Mitä Uudenmaan sululle tapahtuu viikon kuluttua? STM:n Varhila arvioi: epidemiamuistio julki tiistaina

Jos sulkua jatketaan, hallitukselle tulee kiire. Kukaan tuskin haluaa, että raja ensin avataan sunnuntaina ja suljettaisiin heti perään.

koronavirus
Poliisi ja varusmiehet tarkistavat kulkulupia Turun moottoritiellä Lohjalla maanantaiaamuna.
Poliisi ja varusmiehet tarkistivat kulkulupia Turun moottoritiellä Lohjalla. Jussi Nukari / Lehtikuva

Uudenmaan eristys päättyy viikon kuluttua 19. huhtikuuta, mikäli hallitus ei erikseen linjaa ja anna uutta käyttöönottoasetusta rajoitustoimista. Ehtona on, että rajoitukset katsotaan välttämättömiksi ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Onko epidemiatilanne uusien tietojen perusteella yhä sellainen, että rajoitustoimien jatko on välttämätöntä, tätä arvioidaan parhaillaan.

Kokonaisarviota eli arviomuistiota pääsiäisen ajan koronatilanteesta tekevät sunnuntaina sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Tähtäämme virkavalmistelussa huomiseen ministereille, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sunnuntaina iltapäivällä.

Sunnuntai-illan kuluessa valmistelun aikataulu on elänyt. Varhila arvioi alkuillasta Ylelle, että arviomuistio julkaistaan todennäköisesti vasta tiistaina, ei kuitenkaan ennen sitä. Myös toinen Ylen haastattelema lähde vahvistaa, että valmista saataisiin tiistaiksi.

Julkaisemisesta päättää maan hallitus.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)hallitus saa sosiaali- ja terveysministeriön muistion nähtäväkseen tiistaina.

Kirsi Varhila
Kirsi VarhilaTiina Jutila / Yle

Pääministeri piti sulun päättymistä todennäköisenä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona A-studiossa sulun todennäköisesti päättyvän alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ensi viikon lopussa.

Myös eduskuntalähteestä arvioitiin sunnuntaina Ylelle, että tähänastisten tietojen perusteella on epätodennäköistä, että Uudenmaan sulkua voitaisiin pitää välttämättömänä epidemian leviämisen torjumiseksi.

Epidemiatilanne on kuitenkin herkkä muuttumaan, ja yllättävä uusi tieto sen pahenemisesta tietyllä alueella voi tuoda perusteen jatkaa poikkeustoimia.

Viime kädessä päätöstä eivät tee asiantuntijat vaan valtioneuvosto. Pohdittavana on terveyden lisäksi eristyksen negatiiviset puolet. Eristäminen on sosiaalisesti raskasta, toisaalta vaakakupissa painaa vaikkapa sekin, miten paljon viranomaisresursseja Uudenmaan rajan valvonta vie.

Pääsiäinen on ollut yksi kriittinen tarkastelukohta, koska pelättiin, että ihmiset matkustavat pitkien vapaiden ajaksi Uudeltamaalta sankoin joukoin muualle Suomeen. Nyt tämä koetinkivi on takana.

Sanna Marin
Sanna MarinTiina Jutila / Yle

Rajoituksilla kiire, ettei raja aukea ja sulkeudu taas

Lähde hallituspuolueesta varoittaa kiireestä. Mikäli Uudenmaan sulun jatkamisesta linjataan, tämä tulee tehdä erittäin pikaisesti, muuten koko toimelta putoaa pohja.

Eduskuntakäsittelyyn tulisi varata vähintään kaksi päivää.

Jos hallitus linjaa ja antaa uuden käyttöönottoasetuksen tiistaina tai keskiviikkona, aika riittää, mutta jos mennään torstaihin, menee jo tiukille, Ylelle arvioidaan.

Mikäli rajoituksia ei saada läpi eduskunnassa ajoissa, käy niin, että rajat aukeavat ensin ja ihmiset alkavat liikkua, ja ne suljettaisiin uudestaan pian sen perään. Tämä tuskin olisi tavoitteiden kannalta kestävä ratkaisu.

18:08: Lisätty Kirsi Varhilan näkemys siitä, että hallitus julkaisee todennäköisesti arviomuistion tiistaina sekä Helsingin Sanomien linkki jonka mukaan hallitus saa arvion vasta tiistaina.

Lue lisää:

Analyysi: Loppuuko Uudenmaan eristäminen viikon päästä? Hallitus kuuntelee asiantuntijoita, mutta taustalla vellovat suuret tunteet

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus