HUS hankkii suojaimia kymmenillä miljoonilla kuukaudessa – logistiikkajohtaja Putkonen: Väärennöksiä ja huijausyrityksiä paljon liikkeellä

Logistiikkajohtajan mukaan jopa 20 prosenttia kansainvälisten markkinoiden suojainkaupoista epäonnistuu tällä hetkellä.

koronavirus
Laakson terveysaseman sairaanhoitajat odottavat potilaita.
Suojavälineiden hinnat ovat moninkertaistuneet kansainvälisillä markkinoilla pandemian myötä.Mårten Lampén / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on pystynyt hallitsemaan omia suojavälihankintojaan kohtuullisesti, vaikka kilpajuoksu varusteista on kiihtynyt maailmalla.

HUS:in logistiikan toimitusjohtajan Jyrki Putkosen mukaan lisähankinnat ovat moninkertaistuneet ja samalla oma valmiusvarasto on otettu käyttöön.

– Suojaimia hankitaan normaalitilanteen kulutukseen verrattuna moninkertaisia määriä, kymmenillä miljoonilla euroilla kuukaudessa, Putkonen vastasi Ylen kyselyyn.

– Suomesta saa jo hyvin kasvoja suojaavia visiireitä ja myös suojaavia esiliinoja sekä käsihuuhdetta. Hengityssuojaimien valmistusta ollaan aloittamassa useamman yrityksen voimin, Putkonen jatkoi.

Selvitykset Huoltovarmuuskeskuksen tekemistä kaupoista venyvät ensi viikolle. Putkosen mukaan HUS ei ole ollut riippuvainen HVK:n hankinnoista, suurin osa HVK:n suojaimista on ohjattu helpottamaan kuntien akuuttia tarvetta.

– HUS hankkii suojaimia itse ja yhdessä muiden toimijoiden, kuten yliopistosairaaloiden kanssa, verkostojaan ja asiantuntijatukea hyödyntäen. Huoltovarmuuskeskukselta saatavat erät ovat täydentäviä ja helpottavat tilannetta jonkin verran.

Suojainten villit markkinat

Suojavälineiden hinnat ovat moninkertaistuneet kansainvälisillä markkinoilla. Väärennökset ovat lisääntyneet ja riskit kasvaneet.

– Suojainmarkkina on tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikea. Väärennöksiä ja muita huijausyrityksiä on liikkeellä paljon. Arvioiden mukaan jopa yli 20 prosenttia kansainvälisten markkinoiden suojainkaupoista epäonnistuu tällä hetkellä tavalla tai toisella. Hankinnoissa joudutaan ottamaan harkittuja riskejä, Putkonen korosti.

Putkonen ei halunnut kommentoida kotimaisia tai kansainvälisiä yrityksiä, joiden avulla HUS hankkii suojavälineitä.

– Ensisijaisesti käytettäviä sopimuskumppaneita on lukuisia, osa on isoja kansainvälisiä valmistajia ja osa kotimaisia terveydenhuollon tukkukauppiaita. Hankintoja tehdään myös monilta muilta kotimaisilta ja kansainvälisiltä tavarantoimittajilta, priorisoiden entuudestaan tunnettuja toimittajia.

HUS:n jättihankinnat ja nopeat toimitukset ovat pakottaneet myös uusien tilojen kartoittamiseen.

– Saamme jatkuvasti isompia ja pienempiä eriä suojavarusteita. Olemme pyrkineet ajoittamaan hankittavien suojainten toimitukset etupainotteisesti ja jopa joutuneet vuokraamaan lisää varastotilaa niille.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus