Niinistö ruotsalaislehdelle koronakriisiin puuttumisestaan: "Mitä olisi ajateltu, jos olisin ollut hiljaa koko ajan? Minähän olen presidentti"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa, että Suomen politiikka koronakriisissä näyttää toimineen.

koronavirus
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Tiina Jutila / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa Dagens Nyheter -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) aktiivista rooliaan koronakriisiin liittyvissä päätöksissä. Hänen mukaansa oli selvää, että Suomeen piti julistaa poikkeustila.

– Tein osuuteni. Olin aktiivinen ja varoitin, Niinistö sanoo.

Lehti kertoo, että Niinistö toimi aktiivisesti kulisseissa, jotta valmiuslaki otettiin käyttöön.

– Poikkeustilan julistaminen edellytti yhteistyötä hallituksen kanssa. Ilmoitin hallitukselle, että meidän pitäisi tehdä niin.

Niinistön mukaan hallituksella oli sen jälkeen suuri työ käydä läpi muun muassa asiaan liittyvä lainsäädäntö.

Lehti toteaa, että Niinistöä on myös arvosteltu liiasta puuttumisesta koronakriisin hoitoon, kun presidentille kuuluu Suomessa pääasiassa ulkopolitiikka. Sisäpolitiikka on hallituksen asia.

– Mitä olisi ajateltu, jos olisin ollut hiljaa koko ajan? Minähän olen presidentti.

"Näyttää siltä, että politiikkamme on toiminut"

Jutun kirjoittanut toimittaja Anna-Lena Laurén toteaa, että Niinistö rooli maan isänä on koronakriisissä vahvistunut. Presidentti on muistuttanut kansalaisia solidaarisuudesta ja läksyttänyt ihmisiä, jotka luulevat omaavansa vastustukyvyn taudille.

Lehdessä mainitaan myös, että Niinistö on pyrkinyt diplomaattisten yhteyksiensä kautta saamaan Kiinasta Suomeen lisää suojavarusteita.

Suomi valitsi koronan torjunnassa tiukat rajoitukset toisin kuin Ruotsi. Niinistö ei halua ottaa kantaa, kumman keinot ovat paremmat.

Niinistön mukaan päätöksissä on haluttu olla johdonmukaisia: ei voida suositella, että ihmiset eivät menisi ravintoloihin, jos ravintolat kerran saavat olla auki.

– Juuri nyt näyttää siltä, että politiikkamme on toiminut, Niinistö sanoo ja perustelee tätä sillä, että koronaan kuolleiden ja tehohoitoa tarvitsevien määrä on verraten alhainen.

Lue lisää:

Analyysi: Valmiuslaki houkuttaa presidenttiä laajentamaan valtaansa

Näin presidentti Niinistö esitti ministereille "nyrkin" perustamista ja näin pääministeri Marin vastasi – ehdotus ei saanut hallitukselta vastakaikua

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus