Hyppää sisältöön

Missä talouskriisi, siellä mafia – Italiassa asiantuntijat pelkäävät järjestäytyneen rikollisuuden vahvistumista

Italian rikollisjärjestöjen toimintaa tuntevat kertovat Ylelle, miten järjestäytynyt rikollisuus voi kääntää koronaviruksen aiheuttaman hädän edukseen.

Sisilialaisrouva ajoi pyörällä Palermossa Italian koronavirushätätilan aikana. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

ROOMA Italian järjestäytynyttä rikollisuutta tuntevat tietävät, että mafia iskee sinne, missä hätä ja epätoivo on suurinta. Mafia on vahvistanut läsnäoloaan Italiassa kriisien ja onnettomuuksien jälkeen – kuten maanjäristysten ja Genovan siltaturman jälkeisessä jälleenrakennuksessa.

Siksi myös koronaviruksen aiheuttama hätätila on saanut järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelevat tahot pelkäämään pahinta.

– Mafia on jo töissä. Rikollisjärjestöt kuskaavat kaikkein köyhimpien alueiden asukkaille ruokakasseja ja lainaavat rahaa useilla paikkakunnilla Palermosta Napoliin ja jopa pohjoisen Italian syrjäseuduilla, kertoo Roberto Saviano.

Saviano on kuuluisa napolilainen järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut toimittaja-kirjailija, joka on ollut mafian tappolistalla ja elänyt poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa yli vuosikymmenen.

Poliisi vartioi suuren ruokakaupan jonoa Palermossa. Etelä-Italiassa pelätään rikollisuuden lisääntymistä esimerkiksi ruokakaupoissa. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

Hänen mukaansa mafiat luottavat siihen, ettei Italian valtio onnistu avustuksillaan helpottamaan koronaviruksesta johtuvaa taloudellista turvattomuutta tarpeeksi.

Silloin tulee rikollisjärjestöjen vuoro tarjota palveluksia työttömäksi jääneille kansalaisille tai vaikeuksissa oleville yrittäjille. Myöhemmin järjestöt vaativat kuitenkin vastapalveluksia, usein kovin keinoin.

– Hädässä olevalle toiminta näyttää siltä, että tämä ihminen auttaa minua. Ei kansalainen siinä ehdi välttämättä edes tajuta, mitä tapahtuu. Näin on yhtäkkiä mafian järjestelmässä mukana, Saviano sanoo Italian ulkomaantoimittajille antamassaan videohaastattelussa.

Savianon mukaan valtion pitäisi tulla hätiin välittömästi, jotta tilanne ei pääsisi pahenemaan.

– Ihmisille pitäisi jakaa helikopterirahaa, ruokakuponkeja ja elintarvikepankkikortteja, jotta he voivat ostaa ruokaa kerran päivässä.

Sotilaat vartioivat liikennettä Palermon päärautatieasemalla. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

Rikollisjärjestöt pitävät etelää otteessaan

Italia on yksi koronaviruksen pahimmin runtelemia länsimaita, jossa rajut viruksen leviämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat sulkeneet yhteiskunnan jo lähes viideksi viikoksi.

Kun liikkumisrajoituksista päästään, maa tulee kohtaamaan valtavan talouskriisin. Talousministeri Roberto Gualtieri on arvioinut, että tänä vuonna bruttokansantuote kutistuu 6 prosenttia. Moni asiantuntija pelkää arvion olevan reippaasti alimitoitettu.

Erityisesti korkeiden työttömyyslukujen riivaamassa Etelä-Italiassa lukemattomat ihmiset putoavat tyhjän päälle. Eteläisellä mannermaalla sekä Sisilian ja Sardinian saarilla noin joka kymmenes perhe eli absoluuttisessa köyhyydessä jo ennen kriisiä, kun Italian keski- ja pohjoisosissa sama luku oli 5–6 prosenttia.

Etelässä myös pimeä työ sekä muut harmaan talouden muodot ovat pohjoista yleisempiä. Italian tilastokeskus arvioi, että harmaa talous vastaa kokonaistaloudesta koko maassa noin 14:ää prosenttia, kun etelässä sen osuus on 19 prosenttia.

Hallitus lupasi maaliskuun lopussa 400 miljoonan euron arvosta hätäapua italialaiskunnille, jotka jakavat sitä eniten tarvitseville asukkaille elintarvikekuponkien muodossa.

Erityisesti etelässä avustusten pelätään kuitenkin olevan riittämättömiä ja auttamattomasti myöhässä. Esimerkiksi Sisilian Palermon kaupungin pormestari Leoluca Orlando on varoittanut protesteista ja levottomuudesta, mikäli ruoka-apua ei saada perille pian.

Vapaaehtoinen työntekijä lajitteli vähävaraisten ruoka-avustuksia Palermossa pahamaineisessa Zenin kaupunginosassa. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

Rahapesua ja jättikorollisia lainoja

Italian mafianvastaista taistelua käyvät tahot ovat varoittaneet julkisuudessa rikollisjärjestöjen kyvystä hyötyä hätätilanteesta. Maan tunnetuimmat mafiajärjestöt pitävät erityisen tiukassa otteessaan nimenomaan etelän syntyseutujaan – Cosa Nostra Sisiliaa, Camorra Napolin ympäristöä ja ‘Ndrangheta Calabrian aluetta.

Sisiliassa Palermon kaupungin johtava mafianvastainen syyttäjä Francesco Lo Voi kertoo Ylelle, että Italian pian viisi viikkoa kestänyt tiukka, poliisien valvoma ulkonaliikkumiskielto näyttäisi verottaneen kaupungissa jonkin verran mafian yhtä pääelinkeinoa eli huumekauppaa.

Konsteja kiellon kiertämiseen on kuitenkin jo keksitty. Huumekauppoja tekemään on yritetty esimerkiksi väärennettyjen lupalappujen turvin, kertoo Lo Voi. Savianon tavoin hänkin arvelee, että rikollisjärjestöt pyrkivät petaamaan itselleen myötämieltä köyhissä yhteisöissä.

Palermon kuuluisa Ballaròn tori on hiljentynyt liikkumisrajoitusten myötä. Tori on viime vuosina tullut tunnetuksi myös huumekaupan keskuksena. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

– On paljon italialaisia, joilla ei ole tällä hetkellä rahaa ruokkia lapsiaan. Kun mafioso ostaa näille ihmisille ruokakasseja, he jäävät kiitollisuudenvelkaan. Tulevaisuudessa heiltä voi pyytää pieniä tai isompiakin vastapalveluksia.

Ne voivat olla vaikkapa tietyn ehdokkaan äänestämistä paikallisvaaleissa tai varastetun tavaran piilottamista, listaa Lo Voi. Kyseessä on perinteinen mafian toimintatapa.

Lo Voin mukaan rikollisjärjestöjen on mahdollista iskeä kunnolla hätätilan jälkeen. Monet yrittäjät tulevat tarvitsemaan lainaa tai muuta taloudellista apua liiketoimiensa jatkamiseen.

Siihen mafiosot vastaavat esimerkiksi antamalla yrityksille rahalainaa tai ostamalla niistä osuuden. Näin rikollisten likainen raha pestään, eli muutetaan lailliselta näyttävään muotoon.

Italian poliisi pysäytti maan rajalla jo tällä viikolla Itä-Euroopasta tulossa olleen, italialaisten kuljettaman kuorma-auton, joka kuljetti puolta miljoonaa euroa käteistä. Italialaistiedotusvälineiden mukaan auto oli kuljettamassa käteistä maahan rikollisjärjestöjen lainoja varten.

– Kun yrittäjä hyväksyy tällaisen avunannon, hänen ja mafioson välille syntyy alistamissuhde. Korot saattavat muuttua yllättäen hirmuiksiksi ja sopimuksen ehdot muuttua. Yrittäjälle tehdään selväksi, että hänen on suostuttava kaikkeen, mitä velkoja haluaa, ja lopulta tämä ottaa yrityksen haltuunsa, syyttäjä Lo Voi selittää.

Kalakauppaa koronaviruksen aikaan Palermossa. Kuva: Francesco Bellina / Cesura

Uhka suurin kriisistä kärsivillä aloilla

Lo Voin mukaan rikollisjärjestöille erityisen houkuttelevia aloja ovat ne, jotka kärsivät kriisistä eniten, kuten turismi, palveluala ja maatalous. Kyseessä voi olla ravintola, pubi, hotelli tai pieni käsityöyritys.

Myös terveydenhuolto kiinnostaa mafioita, kertoo Lo Voi.

– Olemme nähneet tätä jo, esimerkiksi Palermossa suurta yksityistä sairaalaa pyöritti pitkään henkilö, joka sittemmin tuomittiin yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Lo Voi painottaa, että hänen varoituksensa ovat kymmenien vuosien kokemukseen perustuvia oletuksia, joihin valtio nyt varautuu. Järjestöt odottavat nyt sitä, että talous käynnistetään ja ihmiset pääsevät kodeistaan. Jos taloudellista apua ei silloin ole saatavana valtion taholta, ne iskevät.

Eivätkä vain Italiassa. Monissa Euroopan maissa, kuten Hollannissa ja Belgiassa, on viime vuosina tehty mafiapidätyksiä.

– Rahanpesua on myös Espanjassa, Ranskassa ja monissa Itä-Euroopan maissa. En voi tarpeeksi korostaa, että kyseessä ei ole vain Italian ongelma, Lo Voi sanoo.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Toimittaja Jenna Vehviläinen ja tietokirjailija Anton Monti kertovat historiallisen suuresta mafiaoikeudenkäynnistä ja kertovat, miten syvälle yhteiskuntaan 'Ndrangheta on upottanut juurensa.

Järjestäytynyt rikollisuus on ollut pitkään syvällä Italian yhteiskunnassa, mutta nyt maan suurinta mafiaa ‘Ndranghetaa yritetään saada kuriin massiivisen oikeudenkäynnin myötä. Yli 450 syytettyä odottaa tuomiotaan, joka annetaan vanhaan puhelinkeskukseen pystytetyssä, tarkoin varjellussa oikeussalissa. Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen ja tietokirjailija Anton Monti kertovat Marjukalle ja Samille, saadaanko 50 miljardin euron arvoista rikollista liiketoimintaa pyörittävää järjestöä kuitenkaan kitkettyä.

Lue myös:

.
.