Hyppää sisältöön

Hallitus käsittelee Uudenmaan rajan avaamista

Hallitukselle tulee kiire, jos se aikoo jatkaa Uudenmaan eristämistä.

Uudenmaan eristämisen tavoitteena on hidastaa koronaepidemian leviämistä ja varmistaa tehohoidon riittävyys koko maassa. Kuva: Lehtikuva

Hallituksen odotetaan kertovan huomenna keskiviikkona, aiotaanko Uudenmaan eristys lopettaa ensi viikonloppuun. Näin todetaan Ylelle hallituslähteestä.

Ministerit käsittelevät Uudenmaan rajasulun lopettamisen perusteita ja saavat uusimmat arviot koronaepidemian tilanteesta sekä sairaaloiden kantokyvystä eri puolilla Suomea.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön arvio tilanteesta valmistuu tiistaina.

Hallituksen ratkaisun pohjana olevat arviot on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL).

Jos uusia päätöksiä ei tehdä, Uudenmaan rajasulku päättyy sunnuntaina. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti jo viime viikon keskiviikkona Ylen A-studiossa, ettei Uudenmaan eristämiselle näytä tulevan jatkoa.

Marin toisti lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hallitus ei valmistele eristämisen jatkoa.

Hallituskumppani keskustan riveissä eristämisen lopettamiseen on kuitenkin suhtauduttu nihkeämmin.

Voimakkaan toimen taustalla oli tartuntatilanteen paheneminen Uudenmaan alueella.

Marin perusteli Uudenmaan eristämistä viime kuun lopulla sillä, että liikkumisen rajoittaminen on välttämätön ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi. Tavoitteena oli hidastaa epidemian leviämistä muualle Suomeen ja varmistaa tehohoidon riittävyys koko maassa.

Marin sanoi viime viikolla, että rajoitusten jatkolle tarvitaan painavat perusteet. Hänen mukaansa niitä ei näytä enää olevan, koska Uudenmaan ja muun Suomen välinen tautitilanne on tasaantumassa.

THL:n tuoreimpien, maanantaisten tietojen mukaan Uudellamaalla on edelleen eniten tartuntoja sekä määrällisesti että väkilukuun suhteuttuna. Koko maan varmistetuista koronatartunnoista vajaat kaksi kolmasosaa on todettu Uudellamaalla.

Kohosiko Uudenmaan sisälle eristettyjen tartuntariski?

Jos hallitus haluaisi jatkaa rajasulkua, esitys olisi jätettävä eduskunnalle pian.

Julkisoikeuden professori Pauli Rautianen kirjoitti maanantaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että hallitukselle tulee kiire, jos se aikoo vielä jatkaa Uudenmaan eristämistä.

Rautiainen ennakoi, että rajasulun uuden käyttöönottoasetuksen eduskuntakäsittelyyn tulee varata käytännössä ainakin kaksi kokonaista päivää. Lisäksi hallituksen olisi jatkettava ja kenties muutettava myös soveltamisasetusta eristämisestä.

Harkinnassa painaa se, että Uudenmaan rajasulku läpäisi viimeksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan seulan vaivalloisesti. Osa valiokunnan kuulemista oikeusoppineista näki Uudenmaan eristämisessä huomattavia oikeudellisia ongelmia.

Perustuslakivaliokunta (siirryt toiseen palveluun)piti rajoituksia liikkumisvapauteen erittäin olennaisena puuttumisena suomalaisten perusoikeuksiin. Valiokunta arvosteli myös sitä, ettei hallitus juurikaan käsitellyt rajasulun aiheuttamia haittoja, kuten mahdollista Uudenmaan sisäpuolelle jäävien tartuntariskin kohoamista.

Päätöksentekoon vaikuttaa myös se, että Uudenmaan eristäminen syö huomattavasti poliisin voimavaroja.