1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Ainakin 30 ihmistä kuoli pääsiäissunnuntain myrskyissä Yhdysvalloissa

Kymmenet tornadot rikkoivat koteja muun muassa Mississippissä ja Etelä-Carolinassa.

Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle

Yhdysvalloissa rajut myrskyt ovat riepotelleet maan eteläisiä osavaltioita myöhään sunnuntaina ja varhain maanantaina paikallista aikaa. Yhteensä ainakin 30 ihmistä on kuollut ja satoja koteja on tuhoutunut aina Louisianasta Appalakkien vuoristoalueelle ulottuvalla alueella.

Yhteensä 11 ihmistä kuoli Mississippin osavaltiossa ja kahdeksan Georgian osavaltiossa. Etelä-Carolinassa myrskyt tappoivat yhdeksän ihmistä ja Tennessessä kaksi ihmistä. Lisäksi Arkansasissa ja Pohjois-Carolinassa kuoli yhteensä ainakin kolme.

Mississippissä viranomaiset vasta keräilevät tietoja tapahtumista, joita kutsutaan "katastrofaalisiksi" alueella.

Myrskyn aiheuttamaa tuhoa Lousiananan Monroessa. Kuva: Reuters-tv

Kymmeniä tornadoja

Kymmeniä ihmisiä on joutunut sairaalaan myrskyjen vuoksi. Lukuisat ihmiset viettivät maanantain vastaisen yönsä myrskysuojissa kellareissaan tai kylpyhuoneissaan, kun sireenit ulvoivat tornadovaroituksia.

CNN:n mukaan Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu rekisteröi yli 60 tornadoa Texasin, Louisianan, Mississippin ja Georgian osavaltiossa.

Erityisen pahoin myrsky riepotteli Chattanoogan aluetta Tennesseessä ja Luoteis-Georgiaa. Georgiassa kaksi asuntovaunualuetta tuhoutui pahoin. Viisi ihmistä kuoli ja viisi joutui sairaalaan. Kuudes ihminen kuoli toisaalla Georgiassa, kun puu kaatui hänen kotinsa päälle.

Chattanoogan alueella ainakin 14 ihmistä on joutunut sairaalaan. Pelastushenkilöstö tarkastaa parhaillaan aluetta ovelta ovelle.

Myrskyt ovat aiheuttaneet myös tulvia ja mutavyörymiä vuoristoisilla alueilla. Kaikkiaan 1,3 ihmiseltä on ollut sähköt poikki. Sähkölinjoille on kaatunut satoja puita.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Etelä-Carolinassa ja Mississippissä puolestaan kymmeniä koteja rikkoutui tornadojen vuoksi.

– Kukaan ei halua viettää pääsiäistä tällä tavoin, sanoi Mississippin kuvernööri Tate Reeves.

Myrskyn aiheuttamaa tuhoa Lousiananan Monroessa. Kuva: Reuters-tv

Korona vaikeuttaa myrskysuojissa

Myrskysuojiin tai väliaikaiseen majoitukseen hakeutuvia ihmisiä on muistutettu huolehtimaan turvaväleistä ja käsihygieniasta koronaviruksen takia. Louisianassa Monroen kaupungissa viranomaiset pyysivät hotelleja avaamaan ovensa tornadoevakoille, koska yhteisen myrskysuojan avaamista pidettiin liian vaarallisena.

Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun mukaan myrskyrintama jatkaa matkaansa maanantaina pohjoisemmaksi itärannikolla. Myrskyistä varoitetaan ainakin Etelä-Carolinan, Pohjois-Carolinan ja Virginian osavaltioissa.

Varoitus kovista tuulista ulottuu alueelle, jolla asuu yhteensä 150 miljoonaa ihmistä, uutiskanava CNN kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

New Yorkissa viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään kotona, kuten useimmat jo tekevätkin koronaviruspandemian vuoksi.

– Newyorkilaiset ympäri osavaltiota noudattavat neuvoamme pysyä kotona koronapandemian takia, ja tämä myrsky tekee siitä vielä tärkeämpää, sanoi New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo.

Päivitetty 13.4. klo 20.11: uhriluvut ja muita tietoja.

Päivitetty 14.4. klo 1.45: uhriluvut.