Kalapiirit ihmeissään – miljoonat siianpoikaset kuoriutuivat ennätysvarhain

Suomen etelärannikolle on viikon sisällä istutettu pari miljoonaa vastakuoriutunutta vaellussiian poikasta.

kalat
Vaellussiian poikasten istutusta huhtikuussa 2020
Vastakuoriutuneita ja -istutettuja siianpoikasia matalassa rantavedessä. Teemu Tast / Etelä-Suomen Merikalastajain liitto

Vaellussiian poikasten kuoriutuminen on alkanut ennätysmäisen aikaisin.

Virolahdella sijaitsevassa Kantturakosken hautomossa ensimmäiset siianpoikaset kuoriutuivat viime viikolla. Hautomo on valtakunnallisesti etujoukoissa siianpoikasten kuoriutumisessa, sillä moni hautomoista sijaitsee pohjoisessa.

Ensimmäiset vastakuoriutuneet poikaset istutettiin Kymijoen edustalle Kotkan Metsolassa viime viikolla. Istutuksia on jatkettu pääsiäispyhien ajan.

– Siianpoikasilla on erittäin hyvä juhlapyhien taju. Niiden kuoriutuminen on osunut juuri pääsiäiselle monena vuonna. Vaikka pääsiäinen oli tänä vuonna suhteellisen aikaisin, ne eivät erehtyneet, Etelä-Suomen Merikalastajain liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast sanoo.

Poikasia on nyt istutettu laajalle alueelle Itämereen, Kymijokeen ja Summanjokeen Pyhtään ja Virolahden välille, runsaan parinkymmenen kilometrin päässä rannikosta sijaitsevaa Kotkan Haapasaarta myöten.

Yhteensä poikasia on tähän mennessä istutettu noin pari miljoonaa kappaletta.

– Vielä sellainen miljoona poikasta saattaa kuoriutua. Kaksi kolmasosaa on nyt päässyt avarammille vesille, Tast kertoo.

Syynä siianpoikasten aikaiseen kuoriutumiseen on Tastin mukaan lauha talvi ja aikainen kevät. Mädin kuoriutuminen riippuu veden lämpötilasta, ja tavallisesti kuoriutuminen ajoittuu huhti-toukokuun vaihteeseen.

– Nyt ei ole lunta eikä jäätä hidastamassa veden lämpenemistä, Teemu Tastsanoo.

Pohjoisessa kuoriutumista vielä odotetaan

Edellinen ennätys siianpoikasten kuoriutumisajankohdasta Virolahdella on viiden vuoden takaa, jolloin poikasia päästiin istuttamaan viisi päivää tämänvuotista myöhemmin. Viime vuonna istuttaminen aloitettiin 20. huhtikuuta, pääsiäislauantaina.

Virolahden 18 vuoden tilastointijaksolla myöhäisin ajankohta siikojen istuttamisen aloittamiselle on ollut vapunaattona vuonna 2003.

Vaellussiian poikasten istutusta huhtikuussa 2020
Siiat kuljetetaan vesistöön happipakkauksissa. Yhdessä pussissa on 50 000 poikasta. Teemu Tast / Etelä-Suomen Merikalastajain liitto

Virolahden hautomo on yksi Suomen eteläisimmistä hautomoista, ja Teemu Tastin mukaan siikojen aikainen kuoriutuminen on herättänyt ihmetystä Keski- ja Pohjois-Suomen kalapiireissä.

– Pohjoisessa kuoriutuminen tapahtuu vasta lähiviikkoina. Esimerkiksi eräs Kainuussa toimiva kasvattaja arvioi, että hänellä kuoriutuminen olisi parin viikon kuluttua ajankohtaista. Ja Lapissahan on vielä metri lunta.

Aikaisemmalla kuoriutumisajankohdalla ei ole siikojen kannalta suurta merkitystä, vaikka se tietääkin niille hieman pidempää ensimmäistä kasvukautta. Esimerkiksi yksittäiset yöpakkaset eivät Tastin mukaan haittaa siikoja.

Padot ja voimalaitokset estävät luontaisen lisääntymisen

Osaa vastakuoriutuneista poikasista ei istuteta suoraan vesistöön, vaan ne menevät jatkokasvatukseen, jota tehdään sisämaan luonnonravintolammikoissa. Sitä varten kuusamolainen sopimuskasvattaja haki Tastin mukaan jo maaliskuun alussa Virolahden hautomolta siian mätiä.

Siiat kuoriutuvat sopimuskasvattamossa, ja ne kasvatetaan lammikoissa kymmenen senttimetrin mittaisiksi. Sen jälkeen ne tuodaan takaisin.

– Laji on nimeltään vaellussiika, ja tällä tavalla ne vaeltavat kumipyörilläkin Suomea ristiin rastiin, Tast vitsailee.

Siikoja joudutaan istuttamaansen takia, että niiden luontainen lisääntymiskierto ei toimi joissa olevien patojen ja voimalaitosten vuoksi.

– Sitä koitetaan tällä tavalla kompensoida, Tast toteaa.

Vaellussiika nousee jokiin kutemaan loka-marraskuun vaihteessa. Laji on täysikasvuinen noin viiden vuoden ikäisenä.

– Luonnonvalinta karsii isosta joukosta suuren osan pois, ja vahvimmat selviävät kalastuskokoon. Jos nyt istutetuista poikasista yksi sadasta kasvaisi täysikokoiseksi, se olisi jo ihan hyvä tulos, Teemu Tast sanoo.