että myös perhe- ja lähisuhdeväkivalta on Keski-Suomessa yleistä.

Samaa sanovat myös Tilastokeskuksen tilastot (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi vuonna 2017 perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa oli koko maasta väkilukuun suhteutettuna eniten juuri Keski-Suomessa.

Koronatilanne voi kärjistää ongelmia

Koronaviruspoikkeustilan vaikutukset eivät ehkä vielä näy turvakotien käyttömäärissä, koska tämäntyyppisten kriisien vaikutukset tulevat pidemmällä aikavälillä, Susanna Huovinen arvioi.

Poikkeustilanne on kuitenkin jo tuonut piikin turvakotien avopalveluiden kysyntään.

Huovinen kertoo, että avopalveluita, kuten chat-palveluita ja puhelinneuvontaa on tietoisesti lisätty kasvaneen avuntarpeen takia.

– Ihmiset ovat huolissaan monenlaisista asioista. Tietenkin siellä saattavat näkyä mahdolliset lomautukset, työttömyys, yksinäisyys. Ja sitten jos on perheen sisällä valmiiksi jotakin ongelmia, niin ne sitten ehkä tämän tyyppisessä tilanteessa kärjistyvät, Huovinen sanoo.

Apua kannattaa hakea

Huovinen muistuttaa, että kenenkään ei pidä sietää väkivaltaa eikä tarvitse elää pelossa. Apua kannattaa hakea, ja apua on saatavilla.

Turvakodit palvelevat 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä. Kuka tahansa voi hakeutua minkä tahansa turvakodin palveluihin maksutta.

– Myös avopalveluiden kautta voi saada hyvin apua tilanteeseensa ja sen pohtimiseen. Ei kannata jäädä ongelmien kanssa yksin. Monesti ne ongelmat vain pitkittyessään pahenee, ja senkin takia apua kannattaa hakea ajoissa, Huovinen sanoo.