1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsin viranomainen selvittää juomaveden puhdistuskemikaalien riittävyyttä – Valvira: Suomessa suurempi riski työvoiman riittävyys

Viranomaisen eilinen lausunto ehdittiin ymmärtää niin, että puhtaasta vedestä tulee pulaa.

Suomessa ei ole sellaista uhkaa näkyvissä, että puhdistukemikaaleista tai puhtaasta vedestä tulisi pulaa, toteaa Suomen vesilaitosyhdistyksen valmiuspäällikkö Riina Liikanen. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Ruotsin varautumisviranomainen MSB on saanut korjailla eilisiä sanojaan, joista syntyi paha väärinymmärrys.

MSB sanoi tiedotustilaisuudessa, että juomaveden puhdistuksessa käytettävistä kemikaaleista voi tulla pulaa. Osa käsitti sen niin, että pulaa on pian itse juomavedestä.

Viranomainen on nyttemmin painottanut, että puhdas juomavesi ei tule Ruotsissa loppumaan, vaan he selvittävät varmuuden vuoksi, että puhdistuskemikaaleja varmasti riittää.

Pandemia voi nimittäin aiheuttaa häiriöitä kemikaalien kuljetuksessa, kirjoittaa esimerkiksi Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Ylen Tukholman kirjeenvaihtaja twiittasi myös varautumisviranomaisen korjaamista lauseista.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Voiko puhdistuskemikaaleista tulla pulaa Suomessa?

Suomen vesilaitosyhdistyksen valmiuspäällikkö Riina Liikanen vakuuttaa, että Suomessa ei tule pulaa kemikaaleista tai puhtaasta vedestä.

– Ruotsissa viranomainen valitsi sanansa vähän huonosti. Hän halusi vain tuoda esiin sen, että pandemialla on monenlaisia vaikutuksia yhteiskuntaan.

Liikanen ei ole myöskään kuullut mistään toimitushäiriöistä, mutta varautumisen toimintatapoja on hänen mukaansa tilanteen vuoksi muutettu ja lisätty. Vesihuoltolaitoksilla on lain velvoite laatia jo muutenkin varautumissuunnitelma.

– Jos akuutti toimituskatko tulisi, varastot turvaisivat toimintaa. Olisi aikaa tehdä prosessimuutoksia tai vaihtaa kemikaalia toiseen, myös pohjavettä voisi lisätä jonkin verran. Riippuu myös kustakin paikkakunnasta ja tilanteesta, miten toimittaisiin.

Suurempi huoli työntekijöistä

Valviran ylitarkastaja Jaana Kilponen näkee suurempana riskinä vesihuollon henkilökunnan riittävyyden pandemia-aikana. Porukkaa ei saisi päästä sairastumaan.

– Vesivälitteisen epidemian selvittäminen olisi erittäin haastavaa tilanteessa, jossa on pidettävä huolta fyysisestä etäisyydestä.

Kilponen nostaa esiin, että THL:n uusimman ohjeen (siirryt toiseen palveluun) mukaan työntekijälle voidaan tehdä työterveysääkärin tai tartuntatautilääkärin arviolla koronavirustesti, mikäli se nopeuttaisi kriittisen alan työntekijän paluuta töihin.Vesihuolto kuuluu kriittisiin aloihin. ** **

Pandemia on aiheuttanut Kilposen mukaan häiriöitä näytteiden keräämiseen ja analysoimiseen. Hän kertoo, että itäisessä Suomessa näytteitä toimitetaan laboratorioon bussikuljetuksilla. Nyt busseja kulkee harvemmin ja analysointi viivästyy.

Oma hankaluutensa on myös se, että monet julkiset tilat ovat kiinni, sillä yleensä talousvesinäytteet kerätään julkisten tilojen, kuten päiväkotien, koulujen ja ruokaloiden juomavedestä.

– Vaikkapa pienillä vesiosuuskunnilla ei nyt välttämättä oikein ole julkisia pisteitä, joista ottaa näytteitä. Eikä ihmisten koteihin haluta mennä, varsinkaan ikäihmisten.

Kilponen kuitenkin painottaa, että juomaveden laatu on Suomessa tälläkin hetkellä sitä mitä pitää, eli erinomaista.

Lue lisää:

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta.