Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Trumpilla on pakottava tarve löytää syntipukki koronaan – tähtäimessä on nyt Maailman terveysjärjestö WHO

Trumpin hallinto saattaa pandemian keskellä leikata WHO:n rahoitusta, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Presidentti Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence tiedotustilaisuudessa Washingtonissa perjantaina. Kuva: Jim Watson / AFP

WASHINGTON Amerikkalaiset reagoivat koronaviruksen aiheuttamaan epävarmuuteen eri tavalla kuin suomalaiset. Monet ostavat uuden aseen.

Maaliskuussa myytiin lähes kaksi miljoonaa asetta. Korkeampia myyntilukuja raportoitiin vain 2013 Sandy Hookin kouluampumisen jälkeen.

Kauppa on käynyt ripeästi myös huhtikuussa. Ruuhkia helpottaakseen (siirryt toiseen palveluun) aseiden ja ammusten myyntiä valvova liittovaltion virasto hyväksyi asekauppiaille ravintoloiden tapaisen noutopistemyynnin.

Myös valtiojohdon käyttäytyminen on erilaista. Suomessa vakavoidutaan. Presidentti Trump taas kuvasi rooliaan presidenttinä ennen kaikkea huutosakin johtajaksi (siirryt toiseen palveluun), joka ei säikähdä uhkakuvia. Hänen tehtävänsä on tsempata ja pitää bisnes pyörimässä.

Trump ei siis ole turvallinen isähahmo, eivätkä hänen kannattajansa sitä häneltä odotakaan. He haluavat ”vahvan johtajan”, joka ajaa amerikkalaisten etua.

Trumpin kannalta ongelmallista alkaa olla se, että korona on saanut osan kannattajistakin tuskastumaan. Yhdysvalloissa ylitettiin lauantaina 20 000 koronauhrin raja.

Hän on jo löytänyt syntipukkeja, joihin hän siirtää huomiota virheistään.

Uusimmaksi maaliksi on joutunut Maailman terveysjärjestö WHO. Trump aikoo käynnistää alkavalla viikolla neuvottelut WHO:n saneeraamiseksi.

Presidentti arvostelee WHO:ta koronakriisin heikosta hoitamisesta ja huonosta tiedottamisesta. Kiinalla on Trumpin mielestä aivan liian suuri rooli sen toiminnassa.

Vaikka aiemmatkin hallinnot ovat arvostelleet WHO:ta, Trump näyttää nyt olevan tosissaan. Tavoilleen uskollisesti hän on alkanut vihjailla rahoituksen lopettamisesta, mikäli järjestö ei tee hänen toivomiaan uudistuksia.

Yhdysvallat on WHO:n suurin yksittäinen rahoittaja. Yli 400 miljoonan dollarin osuudella se vastaa 15 prosentista terveysjärjestön vuosibudjetista. Maksujen keskeyttämisellä pandemian keskellä voisi olla lamaannuttava vaikutus sen kykyyn toimia.

Myös kongressin republikaanit ovat ottaneet hampaisiinsa WHO:n, jonka olemassaoloa harva Washingtonissa muutama viikko sitten edes muisti.

Yhdysvalloissa on mediatietojen mukaan suunnitelmia (siirryt toiseen palveluun) WHO:n kokonaan korvaavan uuden järjestön perustamisesta tai ainakin sen määrärahojen kanavoimisesta muualle.

Trump osoitti jo Pariisin ilmastosopimuksen ja Iranin ydinsopimuksen kohdalla, ettei hän piittaa kansainvälisistä vastalauseista. WHO:n kaltaisen YK-järjestön nostaminen tikun nokkaan istuu linjaan.

Syntipukeille on tilausta, sillä poliittiset paineet ovat valtavat. Kuolleiden määrä Yhdysvalloissa voi ennusteiden mukaan kymmenkertaistua tähänastisesta. Trump ei ollut vuoden alkupuolella ajan tasalla taudin vaarallisuudesta, vaikka varoituksia sateli eri puolilta. Jatkossa hänen on oltava tarkempi. (siirryt toiseen palveluun)

Samanaikaisesti kasvavat vaatimukset talouden pysähdystilan päättämiseksi. Työttömien määrä nousee todennäköisesti ensi viikolla yli 20 miljoonaan.

Yritysten ja yksityishenkilöiden maksuvaikeudet ovat alkaneet siirtyä eteenpäin muun muassa vuokranantajille ja lainoittajille. Edessä voi olla järjestelmätason vararikko.

Veronmaksajille on pian tulossa korona-apuna käteistä. Korkeintaan 75 000 dollaria vuodessa ansaitsevat saavat 1 200 dollaria ja 150 000 dollaria ansaitseva pariskunta 2 400 dollarin suuruisen tuen.

Se ei riitä paikkaamaan tulonmenetyksiä. Kartoituksen mukaan kolmasosa shekin saajista ei selviä (siirryt toiseen palveluun) sen turvin edes kuukautta.

Työttömäksi jäävä voi hakea 13 viikon työttömyysturvaa. Sen saaminen ei kuitenkaan ole varmaa.

Jos nykyinen pysähdys jatkuu kesään, miljoonat ihmiset alkavat olla todellisessa hädässä. Liike-elämä olisi senkin takia saatava pyörimään mahdollisimman nopeasti.

Terveydenhuollon asiantuntijat puolestaan varoittavat ankarasti, että ennenaikainen rajoitusten purkaminen vain pitkittäisi epidemiaa.

Presidentti Trump aikoo nimittää tiistaina uuden asiantuntijoista koostuvan työryhmän, joka ryhtyy valmistelemaan paluuta normaaliin elämään. Työryhmä auttaa presidenttiä tekemään päätöksen ajankohdasta. Trump kuvailee päätöstä jo ennakkoon (siirryt toiseen palveluun) elämänsä vaikeimmaksi.

Trump joutuu ottamaan riskin sekä kansalaisten terveyden että maan talouden kustannuksella. Teki hän mitä tahansa, ongelmatonta ulospääsyä ei ole.

Korona voi kostautua hänelle tappiona ensi marraskuun presidentinvaalissa. Valinnalle ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa on viime päivinä alettu irtisanoa teollisuustyöntekijöitä, jotka ovat Trumpin fanaattisia kannattajia.

Lisää aiheesta: