Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskus: Suomeen saapumassa tiistaina kolme koneellista suojavarusteita Kiinasta

Rahtilentoja joudutaan kuitenkin ehkä aikatauluttamaan uudelleen johtuen Kiinan uusista tullimääräyksistä.

Suojapukuun pukeutunut hoitaja ja avustava hoitaja koronapotilaiden testaamiseen ja hoitoon tarkoitetulla osastolla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu tämänhetkisen tiedon perusteella Suomeen tiistaina kolme rahtilentokoneellista.

On mahdollista, että rahtilentoja joudutaan aikatauluttamaan uudelleen johtuen Kiinan uusista määräyksistä muun muassa tullausten suhteen. Tilanne elää koko ajan, HVK kertoo tiedotteessaan.

Suomeen on saapumassa nitriilikäsineitä, vinyylikäsineitä, suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja sekä FFP2-hengityssuojaimia.

Käsineiden valmistajaksi mainitaan Qingdao Kaiweisi Industry and Trade Co.,Ltd, kirusgisten maskien Fujian Hengan Holding Xiamen Business Trade Co.,Ltd. ja FFP2-hengityssuojainten Lifa Air.

Maskien oletetaan sopivan sairaalakäyttöön, ne ovat HVK:n mukaan kiinalaisen sairaalakäyttöön hyväksyttävän suojainstandardin YY 0469 mukaisia.

VTT testaa kuitenkin kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. Lopullinen varmuus tuotteiden sopivuudesta saadaan VTT:n testauksen jälkeen.

Ulkoministeriö avustaa tullausten ja muiden muodollisuuksien osalta paikan päällä Kiinassa.

HVK mistuttaa, että koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä: käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.

Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.

Aiheesta aiemmin:

Iso kiinalaisyhtiö kertoo lennättävänsä ensi viikolla Suomeen ison erän Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojamaskeja