1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tapio Luoma

Arkkipiispa Tapio Luoman rohkaiseva viesti: Elämä löytää keinot selviytyä

Arkkipiispa Tapio Luoma halusi Ylen haastattelussa korostaa toivoa valoisammasta tulevaisuudesta.

Tapio Luoma
Tapio Luoma
Arkkipiispa Tapio Luoma Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa Turussa kiirastorstaina.Roni Lehti / Lehtikuva

Yle pyysi arkkipiispa Tapio Luomalta näkemyksiä viiteen ajankohtaiseen teemaan. Luoman ajatuksista kumpuaa tapoja selviytyä poikkeusajan keskellä.

Korona

Korona on nimi näkymättömälle, uhkaavalle ja jollakin tavoin tuhoisalle voimalle, joka koettelee nyt oikeastaan koko maailmaa.

Kaikki elämä on altis koetuksille, myös taudeille. Elämä löytää myös keinot selviytyä, ja niin ajattelen, että myös koronaepidemiasta selvitään.

Koti

Koti on elämän tukikohta, josta lähdetään, mutta jonne aina myös palataan.

Koti ei ole ainoastaan paikka, jossa ollaan tekemisissä muiden perheenjäsenten kanssa vaan koti on myös sellainen mielentila, jossa voin turvallisesti koettaa tulla toimeen itseni kanssa.

Arki

Arki on elämän rakenteiden ja rytmin peruselementti, jota ilman ei voisi olla myöskään juhlaa.

Toisinaan tylsäksi ja uuvuttavaksi mielletty arki on elämän ulottuvuus, jossa me toteutamme tärkeää kutsumustamme yhteiskunnan ja toinen toistemme palvelijoina.

Lähimmäinen

Lähimmäinen jakaa kanssani yhteisen ihmisyyden. Esimerkiksi yhteiset suuret elämän kysymykset elämän mielekkyydestä, jaksamisesta, tulevaisuudesta.

Lähimmäinen ei ole uhka vaan kumppani yhteisen asian palveluksessa. Ajattelen, että minä ja lähimmäinen tarvitsemme toisiamme.

Tulevaisuus

Tulevaisuus on ulottuvuus, jota kohti kaikki suuntautuu. Kun kirkosssa ollaan, niin mieleeni tulee profeetta Jeremian lausuma Jumalan lupaus: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.

Tämän vuoksi itsekin ajattelen, että olkoon tulevaisuus millainen tahansa, se on valoisa.

Lue myös:

Koronavirus heitti kuoleman kasvoillemme – samaan aikaan moni läheinen ei ehkä pääse saattamaan kuolevaa rajan yli

Helsingin Tuomiokirkon jumalanpalvelus näytettiin Youtube-striiminä – piispa Laajasalo puhui koronaeristyksessä kärsiville

Koronavirus on kohottanut ihmisten stressitasoa ja stressi taas heikentää vastustuskykyä – "Älä stressaa" -kehotus ei kuitenkaan auta

"Milloin tämä oikein loppuu", miettii moni meistä, eikä kukaan tiedä vastausta – hyvä uutinen on se, että epävarmuus on kriisin pahin vaihe

Tutkijan simppeli keino korona-ahdistuksen helpottamiseksi: mene käymään takapihalla tai katso ulos ikkunasta

Lue seuraavaksi