1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvalloissa vanhoilliset osavaltiot yrittävät lykätä abortteja epidemian vuoksi – Texasin linjauksia ratkotaan jo korkeimmassa oikeudessa

Kysyntä raskaudenkeskeytyksille on kasvanut epidemian aikana. Oikeusistuimen mukaan lääkkeillä tehtävät abortit saavat jatkua.

Yhdysvaltain konservatiivisissa osavaltioissa aborttioikeuskeskustelu on taas kiihtynyt koronaepidemian myötä. Kuva: Shawn Thew / EPA

Naisten aborttioikeus on pysynyt kiistakysymyksenä Yhdysvaltain konservatiivisissa osavaltioissa myös koronaikana.

Esimerkiksi Texas kielsi aborttien tekemisen jo yli kolme viikkoa sitten vetoamalla kansanterveydelliseen hätätilaan. Osavaltion kuvernööri Greg Abbott allekirjoitti 22. maaliskuuta paperin, jonka myötä abortit ja muut terveydenhuollon kiireettömät toimenpiteet pantiin tauolle koronaepidemian vuoksi.

Myös Alabama, Arkansas, Ohio, Oklahoma ja Tennessee ovat koronakriisissä luokitelleet abortin "kiireettömäksi toimenpiteeksi".

Naisten aborttioikeutta puoltavat järjestöt ovat kritisoineet päätöksiä (siirryt toiseen palveluun)ja sanoneet, että pandemia on tarjonnut republikaanijohtoisille osavaltioille mahdollisuuden toteuttaa omaa abortin vastaista politiikkaansa.

Järjestöjen mukaan texasilaisnaiset joutuvat kieltojen myötä matkustamaan muihin osavaltioihin toimenpidettä varten, mikä puolestaan voi levittää virusta entisestään.

– Aborttien lopettaminen ei vähennä viruksen tartuttamisriskiä. Se vain pakottaa ihmiset pysymään raskaana ja saamaan lapsia vastoin tahtoaan, sanoi kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksien asiantuntija Jennifer Dalven toimittajille viime viikolla. (siirryt toiseen palveluun)

Oikeusistuin: Texas ei voi kieltää lääkkeillä tehtävää aborttia

Järjestöt ovat nostaneet oikeusjuttuja aborttioikeuteen puuttuneita osavaltioita kohtaan. Suurimmassa osassa (siirryt toiseen palveluun)tapauksia oikeusistuimet ovat asettuneet klinikoiden ja naisten oikeuksien puolelle, kertoo NPR-radiokanava.

Myös Texasissa liittotuomioistuimet ovat jo kaksi kertaa (siirryt toiseen palveluun) ratkaisseet jutun järjestöjen hyväksi, mutta päätökset ovat kaatuneet valitustuomioistuimessa. Aborttioikeutta puolustavat järjestöt ovat nyt vieneet jutun korkeimpaan oikeuteen.

Naisten aborttioikeus jakaa amerikkalaisia. Abortinvastainen mielenosoitus Washingtonissa tammikuussa 2019. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun korkein oikeus käsittelee COVID-19-tautiin liittyvää valitusta. Vuonna 1973 abortin lailliseksi todenneen oikeusistuimen tehtävä on nyt päättää, voiko yksittäinen osavaltio kiertää lakia kansanterveyteen liittyvän hätätilan yhteydessä.

Texasin kuvernööri Abbottin mukaan mukaan aborttien keskeyttäminen oli välttämätöntä, jotta sairaaloissa riittää tilaa ja suojavarusteita koronapotilaille ja heitä hoitaville ammattilaisille.

Uutissivusto BuzzFeedin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Texasin oikeusministeri Ken Paxton on sanonut, että osavaltion asettamia sääntöjä rikkova terveydenhuoltoalan ammattilainen voi saada tuhannen dollarin sakon tai 180 päivää vankeutta.

Paxton kielsi samassa yhteydessä myös lääkkeillä tehtävän abortin, jossa lääkäri tarjoaa neuvontaa etäyhteyden avulla.

Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin totesi kuitenkin tämän viikon maanantaina (siirryt toiseen palveluun), ettei Texas voi hätätilaan vedoten estää lääkkeillä tehtäviä abortteja.

Abortteja tarjoavat tahot ovat jo aiemmin sanoneet, ettei kahden pillerin nielaisemista voi pitää terveydenhuollon resursseja vievänä "toimenpiteenä", sillä se ei vaadi edes suojavarusteiden käyttöä.

Yhä useampi pitäytyy aborttipäätöksessään pandemia-aikana

Samaan aikaan kun konservatiiviset osavaltiot yrittävät kieltää abortit, kysyntä raskaudenkeskeytyksille kasvaa. Aborttihalukkuuden taustalla vaikuttavat koronavirustilanteen ruokkimat talousvaikeudet ja terveyshuolet.

Yhdysvalloissa on varmistettuja koronatartuntoja eniten maailmassa. Johns Hopkins -yliopiston (siirryt toiseen palveluun)mukaan varmistettuja tartuntoja oli keskiviikkona mennessä miltei 610 000..

Abortteja tehdään sekä kirurgisesti että lääkkeillä. Texas on tähän mennessä sallinut abortit 20. raskausviikolle asti sekä tilanteissa, jotka uhkaavat äidin henkeä. Koronavirusepidemian myötä abortti on sallittu vain, jos äidin henki on vaarassa. Kuva: AOP

New Yorkin Columbia University Medical Centerin lääkäri Anne Davisin mukaan haastavinta raskaana olevien naisten neuvonnassa on tällä hetkellä epävarmuus. Vielä ei tiedetä, miten COVID-19 voi mahdollisesti vaikuttaa sikiön kehittymiseen tai lapsen myöhempään elämään.

– Emme tiedä tarpeeksi, jotta voisimme sanoa, että kaikki kääntyy hyväksi, Davis sanoo uutistoimisto AP:n mukaan.

Abortteja tarjoavia klinikoita Kansasissa ja Oklahomassa johtava Julie Burkhart sanoo AP:lle, että naiset soittavat klinikalle hätääntyneinä.

– Olemme huomanneet naisten tulevan aiemmin kuin heidän edes tarvitsisi, koska he pelkäävät, etteivät he enää myöhemmin saa palveluja, Burkhart sanoo.

Naiset matkustavat pitkiäkin matkoja saadakseen abortin. Toimenpiteiden määrä on noussut merkittävästi niillä klinikoilla, joilla abortteja on vielä pystytty tarjoamaan. Esimerkiksi Burkhartin klinikalla Kansasin Wichitassa tehtiin maaliskuussa 252 aborttia, kun edellisvuonna määrä oli samalla ajanjaksolla 90.

Illinoisissa toimivan Hope Clinic for Womenin varajohtaja Alison Dreithin mukaan naiset pitäytyvät aborttipäätöksessään aiempaa tiukemmin. Hänen mukaansa noin puolet varauksen tekijöistä perui aiemmin vastaanottoaikansa.

Pandemia-aikana 85 prosenttia varatuista toimenpideajoista on toteutunut.

Uutistoimistojen lisäksi jutussa on käytetty lähteinä uutissivusto BuzzFeediä, (siirryt toiseen palveluun)The New York Timesiä ja The Wall Street Journal -lehteä (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Puola pui kiisteltyjä lakialoitteita koronakriisin varjoissa – Viimeksi aborttilain tiukennus toi kansan kaduille, nyt kokoontuminen on kielletty