Hyppää sisältöön

Israelissa Gantz pyytää lisäaikaa hallitusneuvotteluihin Netanjahun kanssa

Poliittiset kilpailijat ovat puuhanneet yhteishallitusta maaliskuun lopulta lähtien.

Israelin parlamentin puhemies Benny Gantz. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelissa parlamentin puhemies Benny Gantz on pyytänyt kaksi viikkoa lisäaikaa hallitusneuvotteluihin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa.

Ex-kenraali Gantzin Sininen ja valkoinen -puolue ja Netanjahun Likud-puolue päätyivät maaliskuun alun parlamenttivaaleissa lähes tasoihin. Vaalit olivat Israelissa jo kolmannet vuoden sisään, sillä tasaisten vaalitulosten aiheuttamaa poliittista umpisolmua ei ole saatu avattua.

Maaliskuun puolivälissä Gantz nimitettiin hallitustunnustelijaksi, mutta hallituksen muodostaminen ilman Netanjahun blokkia osoittautui mahdottomaksi. Koronavirustilanteen pahentuessa 26. maaliskuuta Gantz nimitettiin parlamentin puhemieheksi ja hän ilmoitti pyrkivänsä muodostamaan hätäajan yhteishallituksen Netanjahun kanssa.

Tulosta ei ole kuitenkaan vielä syntynyt, vaikka osapuolet ovat neuvotelleet tiiviisti. Gantzin määräaika hallituksen muodostamiseen menee umpeen maanantai-iltana.

– Uskon että olemme lähellä sopimuksen allekirjoittamista, ja lisäajan turvin saamme sopimuksen viimeisteltyä, Gantz sanoi lisäaikapyynnössään presidentti Reuven Rivlinille.

Likud puolestaan kertoi, että Netanjahu oli kutsunut lauantaina Gantzin neuvotteluihin ja painotti "hyvää tahtoa ja kansallista vastuuntuntoa yhteishallituksen muodostamiseksi mahdollisimman nopeasti."

Koronavirus siirsi Netanjahun oikeudenkäyntiä

Oikeistolainen Netanjahu on toiminut Israelin pääministerinä vuodet 1996-1999 ja jälleen vuodesta 2009. Keskustalainen Gantz on markkinoinut itseään vaihtoehtona pitkäaikaiselle pääministerille.

Netanjahua ovat varjostaneet myös syytteet lahjuksien vastaanottamisesta ja petoksesta. Hänen oikeudenkäyntinsä oli määrä alkaa jo maaliskuussa, mutta koronaviruksen takia se siirtyi aikaisintaan toukokuulle. Netanjahu kiistää syytteet.

Gantz on aiemmin sanonut, ettei halua toimia samassa hallituksessa rikoksista syytetyn Netanjahun kanssa. Hän on joutunut muuttamaan linjaansa koronavirusepidemian aikana.

Israelissa on Johns Hopkins -yliopiston mukaan yli 10 000 vahvistettua koronavirustartuntaa, ja tautiin on kuollut 101 ihmistä. Suhteutettuna miljoonaa asukasta kohti Israelissa on todettuja tartuntoja noin 1 240 ja kuolemia 12, kertoo tilastosivusto Worldometer.

.
.