1. yle.fi
  2. Uutiset

Xamkiin ennätysmäinen hakijaryntäys – valintakoe järjestetään etänä, kokeen suoritusohjeet luvassa kuun lopulla

Savonlinnan uusista koulutuksista etenkin kouluhyvinvointiin suuntautunut sosionomikoulutus kiinnostaa opiskelijoita.

ammattikorkeakoulut
Xamkin Savonlinnan yksikkö.
Savonlinnan kampukselta valmistuu tulevaisuudessa kouluhyvinvointiin suuntautuneita sosionomeja, liikunnanohjaajia ja turvallisuusalan tradenomeja.Esa Huuhko / Yle

Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään poikkeusolojen takia etäkokeena (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun alussa.

Etäkokeessa hakija tarvitsee oman tietokoneen ja nettiyhteyden. Opiskelijat saavat valintakokeen suoritusohjeet ja tarkemmat aikataulut huhtikuun loppuun mennessä. Ohjeistuksesta kertoo Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hyvinvoinnin koulutusalajohtaja Katri Ryttyläinen-Korhonen.

– Etäkokeella haluamme ensisijaisesti turvata hakijoiden ja henkilökunnan terveyden.

Savonlinnan uudet koulutukset kiinnostivat yhteishaussa

Savonlinnassa on käynnistymässä kolme uutta koulutusta, jotka ovat osa hallitukselta saatua tukipakettia. Ensi syksystä lähtien Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella koulutetaan kouluhyvinvointiin suuntautuneita sosionomeja, liikunnanohjaajia ja turvallisuusalan asiantuntijoita.

Kevään yhteishaussa suurimman suosion sai kouluhyvinvointiin suuntautunut sosionomikoulutus. Syksyllä aloittavaan koulutukseen oli kolme ensisijaista hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti. Myös turvallisuusalan tradenomikoulutus pääsi lähes samaan. Molempiin koulutuksiin on neljäkymmentä aloituspaikkaa.

Savonlinnan sosionomikoulutuksen hakuintoon lienee vaikuttanut osaltaan myös se, että vastaavaa koulutusta ei ole tarjolla missään muussa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa.

– Työ lasten ja nuorten parissa kiinnostaa opiskelijoita, Ryttyläinen-Korhonen sanoo.

Hän kertoo sosionomikoulutuksen olevan Xamkissa kautta linjan suosittu niin Mikkelissä kuin Kotkassakin, eikä Savonlinna tehnyt suosioon poikkeusta.

– Sosionomikoulutuksella työllistyy hyvin laaja-alaisesti monenlaisiin tehtäviin, ja työnäkymät ovat hyvät.

Tällä hetkellä turvallisuusalan tradenomiksi voi opiskella vain eteläsuomalaisessa Laureassa. Koulutuksen harvinaisuudella on merkitystä hakijamääriin.

– Hakijat tulevat ympäri Suomea, eivätkä vain meidän omista maakunnista.

Xamkin ensisijaisten hakijoiden määrä kasvussa

Kevään yhteishaussa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun oli ensisijaisia hakijoita 4510. Määrä oli lähes kolmanneksen suurempi kuin edellisvuonna. Xamkin ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi eniten kaikista ammattikorkeakouluista.

Kaiken kaikkiaan Xamkin hakijamäärät kasvoivat lähes 40 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) viime vuodesta. Hakemuksia oli yhteensä lähes 13 500 ja yksittäisiä hakijoita noin 10 800.

Oma vaikutuksensa hakijamäärän kasvuun on myös tarjolla olleiden aloituspaikkojen suuremmalla määrällä. Xamkilla oli tänä keväänä kaiken kaikkiaan 1938 aloituspaikkaa. Se oli lähes yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän.

Vaikuttiko koronakin Xamkin suosioon?

Hyvinvoinnin koulutusalajohtaja Katri Ryttyläinen-Korhonen selittää Xamkin suosiota muun muassa tunnettuudella, opiskelijalähtöisyydellä, yhteisöllisyydellä ja laajalla koulutustarjonnalla.

Huhtikuun alussa päättynyt pariviikkoinen yhteishaku osui keskelle korona-arkea. Ryttyläinen-Korhonen uskoo myös koronalla olleen vaikutusta Xamkin suosioon.

– Kenties hakijat havaitsivat elämää olevan Uudenmaan ulkopuolellakin.

Ammattikorkeakoulujen syyslukukauden on tarkoitus alkaa elokuussa.

Lue myös:

Pääsykokeisiin valmistautuva Iida Lampi, 19, suhtautuu luottavaisesti etäkokeisiin – Lukiolaisten liitto vetoaa: Ei pelkkää todistusvalintaa

Yliopistot peruvat koronan vuoksi perinteiset pääsykokeet – ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään etäkokeena kesäkuun alussa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu keskeyttää tänään lähiopetuksen – etäopetus alkaa viikon sisällä

Valtaosa ammattikorkeakouluista siirtyy ensi viikolla etäopetukseen – peruskouluilta, lukioilta ja yliopistoilta samanlaisia päätöksiä

Lue seuraavaksi