Hyppää sisältöön

Hallituslähde Ylelle: Uudenmaan eristämiselle ei esitetä jatkamista

Jos eristystä jatkettaisiin, pitäisi vastaavasti eristää muitakin epidemia-alueita, kuten Länsi-Pohja tai Kainuu.

Uusimaa on eristetty koronaepidemian takia 19. huhtikuuta asti. Tartuntojen määrä on nyt noussut myös Länsi-Pohjassa eli Kemin ja Tornion alueella sekä osissa Kainuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista, kertoo hallituslähde Ylelle.

Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

Uudellamaalla tartuntojen määrän kasvu on pysynyt hallittuna, kun taas esimerksi Länsi-Pohjassa eli Kemin ja Tornion alueella sekä Kainuussa nousu on ollut jyrkempi. Länsi-Pohjassa koronavirustartuntojen määrä on asukastiheyteen nähden maan toiseksi korkein.

Yhden alueen eristämisen jatko tuskin menisi myöskään perustuslakivaliokunnasta läpi. Samoilla perusteilla pitäisi vastaavasti eristää Länsi-Pohja, mahdollisesti myös Kainuu.

Näin monen ja suuren alueen eristämistä kokonaan muusta Suomesta ei pidetä kannattavana. Pohdinnassa on muita keinoja rajoittaa tartunnan leviämistä.

Toinen keskeinen tarkasteltavana oleva asia on terveydenhuollon kantokyky eri puolilla Suomea.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sairaaloiden kantokyvyn arvioidaan kestävän uusien sairastuneiden määrän. Niukkuutta voi tulla Lapin ja Kainuun tehohoitokapasiteetista, mutta sen on laskettu riittävän, jos hoito järjestetään yhdessä Oulun erityisvastuualueen kanssa.

Hallitus saa sosiaali- ja terveysministeriön tilannearvion Uudenmaan eristämisen jatkosta tiistaina iltapäivällä. Arviossa on käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreita lukuja tartuntatilanteesta Suomessa.

Hallituslähteestä ennakoitiin maanantaina, että hallitus kertoisi Uudenmaan ratkaisusta keskiviikkona.

Uudenmaan liikkumisrajoitus on voimassa sunnuntaihin 19. huhtikuuta asti (siirryt toiseen palveluun) eli kielto raukeaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mikäli uutta kieltoa ei tule.

Lue myös:

Mitä Uudenmaan sululle tapahtuu viikon kuluttua? STM:n Varhila arvioi: epidemiamuistio julki tiistaina

Analyysi: Loppuuko Uudenmaan eristäminen viikon päästä? Hallitus kuuntelee asiantuntijoita, mutta taustalla vellovat suuret tunteet

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suojavarustetoimitus laskeutui Kiinasta, Urpilainen varoittaa toisesta aallosta, Uudenmaan eristämistä käsitellään keskiviikkona

Länsi-Pohjassa Suomen toiseksi korkeimmat koronatartunnat Uudenmaan jälkeen – johtajaylilääkäri: "Ihmiset eivät ole noudattaneet karanteenia"

Keskustelu on auki keskiviikkoon kello 23.00:een asti.