Stora Enso varautuu laajoihin lomautuksiin eri puolilla Suomea – koskee satoja työntekijöitä

Tänään yhtiö ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut Inkeroisten kartonkitehtaalla Kouvolassa sekä Imatran tehtailla.

lomautus
Stora Enson Veitsiluodon tehdas Kemissä
Stora Enso on varautunut laajoihin lomautuksiin eri puolilla Suomea. Arkistokuva.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso varautuu laajoihin lomautuksiin ympäri Suomea koronaviruspandemian takia.

Yhtiö kertoi tiistaina varautuvansa lomauttamaan koko henkilöstönsä Inkeroisten kartonkitehtaalla Kouvolassa. Yt-neuvottelut koskevat noin 250:tä työntekijää.

Myös Stora Enson Imatran tehtaat ja kunnossapitoyhtiö Eforan Imatran tulosyksikkö varautuvat koko henkilöstönsä tilapäiseen lomauttamiseen.

Lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 päivää, ja ne toteutetaan tarvittaessa tämän vuoden aikana. Mahdolliset lomautukset voitaisiin järjestää useassa osassa.

Kyse varautumisesta

Yhtiön mukaan kyseessä on ennakkovarautuminen koronaviruksen aiheuttamille epävarmuuksille liiketoiminnassa, mutta mitään lomautuspäätöksiä ei ole tehty.

– Koronapandemia voi johtaa siihen, että tehtaidemme henkilöstöä sairastuu laajasti tai joutuu karanteeniin. Voi olla ettemme saa riittävästi raaka-aineita tai logistista kalustoa toimituksiamme varten, jolloin normaali tuotanto ei ole mahdollista. Kysynnässä voi myös tapahtua äkillisiä muutoksia, sanoo Inkeroisten kartonkitehtaan johtaja Antti Veitola yhtiön tiedotteessa.

Inkeroisten kartonkitehtaan yt-neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina ja kestävät vähintään viisi päivää.

Neuvottelut eivät koske samalla alueella sijaitsevan Anjalan paperitehtaan henkilöstöä, koska siellä on jo aikaisemmin käyty samansisältöiset neuvottelut.

Viime syksynä Anjalan paperitehtaalla käytiin yt-neuvottelut, joissa yhtiö päätti tarvittaessa lomauttaa henkilöstöään enintään 90 päivän ajaksi puolen vuoden sisällä. Tuolloin lomautusten perusteina oliva markkinatilanteen heikentyminen ja epävarmuus paperin kysynnän kehittymisessä.

– Lomautuksia ei ole toistaiseksi tarvittu, vaan yksittäisiä vuoroja on peruttu, yhtiön viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoo.

Ensi viikolla Anjalan paperitehtaalla lomautetaan osa työntekijöistä enintään viikoksi.

Lomautusuhka myös muissa tehtaissa

Stora Enso ilmoitti viime viikolla varautuvansa lomautuksiin myös Sunilan sellutehtaalla Kotkassa sekä Enocellin sellutehtaalla ja Uimaharjun sahalla Joensuussa.

Lomautusten piirissä olisi yhteensä noin 400 Stora Enson työntekijää, joista 165 työskentelee Sunilan tehtaalla.

Neuvottelut ovat alkaneet tänään tiistaina.

Huhtikuun alussa Stora Enso kertoi valmistautuvansa koko henkilöstön tilapäiseen lomauttamiseen Oulun tehtaalla sekä Kemin Veitsiluodon tehtaalla.

15.4.2020 kello 14.24 lisätty tieto Anjalan paperitehtaan ensi viikon lomautuksista.