Seurakunnat lisäsivät pikapikaa kauppa-apua ja huolenpitoa – "Ilman vapaaehtoisia näin laaja ikäihmisten auttaminen ei voisi toteutua"

Helsingissä seurakuntien ja kaupungin yhteinen, yli 70-vuotiaita auttava Helsinki-apu on parissa viikossa lähtenyt ripeästi käyntiin.

seurakunnat
Helsinki-avun vapaaehtoiset Inga Strauss ja Miika Tulkki kaupassa.
Helsinkiläiset Miika Tulkki ja Inga Strauss ryhtyivät koronatilanteen vuoksi Helsinki-avun vapaaehtoisiksi. He käyvät kerran tai kaksi kertaa viikossa kauppa-apuna Helsingin Lauttasaaressa asuville ikäihmisille. Eleni Paspatis / Yle

Mämmiä, pääsiäislimppua ja arkisempia ruokatarvikkeita kertyy ostoskoriin, kun Inga Strauss ja Miika Tulkki keräävät tuotteita helsinkiläisen ruokakaupan hyllyiltä. Ostoslistan he ovat hakeneet Lauttasaaren kirkolta.

– Tämän jälkeen käymme viemässä tuotteet asiakkaan ovelle ja homma on hoidettu, Inga Strauss kertoo.

Seurakunnat eri puolilla maata ovat viime viikkoina muokanneet toimintaansa nopeasti koronan vuoksi hankalassa tilanteessa olevien ihmisten auttamiseksi. Straussin, Tulkin ja lukuisten muiden vapaaehtoisiksi ryhtyneiden ihmisten apu on tässä tilanteessa kullanarvoista.

Monilla paikkakunnilla seurakunnat ovat yhdistäneet voimansa myös kuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa.

– Olemme Suomessa hienosti löytäneet toinen toisemme ja lähteneet yhdessä tekemään ja auttamaan, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja ja Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

Helsingissä seurakuntien ja kaupungin yhdessä järjestämä Helsinki-apu on parin viikon ajan tarjonnut kauppa- ja apteekkikäyntejä sekä keskusteluapua yli 70-vuotiaille helsinkiläisille. Seurakuntien ja kaupungin työntekijät myös soittavat kaikkein iäkkäimmille ja kysyvät avun tarvetta. Tähän mennessä he ovat tavoittaneet puhelimitse 15 000 yli 80-vuotiasta helsinkiläistä, ja soittoja jatketaan tällä viikolla.

Papit ovat päivystäneet pääsiäisenäkin ja tarjonneet keskusteluapua puhelimitse.

Lauttasaaren seurakunnan pappi, Kalle Kuusniemi soittaa puheluita helsinkiläisille vanhuksille.
Lauttasaaren seurakunnan pappi Kalle Kuusniemi on yksi monista työntekijöistä, jotka soittavat helsinkiläisille ikäihmisille ja kysyvät avun tarvetta koronatilanteessa. Eleni Paspatis / Yle

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki hämmästelee itsekin, kuinka lyhyessä ajassa uusi toimintamalli on Helsingissä eri tahojen yhteistyöllä saatu käyntiin.

– Ilman vapaaehtoisia näin laaja ikäihmisten auttaminen ei voisi Helsingissä toteutua, Rintamäki sanoo.

Ruoka-avun riittämisestä on myös huolta

Kirkkohallituksen asiantuntijan Irene Nummelan mukaan myös muualla Suomessa seurakunnat ovat tarttuneet koronatilanteeseen ripeästi.

– Useimmissa seurakunnissa on lähdetty auttamaan tosi aktiivisesti. Voisi sanoa, että kaikissa seurakunnissa jollakin tavalla, Irene Nummela sanoo.

Helsinki-avun vapaaehtoiset Inga Strauss ja Miika Tulkki vievät ruokakasseja vanhuksille.
Inga Strauss ja Miika Tulkki kokevat, että auttaminen arkisissa asioissa tuo itsellekin hyvän mielen.Eleni Paspatis / Yle

Yli 70-vuotiaiden, koronan vuoksi kotonaan pysyttelevien ihmisten auttamisen lisäksi useat seurakunnat ovat antaneet taloudellista apua esimerkiksi ongelmiin joutuneille lapsiperheille. Seurakunta voi myöntää perheille pieniä osto-osoituksia ruokakauppaan tai auttaa esimerkiksi maksamatta jääneiden laskujen selvittämisessä.

Seurakuntien ruoka-avun jakamista on pitänyt järjestää uusin tavoin nyt, kun suurten väkijoukkojen kokoontumiset eivät ole mahdollisia. Irene Nummelan mukaan useissa seurakunnissa ruokapaketteja jaetaan nyt yhteisvoimin esimerkiksi kunnan tai järjestöjen kanssa.

Ruoka-apua on saatu seurakunnissa pääosin järjestettyä, mutta huoltakin on.

– Joissakin seurakunnissa on ollut vähän huolta siitä, että nyt kun ne eivät saa esimerkiksi ravintoloiden hävikkiruokaa, saavatko ne ruokaa esimerkiksi kaupoista. Tai siitä, miten seurakunnan omat varat riittävät ruoka-avun mahdollistamiseen, Irene Nummela sanoo.

Suomalaiset pitävät konkreettista apua kaikkein tärkeimpänä

Yliopistossa opiskeleva Inga Strauss ja välivuotta viettävä Miika Tulkki ovat nyt käyneet pari kertaa kauppa-apuna koronan vuoksi eristyksissä oleville ikäihmisille. Molemmat löysivät mukaan toimintaan helsinkiläisen Lauttasaaren seurakunnan kautta, vaikka kumpikaan ei itse kuulu kirkkoon.

He suunnittelevat jatkavansa vapaaehtoisina kevään aikana.

– Tämä on tosi matalan kynnyksen tapa auttaa ihmisiä pienessä arkisessa asiassa, Inga Strauss sanoo.

– Oma stressi vähän vähenee tällaisessa tilanteessa, kun keskittyy niihin asioihin, mitä pystyy itse tekemään. Sitä kautta tulee tosi hyvä fiilis, Miika Tulkki sanoo.

Helsinki-avun vapaaehtoiset vievät ruokakassin vanhukselle.
Helsinki-avun vapaaehtoiset auttajat vievät ruokakassit ikäihmisen ovelle, ja pysyvät itse reilun turvavälin päässä.Eleni Paspatis / Yle

Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan suomalaiset pitävät koronakriisissä juuri konkreettista apua kaikkein tärkeimpänä luterilaisen kirkon toimintana.

Neljä viidesosaa kyselyyn vastanneista suomalaisista piti tärkeänä, että seurakunnat tarjoavat asiointiapua, ruoka-apua sekä taloudellista tukea vähävaraisille. Kolme viidesosaa vastaajista puolestaan piti tärkeänä sitä, että kirkko antaa ihmisille henkistä ja hengellistä tukea. Kyselyyn vastasi huhtikuun alussa noin 1200 suomalaista.

Auttajia on löytynyt, ja hyvän tekemisen tahto on huomattu seurakunnissa laajasti.

– Kirkon piirissä on selvästi huomattu, että ihmisten tahto tehdä hyvää nousi koronakriisin keskellä, Kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela sanoo.

"Nyt on toinen toistemme auttamisen aika"

Kirkon tehtävänä on toki myös tarjota hengellistä tukea. Pääsiäisen pyhinä niin luterilaiset kuin ortodoksiseurakunnat siirsivät pikaisesti toimintaansa verkkoon. Seurakunnat striimasivat jumalanpalveluksia niin, että ne ovat kotona pysyttelevien ihmisten ulottuvilla.

Helsingin Tuomiokirkon jumalanpalvelus näytettiin Youtube-striiminä – piispa Laajasalo puhui koronaeristyksessä kärsiville

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.
Kirkon tärkeä tehtävä on tukea myös keskusteluapua tarjoamalla, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja ja Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.Eleni Paspatis / Yle

Kun ympärillä on huolta ja epävarmuutta, Juha Rintamäen mukaan kirkko haluaa vahvistaa toivoa ja lisätä luottamusta. Koronakriisin keskellä korostuu myös se, että ihmiset pitävät huolta toisistaan.

– Nyt on yhdessä tekemisen ja toinen toistemme auttamisen aika, Juha Rintamäki sanoo.

Lue myös:

Verkkojumalanpalveluksissa yleisöä voi olla monta kertaa enemmän kuin sunnuntaisin kirkossa – koronakriisi innosti seurakunnat digiloikkaan

Arkkipiispa Tapio Luoman rohkaiseva viesti: Elämä löytää keinot selviytyä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus