Hyppää sisältöön

Ukrainan hallinnon mukaan Tšernobylin voimalaa lähestynyt palo on sammutettu, aktivistit varoittavat säteilyvaarasta

Lieskat etenivät muutaman kilometrin päähän ydinjätteiden sijoituspaikasta.

Ukrainalaiset palomiehet tauolla Ragovkan kylässä lähellä Tšernobylin suljetun ydinvoimalan suoja-aluetta 10. huhtikuuta 2020. Kuva: EPA

Yli kymmenen päivää Tšernobylin lähistöllä raivonnut suuri maastopalo on saatu kuriin, ilmoittivat Ukrainan viranomaiset tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Metsäpalot ovat yleisiä Tšernobylin alueella, mutta Venäjän Greenpeacen mukaan eilen maanantaina tilanne oli pahin sitten vuonna 1986 sattuneen tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden.

Tšernobylin nelosreaktorin sulanut ydin peitettiin vuonna 2016 suojakuvulla.

Ympäristöjärjestö analysoi alueelta otettuja satelliittikuvia, ja niiden perusteella liekit ovat olleet vain puolentoista kilometrin päässä suojakuvusta.

Järjestö ei eritellyt satelliittikuvien lähdettä. Esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi lauantaina Twitterissä satelliittikuvia paloista.

Uutistoimisto Tass kertoi tiistaina aamuyöllä, että vaikka tietyiltä alueilta palo on saatu hallintaan, liekit ovat nousseet puiden latvustoon lähellä Tšernobylin suljettua ydinvoimalaa.

Ukrainan sisäministeriö kertoi tiistai-iltapäivällä, että avotulta ei ole, mutta palo kytee edelleen metsän maapinnassa.

Palojen tukahtumista edesauttoi myös yön aikana alkanut rankka sade, kertoo ukrainalainen Kyiv Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Palo roihusi lähellä ydinjätteiden sijoituspaikkaa

Matkaopas Jaroslav Jemelianenko kuvaili maanantaina tilannetta kriittiseksi Facebookissa.

Hänen mukaansa palo saavutti Pripjatin aavekaupungin, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä alueelta, jonne on sijoitettu Tšernobylin aktiivisin ja vaarallisin ydinjäte.

Ympäristöjärjestöjen mukaan tulipalo on myös mahdollinen säteilyriski, sillä palot voivat pöllyttää ilmaan radioaktiivisia aineita, jotka voivat puolestaan levitä tuulen mukana.

Ukrainan viranomaisten mukaan palo ei ole uhannut ydinjätteiden säilytyspaikkaa tai turmavoimalaa.

Kiovan alueella ydinvoimalan eteläpuolella on mitattu lyhytkestoisia piikkejä radioaktiivisen cesium-137:än pitoisuuksissa, kertovat Ukrainan viranomaiset. Muutoin säteilytasot ovat Ukrainan viranomaisten mukaan pysytelleet normaalilla tasolla, eikä erillisiä suojautumistoimenpiteitä tarvita.

Säteilyturvakeskus STUKin tiedotteen mukaan maastopalot eivät vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa.

Mies mittasi radioaktiivisuutta palavan autiotalon edessä Volodymyrivkan kylässä Tšernobylin eristysalueella. Kuva: Jaroslav Jemelianenko / EPA

Valtava ja arvaamaton palo

Sammutustöihin osallistui viranomaisten mukaan satoja palomiehiä. Paloa on sammutettu myös pudottamalla vettä helikoptereista ja lentokoneista.

Itäisen Euroopan palovalvontakeskuksen johtajan Sergei Zibtsevin mukaan palo on ollut valtava ja arvaamaton.

– Suojavyöhykkeen länsipuolella paloalue on laskelmiemme mukaan 20 000 hehtaaria, Zibtsev sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tämä vastaa hieman hieman Oulun keskustaajamaa pienempää aluetta.

Ukrainan viranomaiset eivät ole kertoneet tietoja palon laajuudesta viime päivinä. Kyiv Post -lehden mukaan palo kattoi perjantaina 3 000 hehtaarin alan.

Tämänhetkisten poliisitietojen mukaan palo sai alkunsa, kun paikallinen mies poltti roskia ja kulotti ruohoa, omien sanojensa mukaan huvin vuoksi. Mies jätti palon vartioimatta. Poliisi pidätti hänet myöhemmin.

Tšernobylin ydinvoimala toukokuussa 1986. Voimalan reaktori räjähti 26. huhtikuuta ja aiheutti valtavan ydinlaskeuman. Kuva: AOP

Lisää aiheesta:

Suomessa kymmenien ihmisten säteilyarvoja on seurattu Tšernobylin ydinonnettomuuden takia**.**

Tuhoalueelle järjestetään turisteille tarkoitettuja, niin kutsuttuja elämysmatkoja. Ylen toimittaja ja kuvaaja osallistuivat matkalle huhtikuussa 2016.

Miltä alueella näyttää?

.
.