1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanders antoi julkisesti tukensa Bidenille – Yhdysvaltain demokraattien tuleva presidenttiehdokas sai tuiki tärkeän suosittelijan

Bernie Sandersin muodollinen tuenosoitus on tärkeä, koska hänen kannattajansa eivät ole puolueuskollisia.

USA:n vaalit 2020
 Joe Biden ja  Bernie Sanders.
Joe Biden ja Bernie Sanders saapuivat CNN:n vaaliväittelyyn 15. maaliskuuta. Ehdokkaat tervehtivät kyynärpäillään koronaviruspandemian takia.Mandel Ngan / AFP

WASHINGTON Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuuden käytännössä viime viikolla varmistanut Joe Biden sai hartaasti toivomansa avun kampanjalleen, kun kisasta pois jäänyt Bernie Sanders ilmoittautui sen kannattajaksi.

Sanders tuli maanantaina yllättäen mukaan Bidenin kampanjan suoraan nettilähetykseen.

– Pyydän jokaista amerikkalaista, jokaista demokraattia, riippumatonta ja monia republikaaneja tukemaan ehdokkuuttasi, jota minäkin tuen, Sanders sanoi.

Sandersin mukaan laajapohjainen tuki Bidenille on välttämätön, jotta hän pystyisi voittamaan istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun vaalissa.

– Meidän on varmistettava, että pystymme lyömään – ja sanon tämän omana mielipiteenäni – maamme historian vaarallisimman presidentin, Sanders tykitti.

Biden kiitteli Sandersin tukea ”kovaksi jutuksi”. Se ei ollut itsestään selvää, sillä Sanders on puolueeseen kuulumaton oman tiensä kulkija, jonka kannattajista monet karsastavat muita demokraattiehdokkaita.

Vuoden 2016 vaaleissa Sandersin kannattajakuntaa lipesi Trumpin leiriin. Silloinen demokraattien ehdokas Hillary Clinton on näihin päiviin saakka syyttänyt Sandersia oman kampanjansa vaikeuttamisesta.

Sanders jäi viime viikolla pois demokraattien esivaaleista. Puolue on jo useita viikkoja vaatinut häntä heittämään pyyhkeen kehään ja antamaan tukensa Bidenille.

Sanders ja Biden ovat eri linjoilla monista poliittisista kysymyksistä, esimerkiksi terveydenhuollosta. Sanders ajaa saman tien ilmaista terveydenhuoltoa kaikille yhdysvaltalaisille, Biden kehittäisi nykyistä järjestelmää pikku hiljaa.

– Vaikka joissakin kysymyksissä mielipiteemme ovat kaukana toisistaan, ihmiset varmaan yllättyvät huomatessaan kuinka samankaltaisesti ajattelemme monista asioista, Biden muotoili.

Lue myös:

Trumpin vastaehdokas on Joe Biden – Bernie Sanders vetäytyy presidenttiehdokaskilvasta

Trumpin haastaja on nyt selvillä – 10 avainseikkaa Trumpin ja Bidenin välisestä presidenttikisasta

Lue seuraavaksi