Lue tästä Pohjois-Karjalan koronapäivitykset 13.3.–8.4.

Yleistä

8.4. klo 18:18 Pohjois-Karjalassa Suomen alhaisin koronan ilmaantuvuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronatapausten ilmaantuvuutta Suomen sairaanhoitopiireissä. Luku tarkoittaa tautitapausten määrää kullakin alueella suhteutettuna väestön määrään, 100 000 asukasta kohti.

Pohjois-Karjalan sote-kuntayhtymän alueella luku on nyt noin 9, mikä on alhaisin lukema kaikista maan alueista. Toiseksi paras tilanne on Etelä-Karjalassa, jossa ilmaantuvuus on noin 9,5.

Muissa Itä-Suomen maakunnissa tautitapausten suhteellinen määrä on korkeampi. Esimerkiksi Pohjois-Savossa COVID-19-tapausten ilmaantuvuus on noin 30, Etelä-Savossa 33, Kainuussa 36 ja Itä-Savossa eli Savonlinnan seudulla 22.

Koko Suomessa tapausmäärien ilmaantuvuus on väestöön suhteutettuna 45. Varmistettuja tautitapauksia on nyt lähes 2 500, joista Uudellamaalla on yli 1 500. Tautiin on menehtynyt 40 ihmistä.

8.4. klo 14:26 Koronaepidemia heijastuu sähkölaskuun

Sähkönsiirtomaksut alenevat väliaikaisesti Pohjois-Karjalassa.

Verkkoyhtiö PKS Sähkönsiirto perustelee alennusta sillä, että se haluaa helpottaa koronaepidemian aiheuttamaa talousahdinkoa. Samalla koronaepidemia on kuitenkin vähentänyt sähkön kysyntää.

Hinnanalennus on 50 prosenttia siirretyn sähkön osuudesta. Kuukausimaksu ja sähkövero pysyvät ennallaan. Alennuksesta hyötyvät eniten ne, jotka käyttävät sähköä paljon.

Hinnanalennus on voimassa toukokuun alusta elokuun loppuun

Pohjois-Karjalan Sähkön asiakkaille koituu etua myös lauhasta ja sateisesta talvesta. Siksi sähkön hinta on jo laskenut merkittävästi kaikilla muilla paitsi niillä, jotka ovat tehneet määräaikaisen, takuuhintaisen sopimuksen.

7.4. klo 16:15 Yleisurheilun Joensuun GP-kilpailu peruttu

Yleisurheilun kotimaisen GP-sarjan kauden ensimmäinen kilpailu Joensuussa on pitänyt perua ja toinen siirtää Espoossa myöhempään ajankohtaan.

Joensuussa piti kilpailla 3. kesäkuuta ja Espoossa 12. kesäkuuta. Espoon kilpailun uusi ajankohta on 5. elokuuta.

Lue lisää täältä.

7.4. klo 15:41 Siun sote: Tukihenkilö vain synnytyssaliin, ei osastolle

Synnytyksiin liittyviä rajoituksia tiukennetaan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Synnyttäjä voi edelleen ottaa mukaan synnytykseen yhden oireettoman tukihenkilön.

Tukihenkilö ei ole saanut olla ulkomailla synnytystä edeltäneen 14 vuorokauden aikana. Hän ei ole myöskään saanut altistua varmennetulle koronaviruksen aiheuttamalle -infektiolle.

Synnytyksen ajan tukihenkilön on oltava synnytyssalissa ja vältettävä liikkumista muualla synnytysosastolla. Tukihenkilö ei voi tulla mukaan synnytysvuodeosastolle, jonne synnyttäjät siirretään. Hän ei myöskään pääse leikkausosastolle, kielto koskee kaikkia sektioita.

7.4. klo 14:35 Popkatu on peruttu

Joensuussa kesän rockviikon heinäkuussa käynistävä Popkatu on peruutettu.

Popkatu-yhdistyksen hallitus on siirtänyt tämän kesän festivaalin ensi vuodelle.

Lukuisia esityksiä ja tapahtumia käsittävä Popkatu on päättynyt Ilosaarirckiin, jonka valmistelut jatkuvat poikkeusoloista huolimatta.

7.4. klo 12:13 Niiralan raja-asema ja Joensuun lentokenttä pysyvät hiljaisina

Uusimmat päätökset rajaliikenteestä eivät tuo muutoksia Niiralan rajanylityspaikan ja Joensuun lentoaseman tilanteeseen. Valtioneuvosto päätti tiistaina jatkaa rajanylitysliikenteen rajoituksia toukokuun 13. päivään asti.

Joensuun lentoasema pysyy suljettuna kansainväliseltä liikenteeltä, ja Niiralassa toimii vain tavaraliikenne. Myös Lieksan Inarissa tavaraliikenne pääsee kulkemaan valtakunnan rajan yli.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto osallistuu sisärajojen valvontaan.

7.4. klo 11:42 Lieksassa alkoi kotoilukassikampanja

Lieksassa on alkanut vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseksi kotoilukassikampanja. Kampanjassa halutaan tukea lapsiperheiden taloutta, joka voi kuormittua poikkeustilanteessa aiempaa enemmän, kun ollaan yhdessä kotona.

Keräys muistuttaa joulun aikana tehtävää Joulupuu-keräystä. Kampanjaan osallistuva voi ostaa erihintaisen kassin kaupasta, ja Siun sote toimittaa valmiiksi pakatun kassin perheiden kotioven taakse. Kasseissa on esimerkiksi leivontatarvikkeita ja leivontavinkkejä, sekä pilaantumattomia ruokatavaroita.

Siun soten lisäksi kotoilukassikampanjaa tekevät MLL:n Pielisen osasto, Lieksan kaupunki ja K-Citymarket.

6.4 klo 18:58 Tohmajärven kunnalta yrittäjille vuokrahelpotuksia

Tohmajärven kunta myöntää hakemuksen perusteella vuokrahelpotuksia pienyrittäjille, jotka joutuvat koronaepidemian vuoksi supistamaan toimintaansa, keskeyttämään toimintansa tai sulkemaan toimitilansa. Vuokrahelpotusten määrä ja kesto riippuu poikkeustilan pituudesta.

Tohmajärvi vetoaa myös muihin paikkakunnalla toimiviin vuokranantajiin, että he myöntäisivät hakemuksesta vuokrahelpotusta poikkeustilan ajaksi.

Lisäksi kunta vetoaa kuntalaisiin, että jokainen pyrkii ostoskäyttäytymisessään huomioimaan paikallisten yritysten palvelut ja tarjonnan.

6.4 klo 18:45 Sairaanhoitopiirikohtaisia tietoja koronatestauksesta

Koronan takia erityksissä oleva Uusimaa on myös koronatestauksen painopistealue. HUSin alueella on tähän mennessä testattu lähes 16 000 ihmistä.

Pohjois-Karjalassa koronavirustestejä on Ylen keräämien tietojen mukaan tehty kaikkiaan 514.

6.4. klo 17:14 Juuka ei lomauta ja palkkaa nuoria kesäksi

Juuan kunta palkkaa nuoria kesätöihin sovitusti koronaepidemiasta huolimatta.

Joillakin nuorilla kesätyöpaikka voi muuttua toiseen, jos sovittua tehtävää ei voida rajoitusten vuoksi järjestää. Linjaus on tehty kunnan johtoryhmässä.

Kunta palkkaa kesätöihin nuoria muun muassa laitoshuoltoon, varhaiskasvatukseen, puistotyöntekijöiksi ja some-toimittajaksi hallintoon noin kahden viikon ajanjaksoiksi.

Juuan kunta ei ole aloittanut yhteistoimintaneuvotteluita, eikä suunnittele kunnan työntekijöiden lomauttamista. Kunnassa on etsitty kaikille työntekijöille korvaavia tehtäviä epidemian ajaksi.

6.4. klo 16:02 Maakuntajohtajaksi hakeneiden haastattelut siirtyvät

Pohjois-Karjalan uuden maakuntajohtajan haku viivästyy.

Maakuntaliiton haastatteluryhmä haluaa tavata kutsutut henkilöt henkilökohtaisesti, ei etäyhteydellä. Haastattelut aloitetaan, kun koronavirusepidemia on laantunut.

Haastatteluihin on kutsuttu kahdeksan ihmistä.

Uusi maakuntajohtaja aloittaa työnsä viimeistään ensi vuoden alussa.

6.4. klo 14:08 THL päivitti kuntatietoja – Joensuun tartuntamäärä muuttui

THL on päivittänyt kuntakohtaisia tietojaan vahvistetuista koronavirustartunnoista. Päivityksen jälkeen Joensuun tartuntaluku nousi 5:stä 6:een.

6.4. klo 12:19 Stora Enso suunnittelee lomautuksia Uimaharjussa

Metsäteollisuusyritys Stora Enso varautuu mahdollisiin koronaviruksen aiheuttamiin tuotannollisiin muutoksiin.

Yhtiö varautuu lomauttamaan Joensuun Uimaharjun Enocellin sellutehtaan ja Uimaharjun sahan koko henkilöstön, eli noin 240 ihmistä. Lomautukset koskisivat myös kunnossapitoyhtiö Eforan Uimaharjun yksikköä.

Yhtiöstä kerrotaan, että kyse on ennakkovarautumisesta. Neuvotteluissa esillä ovat tämä vuoden aikana toteutettavat, korkeintaan 90 päivän lomautukset.

Yhtiö varautuu muun muassa työntekijöidensä mahdollisten sairastumisten aiheuttamiin pulmiin. Tilanne tuo myös epvarmuutta paperin ja paperisellun kysyntään

6.4. klo 10:27 Liperin Roukalahden kesäteatterin esitykset siirtyvät vuodella

Koronaviruspandemia panee nyt polvilleen kesäteatteritoimintaa.

Yksi maakunnan suurimmista kesäteattereista, Roukalahden kesäteatteri Liperissä on perunut ensi kesän esityksensä. Ohjelmistoon oli tulossa Tiina Markkasen kirjoittama kantaesitys Meidän luokka.

Meidän luokan uusi ensi-ilta on kesäkuun lopulla 2021.

Teatteri pitää tilannetta valitettavana, muttei voi vaarantaa katsojien, esiintyjien ja talkooväen terveyttä. Teatteri on yhteydessä jo varauksen tehneisiin ryhmiin.

Ennen Roukalahden kesäteatteria esityksensä ensi kesältä perui Utran Uusi Teatteri Joensuussa.

5.4. klo 12:20 THL:n tilastot kertovat: Joensuussa 5 tartuntaa

Joensuun alueella on THL:n tuoreimpien tietojen mukaan todettu viisi koronavirustartuntaa. THL julkaisee tiedot kunnista, joissa on todettu vähintään viisi tartuntaa. Joensuu on nyt listauksessa Siun soten alueen ainoana kuntana. Kaikkiaan Siun soten alueella on todettu 5.4. mennessä 15 koronavirustartuntaa. Sunnuntaina Siun sote ei ilmoittanut uusista tartunnoista.

4.4. klo 15.00 Yksi uusi tartunta lauantaina Siun sotella

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne pysynyt rauhallisena ja määrän kasvu hitaana. Todettujen tartuntojen lisäksi viruksen kantajia on kuitenkin moninkertainen määrä, arvioivat terveysviranomaiset.

3.4. klo 17.45 Riskiryhmäläiset pääsevät poliisiasemille yleisten aukioloaikojen ulkopuolella

Itä-Suomen poliisilaitos mahdollistaa riskiryhmäläisten asioinnin yleisten aukiolojen ulkopuolella sovitusti, kerrotaan laitoksen viestinnästä. Ensisijaisesti suositellaan asiointia verkossa. Näin varmistetaan se, että tartuntariski on mahdollisimman pieni.

Riskiryhmään kuuluvan asiakkaan neuvotaan ottamaan yhteys puhelimitse poliisiaseman lupapalveluihin, jotta asiointiaika voidaan sopia. Yhteyttä on otettava sille asemalle, jolla aikoo käydä. Yhteystiedot löytyvät poliisiaseman ulko-ovilta ja poliisi.fi/ita-suomi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta.

Poliisin kaikki lupapalvelut ovat auki poikkeusoloista huolimatta. Asioinnissa kannattaa kuitenkin suosia nyt verkkohakemuksia. Monet rikosilmoituksetkin voidaan nykyisin tehdä poliisin asiointipalvelussa.

3.4. klo 16:22 THL julkaisi tartuntojen kuntakartan

Siun soten alueella on tullut perjantaina ilmi yksi uusi koronavirustartunta. Pohjois-Karjalan kuntien ja Heinäveden muodostaman kuntayhtymän alueella on kaikkiaan 14 vahvistettua koronavirustartuntatapausta.

Viime perjantaista määrä kasvoi seitsemällä.

THL:n koronatapauskartasta (siirryt toiseen palveluun) voi nyt katsella varmistettuja tartuntoja kunnittain. Listauksessa ei näy alle viiden tapauksen kuntia. Mukana ei ole ainuttakaan kuntaa Siun soten alueelta.

3.4. klo 15:51 Asiointiapua saa Joensuussa

Joensuun kaupunki auttaa yli 70-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia henkilöitä kauppa- ja apteekkiasioissa yhteistyössä alueen järjestöjen kanssa.

Joensuun kaupungin alueella kauppa-apua antavia järjestöjä on koottu jelli.fi/koronaapu (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivulle. Verkkosivuilta löytyy myös toimijoita, jotka antavat esimerkiksi keskusteluapua.

3.4. klo 14:43 Pienyritykset hakevat ahkerasti koronarahaa

Pienyrityksille avattu rahoitushaku koronavirustilanteesta aiheutuneisiin ongelmiin on ollut suosittu.

Pohjois-Karjalassa ELY-keskus on saanut kolmen päivän aikana 167 tukihakemusta. Rahoituspäätöksiä ryhdytään tekemään ensi tiistaista alkaen.

3.4. klo 11:45 Taidemuseon näyttelyaikatulut menivät uusiksi

Koronavirustilanne sekoittaa Joensuun taidemuseo Onnin näyttelyjä.

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaan yksityisnäyttely siirtyy vuodella eteenpäin. Näyttelyn piti avautua kesäkuun puolivälissä.

Taidemuseossa jatkuu, sitten kun museo voidaan jälleen avata, suomalaista grafiikkaa esittelevä näyttely. Päättymättämät tarinat - poimintoja Rolando ja Siv Pierraccinin kokoelmasta on nähtävillä loppukesään asti.

3.4. klo 10:40 Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on riittävästi hoitohenkilöstöä koronatilanteen vaikeutuessa

Siun sotella on vakinaista hoitohenkilöstöä 4000 ihmistä. Lisäksi kuntayhtymä on palkannut epidemian takia sairaalaan Joensuuhun yli 200 määräaikaista, lähinnä sote-alan opiskelijoita. Varahenkilöstöäkin on noin 450.

Tarvittaessa lisäapua voidaan saada kuntayhtymän alueen kunnista, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Lue lisää tästä.

2.4. klo 18:12 Koronapandemia on pysäyttänyt urheiluseurojen yhteisharjoitukset

Poikkeustilanne on heijastunut useiden urheiluseurojen toimintaan. Esimerkiksi Joensuun Katajan voimistelijoiden harrastetoiminta on täysin seis, mutta kilparyhmille on pidetty etäharjoituksia skypen kautta.

2.4. klo 13:48 Heavyneulonnan MM-kisat peruttu

Korona-virus on selättänyt heavyneulojatkin.

Ilmoittautumisaika heavyneulonnan toisiin maailmanmestaruuskisoihin päättyi tiistaina ja ilmoittautumisia Ilosarirock-viikolla pidettävään kisaan tuli jälleen ympäri maailmaa.

Tautitilanteen vuoksi joensuulaiset järjestäjät ovat kuitenkin päätyneet perumaan tapahtuman. Kisat siirretään pidettäviksi heinäkuussa 2021.

2.4. klo 11:14 Pesäpallon junioritoiminnassa irtisanomisia

Joensuun Mailan junioritoiminnasta vastaavan yhdistyksen talous on pahoissa vaikeuksissa.

Yhdistys rahoittaa toimintaansa kausimaksujen lisäksi muun muassa superpesisjoukkueen kotiotteluiden kioskitoiminnalla ja erilaisilla juniorileirityksillä. Koronan vuoksi nämä tulovirrat ovat ehtyneet.

Kriisin vuoksi Joensuun Maila ry. on lakkauttanut neljän työntekijänsä työsuhteet. Yhdistykselle jää tässä vaiheessa yksi työntekijä, joka vastaa valmennuksen ja urheilutoiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä

2.4. klo 6:30 Siun sote lisännyt tehohoitopaikkoja keskussairaalaan

Tehohoitopaikkojen määrää Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on lisätty.

Normaalisti keskussairaalassa Joensuussa on kahdeksan tehohoitopaikkaa, mutta nyt määrä on kaksikymmentä 20.

Kaikki uudet paikat eivät vielä käytössä ole, kertoo johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen. Lisäkapasiteettia voidaan Kukkosen mukaan edelleen saada tehohoidon ja heräämön vanhoista tiloista, niiden tarkkoja paikkamääriä selvitetään parhaillaan.

Siun sotesta ei kerrota, onko sairaalassa jo nyt tehohoidossa koronaviruksen saaneita potilaita.

1.4. klo 16:02 Kirjastot pysyvät kiinni

Vaara-kirjastot pysyvät kiinni, niin kauan kuin maan poikkeusolot jatkuvat eli toukokuun 13. päivään asti. Myös esimerkiksi kirjastojen palautusluukut pysyvät suljettuina.

Lainojen eräpäviä on automaattisesti jatkettu kesäkuun alkuun saakka. Kirjasto palvelee asiakkaitaan e-aineistolla.

1.4. klo 14:43 Siun soten alueella 13 todettua tartuntatapausta

Siun soten alueella ei alkuviikosta kerrottu uusista koronavirustapauksista.

Keskiviikkona ilmaantui sunnuntain jälkeen yksi todennettu tartunta lisää, eli kaikkiaan Siun soten alueella on 13 varmistettua koronavirustartuntaa.

1.4. klo 13:07 Kontiolahden valtuusto kokoontuu pihalla

Poikkeustilaan liittyvä turvaväli synnyttää kuntien kokouskäytäntöihin persoonallisia ratkaisuja.

Kontiolahden kunnanvaltuusto pitää maanantaina kokouksensa valtuustosalin sijaan kunnantalon pihalla.

Esityslistalla on vain pari asiaa, joista toinen käsittelee kunnan hallintosäännön muutoksia. Muutos mahdollistaisi valtuuston sähköisten kokousten pitämisen. Kontiolahdella on 35 valtuutettua.

Nurmeksessa kaupunginvaltuusto vaihtoi viime torstaina kokouspaikkaansa saadakseen riittävät turvavälit. Valtuusto kokoontui Hyvärilässä urheiluhallissa, ei auditoriossa.

1.4. klo 11:10 Scandicin hotelli Joensuussa kiinni

Joensuussa hiljenee jälleen yksi majoituspaikka.

Suomen suurin hotellioperaattori Scandic Hotels Oy sulkee eri puolin maata tilapäisesti useita yksiköitään, ja myös Joensuun Kirkkokadulla sijaitseva hotelli menee kiinni maananantaista alkaen.

Scandic on myös käynyt yt-neuvottelut koko henkilöstönsä kanssa enimmillään 90 päivän lomautuksista. Hotellimajoituksen kysyntä on romahtanut koronavirustilanteen vuoksi.

31.3. klo 19:35 Järjestöille 6 miljoonan rahoitus huono-osaisten ihmisten ja yritysten auttamiseen

Euroopan sosiaalirahasto myöntää rahoitusta järjestöille koronavirusepidemian vaikutusten torjuntaan. Rahoitusta myönnetään yhteensä 6 miljoonaa euroa Pohjois-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Pohjois-Savoon.

Rahoitus on tarkoitettu erityisesti niille järjestöille, jotka auttavat joko pieniä ja keskisuuria yrityksiä tai huono-osaisia ihmisiä.

Rahoitusta hakeva järjestö voi siis esimerkiksi tarjota neuvontaa yrityksille tai tehdä perhe-, nuoriso- tai mielenterveystyötä.

Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoituspäällikkö Timo Ollila kertoo, että järjestöt tarvitsevat nyt kipeästi tukea siinä missä yrityksetkin.

Monien järjestöjen tulot ovat romahtaneet esimerkiksi jäsenmaksujen ja tapahtumatuottojen tyrehdyttyä. Yrityksille on tarjolla monenlaista tukea, mutta järjestöille paljon vähemmän, sanoo Ollila.

Lisätietoja rahoituksesta löytyy ELY-keskuksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

31.3. klo 18:27 Kysely: lomautukset ja irtisanomiset edessä yhä useammassa yrityksessä, konkurssin uhka noussut

Pohjoiskarjalaisten yritysten tilanne on heikentynyt merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana, kertoo kauppakamarien teettämä yrityskysely.

Kauppakamarien kyselyyn vastasi yhteensä noin 3400 yritystä ympäri Suomea. Niistä pohjoiskarjalaisia oli noin 100.

Yli kaksi kolmasosaa kauppakamarien kyselyyn vastanneista pohjoiskarjalaisista yrityksistä kertoo, että yrityksessä aiotaan lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitä koronavirusepidemian vuoksi.

Lähes kaikki vastaajat kertoivat, että koronaviruksella on ollut vaikutuksia liiketoimintaan. Noin neljäsosassa yrityksistä koettiin, että konkurssin uhka on noussut selvästi.

31.3. klo 16:02 Erilliset vastaanotot infektiopotilaille – aina soitettava ensin

Siun sote muuttaa terveysasemien toimintaa koronavirusepidemian ajaksi.

Terveysasemille tulee aina soittaa ensin ennen kuin saapuu paikan päälle. Potilasta hoidetaan jo puhelimessa ja ohjataan tarvittaessa oikeaan hoitopaikkaan. Soiton voi tehdä omalle terveysasemalle.

Siun sote keskittää infektiopotilaiden vastaanoton kahdeksalle terveysasemalle. Liperissä ja Kiteellä infektiovastaanotot ovat jo toiminnassa.

Outokummun, Kontiolahden, Nurmeksen, Lieksan Ilomantsin sekä Joensuun Siilaisen terveysasemille vastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä. Infektioita ei siis hoideta lainkaan kaikilla terveysasemilla.

31.3. klo 14:20 Outotec Turulassa yt-neuvottelut

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa kaivosteknologiayhtiö Outotecin liiketoimintaan.

Outotec on käynnistäny yhteistoimintaneuvottelut. Niissä ovat esillä määräaikaiset, enintään yhdeksänkymmen päivän lomautukset.

Neuvottelujen piirissä on Outotecin koko Suomen henkilöstö, noin 1400 työntekijää.

Neuvotteluja käydään myös Outotec Turula yhtiössä Outokummussa. Turulassa työskentelee 125 ihmistä.

31.3. klo 11:43 Juuan mökkiläispäivä peruttu

Suomen suurin mökkiläispäivä on peruttu ensi kesältä.

Juuan kunta on päättänyt, ettei Paalasmaan suosittua mökkiläispäivää järjestetä koronavirusepidemian vuoksi. Epidemian on yleisesti arvioitu kestävän kolmesta kuuteen kuukautta, ja kunta haluaa välttää joukkotapaamiset tänä aikana.

Mökkiläispäivä olisi ollut heinäkuun lopussa.

Juuan alueella on noin 1500 vapaa-ajan asuntoa, ja Paalasmaan mökkiläispäivään on osallistunut vuosittain noin 2000 ihmistä.

31.3. klo 10.42 Matkailuyrittäjillä peruutuksia syyskuulle saakka

Käytännössä kaikki maakunnan matkailuyritykset kärsivät koronaviruksen aiheuttamasta muutoksesta.

VisitKarelian tekemän kyselyn mukaan matkailupalveluiden varausten ja myynnin peruuntuminen vaikuttaa yrityksiin jo syyskuulle saakka. 90 prosenttia alan yrityksistä kärsii tilanteesta.

Toiminnan pysähtyminen on jo johtanut henkilöstön lomautuksiin, kassakriisiin ja epätietoisuuteen toiminnan jatkuvuudesta.

31.3. klo 6.30 John Deere seisauttaa Joensuun tehtaansa

John Deere keskeyttää metsäkoneiden tuotannon Joensuussa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden mukaan tehdas pysähtyy pääsiäisen jälkeen. Syynä on koronaviruksen aiheuttama komponenttipula.

John Deere valmistautuu käynnistämään tuotannon mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun tilanne normalisoituu.

John Deere Forestry aloitti koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut viikko sitten.

Joensuun tehdas työllistää noin 500 ihmistä.

31.3. klo 6.30 Peräti kuusi kuntaa aloittaa yt-neuvottelut

Valtaosa kuntien työntekijöistä on pian yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä Pohjois-Karjalassa.

Peräti kuusi kuntaa päätti neuvotteluiden käynnistämisestä maanantaina. Nämä kunnat ovat Ilomantsi, Joensuu, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Tohmajärvi.

Esimerkiksi Joensuun kaupungilla on tällä hetkellä yli 1 000 työntekijää, joiden työskentely on koronakriisistä johtuen tilapäisesti estynyt tai työn määrä on aivan olennaisesti vähentynyt. Palkkakustunnukset näistä palveluista maksavat kuitenkin joka kuukausi noin 2,7 miljoonaa euroa.

Jo aiemmin yt-neuvotteluihin ovat päätyneet Lieksa ja Kitee.

30.3. klo 19.30 Liperi aloittaa yt-neuvottelut

Liperi käynnistää kunnassa yt-neuvottelut. Liperin kunnanhallitus päätti yt-neuvotteluista tänään kokouksessaan.

Neuvottelut alkavat 7. huhtikuuta ja koskevat koko kunnan henkilöstöä, lukuunottamatta maaseutuhallinnon ja lomituksen henkilöstöä.

Koronavirusepidemia on vähentänyt merkittävästi kuntalaisten palvelujen käyttöä ja sulkenut palveluja. Työn väheneminen tai loppuminen koskee noin neljäsosaa Liperin kunnan työntekijöistä.

30.3. klo 19.16 ELY-keskukset ryhtyvät avustamaan koronaviruksesta kärsineitä pienyrityksiä

Koronavirusepidemiasta kärsineet pienyritykset voivat hakea ELY-keskukselta avustusta tiistaista 31.3. lähtien.

ELY-keskukset myöntävät avustuksia pienyrityksille, jotka työllistävät enintään viisi henkilöä.

Avustus on tarkoitettu yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaviruksen vuoksi, mutta yrityksellä arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

Lisätietoa löytyy ELY-keskuksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

ELY-keskukset valmistelevat myös yksinyrittäjille tarkoitettua erillistä tukea.

30.3. klo 16.59 SPR mukana tukemassa viranomaisia

SPR:n Savo-Karjalan piiri valmistautuu tukemaan viranomaisia koronavirusepidemian aikana alueellaan.

Piirin vapaaehtoiset ovat varautuneet auttamaan viranomaisia muun muassa tiedonkeräys- ja opastustehtävissä, henkisen tuen antamisessa tai avustustarvikkeiden lajittelussa ja pakkaamisessa.

Piiri on aloittanut myös järjestöjen toiminnan koordinoinnin. Maakunnassa järjestöt voivat ilmoittaa auttamistoimistaan Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen ylläpitämässä Jelli-palvelussa.

30.3. klo 16.05 Punamusta Median yt-neuvotteluista lomautusratkaisu

Joensuulaisen Punamusta Media -konsernin koronavirustilanteen vuoksi käydyt yt-neuvottelut ovat päättyneet.

Konsernin koko henkilöstö lomautetaan enintään 90 päivän ajaksi vuoden loppuun mennessä. Osa lomautuksista voidaan korvata muilla yhdessä henkilöstön kanssa haettavilla työaikaan liittyvillä ratkaisuilla.

30.3. klo 11.42 Pelastuslaitos on hionut toimintataktiikan

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos joutuu poikkeusolojen johdosta panemaan tarkkaan tärkeysjärjestykseen työtehtävänsä ja hankintansa.

Hälytysvarmuus ja kiireelliset henkeä uhkaavat hälytystehtävät ovat toiminnassa etusijalla. Esimerkiksi palotarkastuksissa keskitytään yhteiskunnan kannalta kriittisiin kohteisiin ja kiinteistöihin, joissa havaitaan vaaraa turvallisuudelle.

Rahaa kuluu suunniteltua enmmän suojavarusteiden hankintaan, ja lisäksi pelastuslaitoksen on varauduttava muun muassa sijaisten palkkaamiseen.

Pelastuslaitokselle on perustettu erillinen organisaatio, joka huolehtii palvelujen tuottamisesta ja tilannekuvan päivittämisestä.

29.3. klo 14.45 Siun sote kertoi kahdesta uudesta varmistetusta tartunnasta

Siun soten alueella on 12 varmistettua koronavirustartuntaa. Eilisestä lauantaista tartuntoja varmistui 2 lisää. Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella voi todellisuudessa olla huomattavasti enemmän koronaviruksen kantajia.

29.3. klo 11.20 Kataja Basket keskeyttää palkanmaksun pelaajille

Koronavirus keskeytti Korisliigakauden 13.3. ja muu toiminta estyi 18.3. kun valtiovalta toi voimaan valmiuslain.

Koska pelaajille ei ole työtä, Katajabasket turvaa toimintansa jatkuvuuden keskeyttämällä pelaajiensa palkanmaksun maaliskuun lopussa, seura tiedottaa.

29.3. klo 10.30 Ensimmäinen tartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty jälijittämään

Siun soten toiminta-alueella on todettu ensimmäinen koronavirustartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selkeästi jäljittämään. Tähän mennessä kaikki aiemmat Siun soten alueella varmistuneet tartunnat ovat liittyneet ulkomaan matkailuun.

– Tämä tarkoittaa sitä, että myös meidän alueellamme koronavirus leviää väestötasolla. Tartuntojen hidastamiseksi kaikkien on erittäin tärkeää noudattaa valtioneuvoston määräämiä varotoimia, painottaa terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

28.3. klo 15.00 Siun soten alueella 3 uutta koronatapausta.

Nyt varmistettuja tartuntoja on Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella yhteensä 10.

28.3. klo 12.45 Joensuun seurakuntakeskus ja hautausmaan toimisto suljetaan

Joensuun evankelisluterilaisen seurakunnan hautausmaan toimisto palvelee maanantaista30. maaliskuuta alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Toimisto on suljettu asiakkailta poikkeusolojen vuoksi toistaiseksi.

Hautausmaan toimistossa voi asioida sähköpostin kautta osoitteella hautauspalvelut.joensuu@evl.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla numeroon 013 2635 572.Asiakaspalvelu on avoinna maanantaista torstaihin klo 8.30-15 sekä perjantaisin klo 8.30-14.

Poikkeusolojen vuoksi suljetaan asiakkailta myös Joensuun seurakuntakeskus maanantaista alkaen. Yleisölle avoimet tilaisuudet seurakuntakeskuksella ovat jo tauolla. Seurakuntakeskuksella sijaitsevat Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän keskusrekisteri ja Joensuun seurakunnan toimisto palvelevat asiakkaita puhelimitse ja sähköpostilla. (Siirryt srk-yhtymän verkkosivulle.) (siirryt toiseen palveluun)

28.3. klo 9:50 Poliisi tulee tarkastamaan Uudellemaalle lentomatkustavia myös Itä-Suomessa

Poliisi tulee tekemään viranomaistarkastuksia Helsinki-Vantaalle matkustaville lentomatkustajille. Syynä ovat viime yönä voimaan tulleet liikkumisrajoitukset Uudellemaalle.

Viranomaistarkastuksessa selvitetään matkustajan perusteet lennoille lähtemiselle. Lennolle oikeuttavat perusteet on esitettävä joko suullisesti tai kirjallisesti.

Uudellemaalle ja sieltä pois liikkuminen on kielletty viime yöstä lähtien ilman perusteltua syitä. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustaminen ei ole sallittua.

27.3. klo 16:42 Kontiolahdelle kouluruoan take away -palvelu

Kontiolahden kunta ryhtyy valmistamaan aterioita etäopetuksessa oleville oppilaille. Huoltajilla on mahdollista hakea ruokaa Kontiolahden ja Lehmon kouluilta keskiviikosta alkaen. Kylmäojan koululla jakelu alkaa maanantaina 6. päivä huhtikuuta.

Kunta haluaa mahdollistaa kouluruokailun mahdollisimman monelle oppilaalle myös poikkeusolojen aikana. Noutoruokapalvelu koskee kaikkia Kontiolahden esi- ja perusopetuksen sekä lukion oppilaita.

Yksittäispakattu ateria sisältää pääruoan ja jonkin tuoreen lisukkeen, esimerkiksi salaatin. Sen sijaan leivät ja ruokajuomat eivät sisälly ateriaan. Tilaukset tehdään Wilman kautta kaksi päivää etukäteen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 14:40 Fida panee lapun kirpparin luukulle

Fida sulkee kierrätysmyymälänsä ja lomauttaa henkilöstönsä enintään kolmen kuukauden ajaksi.

Fidan Joensuun kirppari työllistää vakituisesti kaksi ihmistä. Kirppari on viimeistä päivää auki perjantaina.

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö haluaa suojella asiakkaita ja työntekijöitään koronavirustartunnalta. Myymälöissä on myös poikkeustilan vuoksi käynyt normaalia vähemmän asiakaita, mikä on pannut järjestön talouden tiukoille

27.3. klo 14:25 Todettuja tartuntoja Siun soten alueella nyt 7 kappaletta

Siun sote kertoo nettisivuillaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että kuntayhtymän alueella on nyt seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

27.3. klo 13:44 Kirjastojen palautusluukut menevät kiinni

Vaara-kirjastojen palautusluukut suljetaan perjantaina.

Koronavirusepidemian aikana ei pystytä varmistamaan, että kirjastoihin palautuva aineisto on puhdistettu asianmukaisesti. Kirjastojen henkilökunta on siten vaarassa altistua koronatartunnalle.

Asiakkaiden lainat on uusittu, eikä niistä lähde eräpäivämuistutuksia.

27.3. klo 11:51 Sananjulistajista tuli lääkekuriireja Ilomantsissa

Ilomantsin seurakuntien sananjulistajista on tehty lääkelähettejä.

Kirkkoherrat Seppo Kuosmanen ja Ioannis Lampropoulos hakevat asukkaiden luottohenkilöinä heidän lääkkeensä, ja toimittavat ne kotiin.

Palvelu koskee niitä yli 70-vuotiaita ilomantsilaisia, jotka eivät ole kotipalvelun asiakkaita. Kunta ja seurakunnat ovat allekirjoittaneet poikkeuksellisen lähettisopimuksen perjantaina.

Kauppapalveluja ikäihmisille järjestää Ilomantsin kunta ja vapaaehtoiset.

26.3. klo 18:05 Kontiolahden kunnalle esitetty yt-neuvotteluja

Kontiolahden kunta ja ammattijärjestöt esittävät Kontiolahden kunnanhallitukselle yt-neuvotteluja. Kunnan noin 650 työntekijästä 15 prosentilla nykyiset työt joko vähenevät tai keskeytyvät kokonaan. Lomautukset ovat kuitenkin viimeinen keino: sitä ennen kunta pyrkii löytämään työntekijöilleen korvaavia työtehtäviä. Työntekijät saavat ideoida uusia toimeenkuvia yhdessä. Tavoitteena on luoda uusia työtehtäviä, joista lapset, nuoret, perheet ja ikäihmiset hyötyvät.

Koska korvaavia työtehtäviä ei todennäköisesti löydy kaikille, kunta varautuu yt-neuvotteluilla tilanteen pitkittymiseen ja työntekijöiden oikeusturvan turvaamiseen.

Yt-neuvotteluja käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 30.3.

26.3. klo 14:51 Poliisi voi puuttua kokoontumisiin, matkustusta ei vahdita

Koronavirusepidemia on rauhoittanut katukuvaa Itä-Suomessa. Poliisin tehtävät yleisillä paikoilla ovat vähentyneet.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo, että poliisi voi tarvittaessa puuttua yli kymmenen hengen kokoontumisiin, mutta ei aio ryhtyä pysäyttelemään ihmisiä kaduilla ja kysymään perusteita liikkumiselle.

Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan. Uudenmaan muuttunut tilanne ei aiheuta tällä hetkellä muutoksia Itä-Suomen poliisin toimintaan.

Poliisi ei aio Pohjois-Karjalassa normaalista poiketen pysäyttää ihmisiä, tai selvittää matkan syytä.

26.3. klo 11:58 Ilomantsissa tehdään nyt käsidesiä

Viineistä ja ginistä tunnettu ilomantsilaisyritys on aloittanut käsidesin valmistuksen.

Nordic Preminun Beverages eli entinen Hermannin Viinitila päätti jo maaliskuun alussa siirtyä tekemään käsidesiä. Tarvittavien lupien, raaka-aineiden, pakkauksien ja erillisen tuotantolinjan käynnistämisessä meni kuitenkin suunniteltua pidempään.

Ilomantisissa myydään käsidesiä viinitilalta suoraan kuluttajille, sekä isommissa erissä yrityksille. Yritys on tarvittaessa valmis toimittamaan korvauksetta ainetta myös ilomantsilaisille vanhustenhoitoyksiköille.

Ensi vaiheessa Ilomantsissa valmistuu käsidesiä 10 000 litraa ja menekin myötä tuotantoa voidaan lisätä.

26.3. klo 10:56 Keskussairaalassa käsidesivarkauksia

Pohjois-Karjalan keskussairaalasta Joensuussa on varastettu käsidesiä.

Sairaalasta on hävinnyt viime viikolla vajaat parikymmentä litran vetoista käsidesipulloa, jotka on väännetty irti yleisten wc-tilojen seinätelineistä. Tällä viikolla ei ole havaittu uusia näpistyksiä.

25.3. klo 19:27 Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot

Bussiyhtiö Savonlinjan kaukoliikenteen vuorot lakkautetaan lauantaista alkaen toistaiseksi. Yhtiö tiedottaa, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi julkaistut suositukset ovat supistaneet matkustajamääriä huomattavasti.

Savonlinja on yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat jo ostaneet lippuja peruttaviin vuoroihin.

Lue lisää: Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot koronan vuoksi

25.3. klo 15:43 Loputkin kylpylät ja useat ravintolat sulkeutuvat

Maakunnan loputkin kylpylät ja lukuisat ravintolat sulkeutuvat.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa panee kiinni Nurmeksen Bomban ja hotelli Kolin sekä niiden ravintolat ja kylpylät. Bomba ja Koli ovat viimeistä kertaa avoinna lauantaina.

Kylpylöistä Kiteen Pajarinhovi ja Polvijärven Huhmari sulkeutuivat jo aiemmin.

PKO sulkee myös ravintoloidensa asiakastilat lauantaina. Lisäksi Osuuskaupan iltaravintolat menevät kiinni jo tänään.

25.3. klo 15:04 Todettuja tartuntoja Siun soten alueella nyt 5 kappaletta

Siun sote kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kuntayhtymän alueella on nyt viisi varmistettua koronavirustartuntaa.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

25.3. klo 13:20 Nelikielinen erikoisnumero tiedotuslehdestä ilmestyy

Joensuun kaupungin tiedotuslehden korona-erikoisnumero ilmestyy keskiviikkona.

Joensuun Uutisten koronaviruksesta ja pandemian vaikutuksista kertova numero ilmestyy neljällä eri kielellä, suomeksi, venäjäksi, englanniksi ja arabiaksi.

Lehti jaetaan Karjalan Heilin välissä, julkaistaan kaupungin nettisivuilla ja sen voi käydä hakemassa kaupungin eri palvelupisteistä.

25.3. klo 12:42 Kuntien antama apu laajenee edelleen – mukaan Tohmajärvi ja Liperi

Tohmajärvellä aloitellaan monen muun kunnan malliin asiointiapua niille ihmisille, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin. Päivittäistavarakaupan lisäksi mukana palvelussa on Tohmajärven Apteekki.

Kunnan palvelunumero 050 534 0006 on käytössä torstaista alkaen.

Myös Liperissä on avautunut erillinen palvelunumero 050 476 8363. Neljätoista vapaaehtoista on valmiina antamaan asiointiapua yli 70-vuotiaille.

25.3. klo 12:30 Seurakuntayhtymän palveleva puhelin otettu käyttöön

Joensuun evekelisluterilaiset seurakunnat ovat alkaneet tarjota keskusteluapua puhelimitse.

Puhelin on avoinna arkisin kello 10-18.

Puhelimeen vastaa seurakuntien työntekijä. Numeroon 013-263 5444 voi soittaa, kun kaipaa kuuntelijaa.

Puhelimessa voi luottamuksellisesti jakaa arjen kuulumisia, purkaa elämän taakkaa, pyytää esirukousta tai vaikka ihmetellä poikkeusolosuhteita.

24.3. klo 18:15 Abloyn yt-neuvottelut päätökseen pikavauhtia

Abloyn lyhytkestoisia lomautuksia koskevat yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Abloy arvioi, että toteutuessaan lomautustarve voisi kohdistua valtaosaan henkilöstöä alle 90 päivän ajan.

24.3. klo 17:50 Ilomantsi esittää yt-neuvottelujen aloittamista

Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas esittää yt-neuvottelujen aloittamista kunnassa koronaepidemian aiheuttamien muutosten vuoksi. Asia käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 30.3.

Merkittävä osa kunnan palveluista on suljettu tai toimii normaalia suppeammin. Mikäli tautitilanteesta johtuvat kunnan toimintojen rajoitukset ja palvelujen rajoittaminen jatkuvat, kunnan ei ole tarkoituksenmukaista pitää koko henkilöstöään töissä, todetaan kunnanhallituksen kokouksen esityslistassa.

24.3. klo 17:45 Siun soten alueella kaksi uutta tartuntaa

Siun sote kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kuntayhtymän alueella on nyt neljä varmistettua koronavirustartuntaa. Ennen tiistaita tapauksia on todettu kaksi. Kaksi uutta tartuntaa eivät liity aiempiin tartuntoihin. Siun soten mukaan uusien tartuntojen kantajilla ei ole ollut lähikontaktia muihin ihmisiin.

Siun sote kertoi maanantaina, että otettujen näytteiden tuloksien saamisessa on viivettä. Maanantaina tutkimatta oli noin sata näytettä.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

24.3. klo 15:40 Punamusta Media Oyj aloittaa yt-neuvottelut

Mediakonserni Punamusta käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Neuvottelujen piirissä on 650 henkilöä eli koko henkilöstö. Lähtökohtana ovat enintään 90 päivän lomautukset työntekijää kohden.

Koronavirusepidemia on heikentänyt mediamarkkinoiden ja painoliiketoimintojen kysyntää. Joensuulaisen Punamusta Median lehtitoimialaan kuuluu muun muassa Sanomalehti Karjalainen.

24.3. klo 15:05 Suksivoideyritys tekee käsidesiä

Joensuulainen suksivoideyritys on ryhtynyt valmistamaan käsidesiä.

Vauhti Speed Oy aikoo valmistaa käsidesiä kolmessa vuorossa noin 2000 litraa vuorokaudessa. Käsidesiä toimitetaan tässä vaiheessa muun muassa urheiluliikkeisiin ja poliisille.

Desinfiointiaineen tuotanto jatkuu niin pitkään kuin tilanne vaatii.

24.3. klo 14:45 Pleksilaseja kassojen eteen

Ruokakaupat, apteekit ja pankit ovat ryhtyneet suojaamaan kassojaan pleksilasien avulla.

Kyseessä on suuri läpinäkyvä levy, joka asetetaan kassan ja asiakkaiden väliin. Niiden tarkoituksena on suojata pisaratartunnoilta.

Muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on aloittanut pleksien asennukset tiistaina.

24.3. klo 14:07 Rautakauppa-auto tulee ihmisten luo

Rauta- ja sisustustavarakaupan toimija Carlson on aloittanut rautakauppa-autopalvelun.

Rautakauppa-auto toimittaa ostokset kotiin 15 kilometrin säteellä Itä-Suomen alueella olevista Carlsonin rautakaupoista, jotka sijaitsevat Kuopiossa, Mikkelissä, Joensuussa, Varkaudessa ja Savonlinnassa.

24.3. klo 13:15 Nuorisotyö jatkuu verkossa

Kunnat jatkavat nuoristotyötä poikkeusoloissa digitaalisesti ja sosiaalisen median kautta.

Esimerkiksi Kontiolahti on avannut nettinuorisotilan, joka on pääsiäiseen saakka auki maantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Nuoriso-ohjaajiin saa päivittäin yhteyden yksityisviesteillä esimerkiksi Instagramissa, ja työntekijän tavoittaa puhelimitse ja Whatsappilla.

Samoja keinoja on käytössä Joensuun nuorisotyöllä.

Joensuussa käytössä on myös päivystysnumero 050 471 4421 ja nuorisotyöntekijät jalkautuvat keskustaan ja lähiöihin, ja opastavat nuoria annettujen ohjeiden noudattamisessa.

24.3. klo 11:30 Lieksan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Lieksan kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

Neuvottelujen piirissä on kaupungin koko henkilöstö.

Samalla kaupunginhallitus kehottaa vastaavia johtajia ja tulosyksiköiden päälliköitä käynnistämään valmistelut, joiden tavoitteena on sopeuttaa toiminnot ja kustannukset muuttuviin olosuhteisiin.

24.3. klo 10:16 Kylien pelasturyhmät rientävät apuun

Kylien pelastusryhmät ovat nyt tiiviisti mukana vapaaehtoisessa naapuritoiminnassa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusryhmät ovat antaneet apuaan ainakin Juuassa, Polvijärvellä, Liperissä ja Joensuun Kiihtelysvaarassa.

Apu on pääasiassa ollut kaupassakäyntiä. Asiointiapua on annettu etenkin riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille asukkaille.

Avunantajan on oltava itse terve alle 70-vuotias ja kaikessa tekemisessä on muistettava hygieniaohjeet. Ostokset jätetään ulko-oven taakse ja rahaliikenne hoidetaan ilman kosketuksia.

Kylien pelastusryhmiä on maakunnassa yli 50 ja toiminnassa mukana on lähes 500 ihmistä.

24.3. klo 7:35 Abloy suunnittelee lomautuksia

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi lukitusyhtiö Abloyn markkinatilanteeseen.

Yhtiö suunnittelee työntekijöiden lomautuksia seuraavien kuukausien aikana. Lomautukset ovat lyhytkestoisia ja kohdistuvat toteutuessaan kaikkiin henkilöstöryhmiin, myös johtoon.

Abloyn mukaan lomautustarve kohdistuisi 600 ihmiseen. Lomautusten kesto on alle 90 päivää.

Joensuun tehtaalla on töissä noin 700 ihmistä.

24.3. klo 7:30 Outokummun kaupunginjohtaja esittää yt-neuvotteluja

Outokummun kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen esittää yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

Syynä on koronapandemia, joka on vaikuttanut äkillisesti kaupungin palvelutuotantoon sekä eri palvelujen työmäärään ja tarpeeseen. Kaupungin vero- ja maksutuotot tulevat lisäksi alenemaan vuoden 2020 talousarvioon verrattuna.

Yt-neuvottelut koskevat mahdollisesti korkeintaan 10 viranhaltijaa. Asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä ensi viikon alussa.

23.3. klo 16:56 Kontiolahdella arvioidaan uusia työtehtäviä ja yt-neuvotteluja

Kontiolahden kunta arvioi yt-neuvottelujen aloittamisen tarvetta.

Tätä ennen kunta innostaa työntekijöitään ideoimaan uusia työnkuvia. Koronavirustilanne on muuttanut ihmisten työtehtäviä osittain tai kokonaan. Kunnan noin 650:stä työntekijästä 15:llä prosentilla nykyiset työt joko vähenevät tai keskeytyvät kokonaan.

Työnantaja ja ammattijärjestöt kokoontuvat seuraavan kerran torstaina. Tällöin myös yhdessä harkitaan, onko kunnassa tarve käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

23.3. klo 15:39 Kouluissa ei ryntäystä

Hallituksen linjaus laajentaa alaluokkien lähiopetusta ei aiheuttanut Joensuussa suurta ryntäystä kouluihin.

Maanantaista lähtien kaikki oppilaat ensimmäisestä kolmanteen luokkaan ovat voineet mennä jälleen kouluun. Vanhempia on kuitenkin kehotettu pitämään lapset mahdollisuuksien mukaan kotona.

Joensuun kouluissa oli maanantaina 147 alaluokkien oppilasta, mikä on 51 enemmän kuin viime perjantaina. Kaikkiaan Joensuussa on 1883 1-3 -luokkalaisia.

Kontiolahdella alaluokkalaisia oli maanantaina jopa vähemmän kouluissa kuin viime viikolla. Oppilaita oli lähiopetuksessa noin 80, joka on noin 10 viime viikkoa vähemmän.

23.3. klo 13:23 Testitulosten saamisessa viiveitä

Koronavirusnäytteiden testituloisten saamisessa on tällä hetkellä useamman päivän viive. Siun soten alueella tulokset puuttuvat yli sadasta testistä.

Kuntayhtymä kertoo verkkosivuillaan www.siunsote.fi/korona (siirryt toiseen palveluun) ajankohtaisesta tartuntatilanteesta. Sivuilla päivitettävä tilannetieto tulee iltapäivisin.

Kuntayhtymä ei raportoi yksityisyydensuojan takia tarkemmin esimerkiksi henkilöiden terveydentilaan liittyviä seikkoja.

23.3. klo 10:57 Ikäihmisille asiointiapua eri puolin maakuntaa

Maakunnan kaupungit ja kunnat ovat heränneet auttamaan ikäihmisiä ja koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia asioinnissa.

Nurmeksen kaupunki on perustanut matalan kynnyksen avun puhelinnumeron, josta apua voi kysyä. Puhelinnumero on 04010 41111.

Outokummun kaupungista saa vastaavasti apua, siellä asioilla käyvät pyynnöstä seurakuntien ja järjestöjen ihmiset.

Polvijärvellä toimii niin ikään vapaaehtoistoimijoiden kauppa-apu koronaviruksen riskiryhmään kuuluville. Rääkkylän kunta käynnistää asiointiavun tiistaina.

Lieksa on neuvotellut kaupungin kimppakyytejä ajavien liikennöitsijöiden kanssa asukkaiden kauppaostosten kuljettamisesta.

23.3. klo 6:30 Laskettelukausi on päättynyt

Laskettelukausi on päättynyt Pohjois-Karjalassa ennen aikojaan.

Ukko-Koli Lieksassa ja Mustavaara Kontiolahdella sulkivat rinteensä sunnuntai-iltana.

Syynä on koronavirusepidemia.

22.3. klo 11:23 Koronaepidemia siirtää Joensuun Mailan pesäpallokauden alkua

Supespesis on muuttanut pesäpallokauden otteluohjelmaa koronan vuoksi. Kauden aloitus siirtyy kesäkuuhun. Joensuun Mailan ensimmäinen pesäpallo-ottelu Imatran Pallo-Veikkoja vastaan käydään Joensuussa kesäkuun 3.päivänä.

22.3. klo 11:03 Kolilla rinteet auki normaalisti, hiihtokoulu lopettaa tältä kaudelta

Kolin laskettelukeskus jatkaa toimintaansa normaalisti. Hiihtokoulu lopettaa kuitenkin toimintansa tältä kaudelta.

Kolin rinteissä noudatetaan viranomaisten suosittelemia toimenpiteitä ja toimintaohjeita. Niitä ovat muun muassa vähintään metrin etäisyys muihin asiakkaisiin hissijonossa ja hiihtokeskuksen sisätiloissa. Lippuja suositellaan ostettavaksi verkkokaupasta.

Toimintaa muutetaan tarvittaessa viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

21.3. klo 12:47 Kunta ja seurakunta tarjoavat kauppa-apua Polvijärvellä

Polvijärven kunta välittää kauppa-apua koronaviruksen riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Kauppa-asioita hoitaa vapaaehtoisten verkosto, jota koordinoi kuntakoordinaattori Helena Kaasinen.

Apua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä Kaasiseen soittamalla numeroon 040 104 6002.

Myös Polvijärven evankelisluterilainen seurakunta tarjoaa asiointiapua. Apua saa soittamalla seurakunnan diakonissalle numeroon 050 918 2889.

Poikkeusoloista huolimatta seurakunta jakaa EU-ruokakasseja tarvitseville. Ruokakasseja voi hakea seurakuntatalon ovelta torstaisin klo 10.30–12.30 välisenä aikana.

Riskiryhmään kuuluville kasseja toimitetaan kotiin.

21.3. klo 12:31 Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin lippurahoja voi alkaa periä takaisin – seura toivoo kuitenkin, ettei niin tehtäisi

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin kilpailun lippurahojen palautus on alkanut.

Kontiolahden Urheilijat toivoo kuitenkin, että lipun ostaneet tukisivat seuraa, joka menetti yleisökiellon myötä lipunmyyntituloja noin 400 000 euroa.

Seuraa voi tukea muun muassa niin, ettei peri maksettuja lippuja takaisin. Ostetut liput voi käyttää myös marraskuun maailmancupissa, joka järjestetään 27.–29.11. 2020.

Maailmancup järjestettiin sen jälkeen, kun Suomessa oli tehty päätös kieltää tapahtumat, joihin osallistuu yli 500 henkilöä koronaviruksen takia.

20.3. klo 17:13 Joensuu tarjoaa infoa verkossa useilla eri kielillä

Joensuun kaupunki on avannut koronavirukseen liittyvät infosivut englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi. Verkkosivut löytyvät osoitteesta www.joensuu.fi/english (siirryt toiseen palveluun).

Verkkosivulta löytyy perustietoa koronaviruksesta, ohjeita hoitoon hakeutumisesta ja tartunnoilta suojautumisesta.

Verkkosivulta löytyvät keskeiset yhteystiedot kaupungin ja terveydenhuollon palveluihin. Sisältö on tuotettu yhteistyössä Siun Soten kanssa.

20.3. klo 16:09 Kontiolahti jakaa ikäihmisille kotijumppaohjeita

Kontiolahden kunta jakaa ikäihmisille jumppaohjeita.

Kunta haluaa huolehtia ikäihmisten liikkumismahdollisuuksista myös poikkeusolojen aikana, kun ikivihreiden jumpat ovat toistaiseksi koronaviruksen vuoksi tauolla.

Kotona tehtävään jumppaan soveltuvat ohjeet on tarkoitettu kaikille ikäihmisille, vaikka ei olisi ikivihreiden ryhmissä käynytkään.

Kontiolahden kunta toimittaa paperiset ohjeet alueen kauppoihin ja apteekkeihin, joista niitä voi ottaa mukaansa. Tarvittaessa kunta lähettää jumppaohjeet myös kotiin. Jumppaohjeita voi pyytää vapaa-aikatoimistosta.

20.3 klo 11:47 Keskussairaalassa varaudutaan koronapotilaiden hoitoon

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa varaudutaan koronaviruksen aiheuttamien vakavimpien tapausten hoitamiseen.

Kiireettömiä leikkauksia ja muita toimenpiteitä on peruttu, sairaanhoitajia koulutetaan tehohoitoon ja uusia tiloja valmistaudutaan ottamaan koronapotilaiden käyttöön.

Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen kertoo, että hoitajien koulutus kestää parisen viikkoa.

– Olemme valmistautuneet tehohoitokapasiteetin lisäämiseen eli meillä koulutetaan tehohoitoon hoitajia, jotka pystyvät hoitamaan potilaita siinä tilanteessa, kun potilaita on enemmän ja joudumme laajentaman toimintaa.

– Vajaa 30 hoitajaa koulutetaan. Koulutus on menossa. Koulutus on aika pitkä. Siihen tarvitaan vähintään kahden viikon koulutus, Kaipiainen kertoo.

20.3. klo 11:22 Outokummun matkailu ja palvelut tyrehtyivät

Outokummun matkailun ja matkailupalveluiden pyörät pysähtyvät.

Maan hallituksen päätökset sulkivat jo aikaisemmin Vanhan Kaivoksen museon. Vanhan Kaivoksen koko alue, mukaan lukien Kaivospuoti ja info ovat olleet niin ikään suljettuina.

Matkakumpu Oy:n hallitus on lisäksi päättänyt, että hotelli- ja ravintolapalvelut päättyvät eli hotelliravintola Kumpu menee kiinni maanantaista alkaen.

Päätös merkitsee työntekijöiden eli kuuden henkilön lomauttamista toukokuun loppuun asti.

20.3. klo 10:10 Marjatiloille tarvittaisiin jo kausityövoimaa

Marjatiloille tarvittaisiin töihin ensimmäisiä kausityöntekijöitä. Tarve on suurin tiloilla, jotka kasvattavat vadelmaa ja mansikkaa tunnelissa.

Kausityöntekijät eivät pääse Suomeen, koska koronaviruksen vuoksi maamme rajat on suljettu.

Pahimmassa tapauksessa epidemian pitkittyessä satoa ei saada korjattua.

Pohjois-Karjalan mansikkatiloilla työskentelee vuosittain pari tuhatta poimijaa.

20.3. klo 10:08 Kuntien välinen joukkoliikenne supistuu

Kuntien väliset bussivuorot ovat vähentyneet, koska kouluja on suljettu koronaviruksen vuoksi.

Pääosa koululaisvuoroista jätetään ajamatta, mutta muuten ely-keskuksen hankkima kuntien välinen linja-autoliikenne pyritään ajamaan normaalisti.

Ely-keskus muistuttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeasti. Tämän takia ajankohtainen tieto ajettavista reiteistä ja aikatauluista on tärkeää tarkistaa suoraan liikennöitsijöiltä.

Ely-keskus on julkaissut verkkosivuilleen tiedot reiteistä, joita ei nyt ajeta. Tietoa päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa ilmenee.

20.3. klo 10:06 Lieksa aloittamassa yt-neuvottelut

Lieksa on käynnistämässä myös kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut.

Koronaviruksen synnyttämällä poikkeustilanteella on merkittäviä vaikutuksia kaupungin talouteen ja toimintaan. Lieksan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Samassa yhteydessä kaupunginhallitus käsittelee esitystä, jonka mukaan kaupunginjohtajalle annetaan tavallista laajemmat valtuudet pikaisten päätösten tekemiseen.

19.3. klo 17:56 Joensuun kaupunki aloittanee jälleen yt-neuvottelut

Joensuun kaupunki aloittaa todennäköisesti jälleen yt-neuvottelut. Säästöpaineet johtuvat koronaepidemiasta. Kaupungin edelliset yt-neuvottelut päättyivät viime joulun alla.

–Pandemia on vaikuttanut kaupungin palveluiden kysyntään ja työvoiman tarpeeseen radikaalisti. Juuri nyt tarvitaan kunnan verorahoja pandemian hoitamiseen, mutta myös myöhemmin jälkihoitoon, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle uusien yt-neuvottelujen käynnistämistä. Kaupunginhallitus käsittelee asian kokouksessaan 23.3.

19.3. klo 16:46 Päiväkoteja sulkeutuu Joensuussa

Joensuun kaupunki sulkee päiväkotejaan maanantaista alkaen.

Kiinni menevät ne päiväkodit, joissa lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirusepidemiasta johtuen. Esimerkiksi torstaina kahdeksassa päiväkodissa oli korkeintaan viisi lasta.

Kaupunki sulkee toistaiseksi Gävlenlinnan, Kettuvaarantien, Kissamäen, Mantan, Mutalan, Niittylahden ja Niittylahdenrannan päiväkodit.

Työntekijöille ja lasten huoltajille on kerrottu muutoksista. Muutosten vuoksi joitain lapsia siirtyy uusiin hoitopaikkoihin.

19.3. klo 14:50 Joensuun kaupungin palvelupiste kaupungintalolle

Joensuun kaupungin palvelupiste muuttaa Carelicumista kaupungintalolle. Palvelut siirtyvät Rantakadulle kaupungintalon teatterin lipunmyyntiaulaan maanantaina 23.. päivänä.

Muutto liittyy koronaepidemian aiheuttamiin muutoksiin kaupungin palveluissa.

Myös Carelicumin asiakaspalvelupisteen aukioloaikoja on muutettu poikkeusolojen vuoksi. Asiakkaita palvellaan maanantaista perjantaihin kello 10–16. Viikonloppuisin palvelupiste on suljettu.

Palvelupisteen toiminnat pysyvät muutosta huolimatta samana.

19.3. klo 13:47 Valamon luostari sulkeutuu vierailta

Heinävedellä Valamon luostari sulkee ovensa vierailta. Poikkeustilanne on aiheuttanut luostarille akuutin kassakriisin, minkä takia kaikki luostarin vieraspalvelut joudutaan sulkemaan. Myös talkootoiminta lakkaa toistaiseksi.

Valamon opisto suljettiin keskiviikkona, mutta ravintola Trapesa, vastaanotto sekä luostarin majoituspalvelut ovat avoinna sunnuntaihin asti.

Luostari on veljestön koti, joten veljestötoiminta jatkuu normaalisti poikkeusjärjestelyistä huolimatta.

Luostarin päivittäiset jumalanpalvelukset toimitetaan mutta ne ovat veljestön sisäisiä.

19.3. klo 10:52 Kunnat peruvat valtuustoja varmuuden vuoksi

Epävarmuus korona-riskistä on saanut kuntia perumaan valtuustojen kokouksia. Perumisiin ovat päätyneet maaliskuun osalta ainakin Polvijärvi, Outokumpu ja Joensuu.

Sen sijaan esimerkiksi Nurmeksessa aiotaan kokoontua ensi viikolla normaalisti. Yli 50-jäsenisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anni Savolainen perustelee, että kunnan asioista on päätettävä ajallaan.

Kontiolahdessa peruttiin jo huhtikuun valtuusto varmuuden vuoksi. Hallintopäällikkö Pasi Ruohtulan mukaan nyt pohditaan, voisiko kokouksia järjestää sähköisesti. Seuraava kunnanhallitus reilun viikon kuluttua saattaa jo olla ensimmäinen etäkokouksen kokeilu Kontiolahden päättäjillä.

19.3. klo 8:30 Joka viides pohjoiskarjalainen yritys pelkää konkurssia

Koronaepidemia vaikuttaa laajalti pohjoiskarjalaisten yritysten toimintaan.

Kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi alku viikosta yli 100 yritystä. Niistä yli puolet kertoo, että poikkeuksellinen tilanne on jo syönyt liikevaihtoa.

Noin neljännes yrityksistä on antanut lomautusvaroituksen tai kutsun yt-neuvotteluihin. Toisaalta yli puolet vastaajista arvioi, että lomautuksiin tai irtisanomisiin ei ole syytä turvautua seuraavan kahden kuukauden aikana.

Tilanteen vakavuudesta kertoo kuitenkin se, että joka viides vastaaja toteaa, että yrityksen konkurssiriski on noussut merkittävästi.

18.3. klo 16:56 Joensuun päiväkodeista jäi paljon pois lapsia

Joensuun kaupungin päiväkodeista jäi keskiviikkona pois yli puolet lapsista.

Kotiin oli jäänyt yli 1600 lasta. Poissa päiväkodeista oli yli seitsemänkymmentä prosenttia lapsista.

Kouluissa lähiopetuksessa olevien koululaisten määrät tarkentuvat kouluittain torstaina.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen toteaa kaupungin tiedotteessa, että joensuulaiset tuntuvat ottavan annetut ohjeet vastuullisesti huomioon.

18.3. klo 15:45 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa sulkee hotellin ja ravintoloita

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa sulkee yhden hotellinsa ja useita ravintoloita.

Hotelli Kimmel Joensuussa menee kiinni torstaina. Samalla sulkeutuvat samassa rakennuksessa Kimmelin kanssa olevat ravintolat.

Lisäksi torstaina menevät kiinni Joensuussa ravintola Aittaranta ja Kiteen Karhu.

Lue lisää täältä.

18.3. klo 13:15 Joensuun opettajat työskentelevät tällä viikolla kouluilla

Hallitus ei ottanut keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan kantaa opettajien työskentelyyn. Kunnat voivat päättää itsenäisesti, antavatko opettajat etäopetusta koulujen tiloista käsin vai voivatko opettajat työskennellä etänä.

Joensuun koulujen opettajat kokoontuvat kouluille tällä viikolla suunnittelemaan opetusta. Joensuun kaupunki linjaa perjantaina, miten opettajat työskentelevät tulevina viikkoina, kertoo Joensuun kaupungin koulutusjohtaja Olli Kauppinen.

edit. 18.3. klo 13:35. Päivitetty Olli Kauppisen linjaus.

18.3. klo 12:14 Pohjois-Karjalassa varmistunut toinen koronavirustartunta

Pohjois-Karjalassa on varmistunut yksi uusi koronavirustartunta.

Tartunta on saatu ulkomaan matkalta ja potilas on eristyksessä kotona. Siun sote selvittää yhdessä THL:n kanssa mahdollisia altistuneita.

Siun soten alueella on nyt tutkittu noin 200 koronavirusnäytettä, joista kaksi on ollut positiivisia.

18.3. klo 10:25 Asiointiapua ikäihmisille Joensuun kantakaupungissa

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ja Soroppi järjestävät asiointiapua välttämättömiin kauppa- ja apteekkiasiointeihin niille yli 70-vuotiaille Joensuun kantakaupungin asukkaille, joiden omaiset eivät pysty auttamaan asioinnissa. Asiointipyyntöjä otetaan vastaan arkisin klo 10–14, p. 046 841 2074.

18.3. klo 10:19 Ilomantsin poliisin lupapalvelu kiinni

Itä-Suomen poliisilaitos sulkee muutamia toimipisteitään koronavirusepidemian vuoksi.

Suljettavat paikat ovat Ilomantsi, Juankoski ja Mikkeli. Ilomantsin lupapalvelu on kiinni ainakin huhtikuun puoliväliin asti.

Lupa-asiat voi hoitaa, ja rikosilmoituksen tehdä netissä.

18.3. klo 10:02 Urheiluseurat talousahdingossa, pyytävät apua yleisöltä

Koronaviruksen kurittamat urheiluseurat toivovat apua yleisöltä ja yhteistyökumppaneiltaan.

Ampumahiihdon maailmancupin järjestänyt Kontiolahden urheilijat menetti noin 400 000 euron pääsylipputulot yleisökiellon takia.

Seura on nyt käynnistänyt tukikampanjan, jossa tynkäkisoihin lipun ostanut voi jättää perimättä lipun hinnan. Lippuja voi siirtää myös tuleviin marraskuun kilpailuihin.

Jokipojat kärsi noin 150 000 euron tappiot, koska Mestiksen pudotuspelit jäivät pelaamatta. Tuleva kausi on vaarassa, joten seura hakeaa tukea omalta jääkiekkoyhteisöltään.

Jokipojat alkaa myydä 50, 100 ja 150 euron hintaisia Ärjysydän-jääkiekkoja yksityishenkilöille. Yrityksille seura tarjoaa 2 500 euron arvoisia kumppanuuspakettaja.

17.3. klo 19.15 Vaihto-oppilasohjelmia keskeytetään, ASF palauttaa nuoret kotimaihinsa

Korona-virus muuttaa ulkomailla opiskelevien nuorten ja heidän isäntäperheidensä suunnitelmia. Kansainvälistä vaihto-opiskelua pisimpään Suomessa organisoinut AFS-järjestö on päättänyt keskeyttää kaikki käynnissä olevat vaihto-oppilasohjelmat.

Päätös tarkoittaa, että kaikki maailmalla olevat nuoret palautetaan mahdollisimman pian kotimaihinsa. ASF Suomen toiminnanjohtaja Anja Kahri kertoo, että matkajärjestelyjä tehdään nyt kiireellä ja ensimmäiset nuoret kotiutetaan jo tällä viikolla.

Suomalaisnuoria on ASF:n kautta maailmalla yli sata, ja täällä on saman verran vaihto-oppilaita 50:stä maasta. Pohjois-Karjalassa ja Savossa opiskelee ASF:n kautta 16 opiskelijaa ja itäsuomalaisia nuoria on järjestön toimesta maailmalla kymmenkunta.

Lue lisää täältä.

17.3. klo 18.49 Joensuun kaupunki keskittää varhaiskasvatuksen toimintoja

Joensuu keskittää toimintoja, jotta varhaiskasvatuksen paikat ja henkilöstö riittäisivät epidemia-ajalle. Kaupunki siirtyy päivystysajan järjestelyihin.

Joensuussa perheet, jotka ilmoittavat 17.3-13.4 välisenä aikana vähintään kahden viikon yhtäjaksoisesta poissaolosta, saavat ajalta täyden maksuhyvityksen.

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta keskeytetään. Päiväkotien ja perhepäivähoidon toimintaa tiivistetään ja ryhmiä yhdistellään. Osa päiväkodeista ja perhepäivähoitopaikoista suljetaan määräajaksi ma 23.3. lähtien. Näistä yhdistämisjärjestelyistä tiedotetaan Daisyn kautta huoltajia torstaina 19.3.2020.

17.3. klo 18.16 Siun sotelle käyttöön etävastaanottoja, kiireettömiä aikoja perutaan

Terveydenhuollon vastaanottopalveluissa osa kiireettömistä ajanvarauksista perutaan ja siirretään myöhempään. Näitä ovat esimerkiksi yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien kiireetön hammashoito.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa osa ajanvarauksista muutetaan etävastaanotoiksi. Koulujen ja oppilaitosten sulun aikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminta ajetaan minimiin. Terveydenhoitajia siirretään Siun soten terveysasemien puhelinpalveluihin, minkä toivotaan helpottavan puhelinpalvelujen ruuhkautumista.

Tapahtuma- ja toimintaryhmät perutaan sekä työ- ja päivätoiminta keskeytetään. Kotihoito lisää kuvapuhelinyhteyksiä ja lääkeautomaatteja, joilla voidaan järjestää osa kotikäynneistä ja lääkehoidosta tartuntariskin vähentämiseksi.

17.3. klo 17:26 Joensuu ottaa käyttöön neuvontapuhelimen

Joensuun kaupunki ottaa keskiviikkona uusia kanavia käyttöön koronaviruksesta tiedottamisessa.

Kaupunki avaa neuvontapuhelimen, josta vastataan arkisin kello 9-16 välillä. Neuvontanumero on 013-337 3000.

Lisäksi koronasta voi tiedustella WhatsApp-palvelusta, jonka numero on 050 67 281.

17.3. klo 16:07 Pohjois-Karjalassa ei uusia koronavirustartuntoja

Pohjois-Karjalassa on vain yksi todennettu koronavirustartunta. Siun sote tiedottaa, että päivällä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla julkaistussa tilastossa on virhellisesti kirjattu varmennettuja tapauksia Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueelle.

17.3. klo 15:17 Koronavirus hiljeni PKO:n toimipisteitä – yt-neuvottelut alkavat

Maakunnan yksi suurimmista työllistäjistä, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on käynnistänyt yhteistoimintaneuvottelut.

Koronavirusepidemia on laskenut kysynnän ja asiakasmäärät hotelleissa, ravintoloissa, parturi-kampaamoissa ja ABC-liikenneasemilla.

Yt-neuvotteluissa PKO kartoittaa työntekijöiden mahdollisuutta toimia eri työehtosopimusten piirissä, käyttää erilaisia vapaita tai vaihtaa lomarahoja vapaiksi.

Osuuskauppa saattaa tarvita lisää väkeä ruokakauppoihin.

Lue lisää täältä.

17.3. klo 14:25 Itä-Suomen yliopisto sulkee tilansa – ravintolalle ehkä take away -pisteitä

Itä-Suomen yliopisto sulkee kampuksensa ja siirtyy kokonaan etäopiskeluun ja -työskentelyyn.

Yliopiston tilat suljetaan tänään tiistaina kello 16. Tämä koskee myös yliopiston kirjastoa sekä kampusravintoloita. Kirjasto jatkaa palveluaan sähköisissä kanavissa. Yliopisto tiedottaa erikseen mahdollisista opiskelijaravintoloiden take away -pisteistä opiskelijoille.

YTHS:n toiminta Joensuun ja Kuopion kampuksen toimitiloissa jatkuu.

17.3. klo 14:21 Ilmaiseen ruoka-apuun keskeytys

Ilmaisen ruoka-avun jakaminen katkeaa kornavirustilanteen vuoksi. Niin sanotut leipäjonot ovat koonneet runsaasti ihmisiä yhteen.

Muun muassa Viadia Joensuu on päättänyt keskeyttäää ruoka-aputyönsä keskiviikosta lukien.

Yhdistys on jakanut ruokakasseja Joensuun Rantakylässä kolmesti viikossa, ja viikottain apua on käynyt hakemassa noin 400 ihmistä.

Myös yhdistyksen keskus Rantakylässä menee kiinni keskiviikkona.

Apua voi kuitenkin tiedustella päivystysnumerosta.

17.3. klo 11:52 Riveria sulkee tilansa ja peruu valmistujaisjuhlat

Ammatillinen koulutuskuntayhtymä Riveria sulkee kaikki tilansa ja keskeyttää lähiopetuksen keskiviikosta alkaen.

Muun muassa Riverian opiskelijaravintolat ja asuntolat pysyvät suljettuina.

Opetus ja ohjaus järjestetään etäopetuksena ja -ohjauksena, ja henkilöstölle järjestetään päivittäin etäopetuksen ohjeistusta. Muutokset kestävät huhtikuun 13. päivään asti.

Tänään kerrotuista koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvistä toimenpiteistä yksi merkittävimmistä on kevään valmistujaisjuhlien peruuttaminen. Tutkintotodistukset lähetetään valmistuville opiskelijoiden kotiosoitteisiin.

17.3. klo 11:00 Kirjastot kiinni huomisesta alkaen, kansalaisopiston opetus jo päättynyt

Hallituksen määräykset alkavat vaikuttaa laajasti Pohjois-Karjalassa tänään ja huomenna. Vaara-kirjastojen toimipisteet on suljettu huomisesta alkaen. Uimahallit ja liikuntapaikat sulkeutuvat viimeistään huomisesta alkaen.

Kansalaisopiston kevätlukukausi on päättynyt eikä opetusta enää järjestetä. Myöskään konservatoriolla ei järjestetä lähiopetusta. Savon Kinon elokuvateatterit on jo suljettu tästä päivästä alkaen.

Joensuun Jääkarhujen avantouintikeskus Joensuun Vehkalahdella on suljettu. Osa yksityisistä kuntosaleista on suljettu, osa on yhä avoinna, mutta on rajoittanut esimerkiksi ryhmäliikuntatunneille osallistumista.

17.3. klo 9.40 Karjatilallisia kehotetaan varautumaan

Maatalousyrittäjiä patistellaan varautumaan epidemian seurauksiin omalla tilalla viimeistään nyt.

Kunnalliset lomituspalvelut toimivat vielä Pohjois-Karjalassa normaalisti. Kahdeksan kunnan lomituspäällikön Salla Heinosen tiedossa ei ole korona-tartuntoja karjatiloilla tai lomittajilla.

Mikäli sijaisavun tarve tiloilla kasvaa ja lomittajiakin sairastuu, on viime kädessä viljelijöiden omalla vastuulla saada eläimet hoidettua.

Lue lisää täältä.

17.3. klo 8.25 Niiralan rajanylityspaikka hiljenee tiistai-iltana

Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka Tohmajärvellä hiljenee, koska Venäjä sulkee kaikki rajansa ulkomaalaisilta koronaviruksen takia.

Poikkeuksen tekevät Venäjällä vakituisesti asuvat henkilöt.

Rajat sulkeutuvat tiistai-iltana kello 23.00 Suomen aikaa, ja ne pysyvät kiinni aina toukokuun alkuun saakka.

16.3. klo 17.30 Koulut suljetaan,varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään keskiviikkona.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Lue lisää täältä.

16.3. klo 15:12 Joensuun seudun joukkoliikenteen bussit ajavat vielä normaalisti

Joensuun seudun joukkoliikenteen kaikki bussivuorot ajetaan tällä hetkellä normaalisti aikataulujen mukaan.

Jojo-liikenteessä halutaan turvata asukkaiden mahdollisimman normaali liikkuminen ja pääsy keskeisiin palveluihin.

Mikäli koronavirustilanne pahenee ja esimerkiksi kouluja suljetaan, saatetaan vuoroja joutua karsimaan.

16.3. klo 12.31 Finnair peruu lennot Joensuuhun

Reittilennot Joensuuhun loppuvat.

Finnair vähentää koronavirusepidemian takia 90 prosenttia kapasiteetistaan eli yli 10 000 lentoa kuukaudessa.

Vähennys astuu voimaan huhtikuun alusta ja jatkuu, kunnes tilanne paranee.

Finnair lentää huhtikuun alusta lähtien vain noin kahtakymmentä lentoreittiä,

16.3. klo 12.25 Korona hiljentää Suomen suven avauksen

Suomen suven avauskin jää tänä koronaviruksen jalkoihin.

Järjestäjät kertovat, että tapahtuma on peruttu.

Suomen suven avaus on järjestetty perinteisesti toukokuun lopussa. Noin 6 000 alakoululaisen kuoro on kokoontunut Laulurinteelle laulamaan suven avatuksi.

Suomen suven avaus täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Tapahtuma oli määrä järjestää 29. päivä toukokuuta.

Joensuun kaupunki pohtii parhaillaan, voisiko tapahtuman järjestää etänä eli verkossa.

16.3. klo 11.48 Joensuun kaupunginorkesterin konsertit peruttu

Joensuun kaupunginorkesterin kevätkauden kaikki konsertit on peruttu.

Näin ollen esimerkiksi torstainen viihdekonsertti "Lapsuuden sankarille" yhteistyössä Miljoonasateen kanssa jää pitämättä.

Lipun kevään konsertteihin ostaneet voivat hakea rahansa takaisin Carelicumista maanantaista alkaen.

Kausikorttilaisia informoidaan piakkoin kausikorttihinnan palautuksista.

16.3. klo 11.19 Siun sote helpottaa puhelinruuhkaa äänitteen avulla

Siun soten puhelinpalvelujen ruuhkautumisen vuoksi terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontanumeroisssa vastaa maanantaista alkaen aina ensin äänite.

Äänite ohjaa takaisinsoittopyynnön jättämiseen.

Tärkeää on kuunnella rauhassa äänite loppuun ja sulkea puhelin vasta, kun äänitteessä kehotetaan tekemään niin. Mikäli soittaja ei malta kuunnella ohjetta loppuun, ei takaisinsoittopyyntö tallennu lainkaan.

Kaikille takaisinsoittopyynnön jättäneille vastataan saman päivän aikana.

16.3. klo 8.00 Pohjois-Karjalan pelastuslaitos keskittyy nyt pelastus- ja ensihoitotoimintaan sekä koronaviruksen ennaltaehkäisyyn ja varautumiseen

Esimerkiksi turvallisuuskoulutuksia ja -tapahtumia ei järjestetä, eivätkä paloasemat ota vastaan vierailijoita. Myös yleiset palotarkastukset ja kiireettömät neuvontakäynnit keskeytetään.

Koronavirus näkyy etenkin ensihoidossa. Yhden ensihoitajan yksikkö on käynyt ottamassa koronanäytteitä virusepäilyjen kotona, joten kaikkien asiakkaiden ei ole tarvinnut lähteä antamaan näytettä hoitolaitokseen.

Lisäksi pelastuslaitos on varustanut erillisen infektioambulanssin sairastuneiden asiakkaiden hoitolaitossiirtoja varten, ettei kaikkia ambulansseja tarvitsisi ainakaan alkuvaiheessa altistaa virukselle.

Pelastuslaitos varautuu siihen, että noin kolmasosa sen henkilöstöstä voi sairastua koronaan. Tällä hetkellä yksi hallinnon työntekijä on asetettu ukomaanmatkan takia karanteeniin.

13.3. klo 17.05 Karelia-ammattikorkeakoulu siirtyy ensi viikolla etäopetukseen

Karelia-ammattikorkeakoulu pyrkii hidastamaan koronavirus-epidemian leviämistä siirtämällä opetuksen ja opiskelun verkkoon ensi keskiviikosta lähtien.

Henkilökunnalle suositellaan etätöitä aina kun se on mahdollista. Lisäksi Karelia suosittelee vahvasti välttämään kaikkea matkustamista. Työmatkat ovat kiellettyjä toistaiseksi ulkomaille ja kotimaassa. Karelia ei myöskään ota lainkaan vastaan kansainvälisiä vieraita. Kaikko kokoukset pyritään toteuttamaan etänä.

Kampukset ovat toistaiseksi auki normaalisti.

13.3. klo 16.10 Joensuun seurakuntayhtymä peruu konsertit ja palvelutalojen hartaushetket

Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä peruu toistaiseksi kaikki konsertit tästä perjantaista lähtien. Esimerkiksi pitkänperjantain Ristintie-kärsimysnäytelmä jää tänä vuonna väliin.

Myös hartaudet ja messut palvelutaloissa on toistaiseksi peruttu. Seurakunta ei halua vaarantaa riskiryhmiä.

Jumalanpalvelukset järjestetään normaalisti. Tilaisuuksissa kiinnitetään kuitenkin erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan.

13.3. klo 15.46 Ikäihmisten tietotekniikka-opastus tauolle

Joen Severi keskeyttää kaiken ikäihmisille suunnatun tietotekniikka-neuvonnan ja -ohjauksen. Joen Severillä on ollut säännöllistä ohjausta Joensuun lisäksi Liperissä, Kiteellä, Lieksassa, Kontiolahdella ja Nurmeksessa. Myös Joen Severin järjestämät tilaisuudet ja matkat ovat peruttu.

Kaikki toiminta ei kuitenkaan lopu, vaan Joen Severi ryhtyy välittömästi kehittämään uusia tapoja auttaa ikäihmisiä tietoteknisten laitteiden käytössä. Joen Severin työntekijät ovat myös normaalisti tavoitettavissa puhelimitse maanantaista lähtien.

13.3. klo 15.33 Ruokakaupoista hamstrataan nyt saippuaa, vessapaperia ja ruokaa

Ruokakaupoissa on tavallista vilkkaampaa. Ihmiset varautuvat koronavirukseen ostamalla kotiin ruokatarvikkeita, erityisesti kuivatuotteita.

Ruokaa riittää kauppojen hyllyillä, mutta joistakin yksittäisistä tuotteista saattaa tulla väliaikaisesti pula.

Joensuulaisen Pilkon Citymarketin kauppias Juha Kupiainen kertoo, että torstaina ensimmäiseksi loppuivat muutamat tuoretuotteet, kuten leipä ja liha.

– Ihmiset ostavat ruokaa myös pakkaseen. Kuivatuotteita, kuten pastaa ja säilykkeitä, myytiin myös paljon, mutta niiden osalta kaupoissa on suuremmat varastot.

Elintarvikkeiden lisäksi kauppansa tekevät nyt wc-paperi, talouspaperi ja saippua. Myös näiden osalta hyllyjä täydennetään jatkuvasti.

– Myymälöihin tulee joka päivä lisää tavaraa, tällä hetkellä kuljetukset toimivat eikä tavaravirta katkea, kertoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

13.3. klo 15.10. Suosituksesta määräykseksi: Aluehallintovirasto kieltää yli 500 hengen yleisötilaisuudet kaikissa Manner-Suomen kunnissa

Aluehallintovirastot ovat 13.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion (covid-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Määräykset koskevat kaikkia Manner-Suomen kuntia ja ovat voimassa tartuntatautilain mukaisesti yhden kuukauden eli 12.4.2020 klo 24 asti. Määräys astuu voimaan välittömästi.

13.3. klo 14.32 Koululaisia kehotetaan kuljettamaan koulutarvikkeita mukana

Useissa Pohjois-Karjalan kunnissa on varauduttu koulujen ja päiväkotien mahdolliseen sulkemiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että koulujen oppilaat kuljettavat koulukirjoja päivittäin mukanaan. Näin voidaan turvata nopea siirtyminen etäopetukseen, kun oppilailla on työskentelyvälineet kotona.

13.3. klo 14.29 Polvijärvi sulkee osin vapaa-aikatalon

Polvijärvi peruu kunnan järjestämät yli kymmenen henkilön yleisötilaisuudet toistaiseksi. Myös muiden toimijoiden toivotaan välttävän isojen tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämistä. Lisäksi kunta sulkee Vapaa-aikatalo Vaparin esikoulua ja aamu- ja iltapäivätoimintaa lukuun ottamatta. Esimerkiksi salivuorot, kuntosali, liikunta- ja harrasteryhmät ja nuorisotila ovat nyt tauolla. Kunnan työntekijät eivät enää kättele tai halaa asiakkaita ja työkavereita.

13.3. klo 14.14 Ammattiopisto Riveria tiukentaa varotoimia

Rajoituksiin on päätynyt myös ammattioppilaitos Riveria. Voimaan on astunut sekä henkilöstöä että opiskelijoita koskeva matkustuskielto ulkomaille, kansainvälisen opiskelijavaihdon keskeyttäminen toistaiseksi sekä kielto osallistua talon ulkopuolisiin seminaareihin.

13.3. klo 14.14 ISYYn vuosijuhlat peruttu tältä viikonlopulta

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan 10-vuotisvuosijuhlat on peruttu tältä viikonlopulta. Juhlat oli määrä pitää huomenna lauantaina Kuopiossa. Juhlat pyritään pitämään myöhemmin.

13.3. klo 13.41 Viihdetapahtumia normaaliin tapaan Joensuussa ja Kiteellä

Koronarajoitukset eivät vaikuta kaikkiin viihdetapahtumiin. Joensuussa tämän illan loppuunmyyty stand up-ilta Kerubissa järjestetään normaalisti. Myös The Adele Songbook-konsertti Carelia-salissa järjestetään sunnuntaina suunnitelmien mukaisesti, tiedottaa tapahtumajärjestäjä Eura Events.

Yleisöä näissä tapahtumissa on alle 500. Myös Joensuun kaupunginteatteri on tiedottanut jatkavansa toistaiseksi esityksiä suunnitelmien mukaan.

Kiteellä kaupungin kulttuuritoimi on tiedottanut, että sovitut teatteriesitykset ja konsertit järjestetään. Kitee-salissa on viikon sisällä kolme konserttia ja esitystä.

13.3. klo 11.00 Siun sote rajoittaa vierailuja sairaalaan ja hoivakoteihin

Siun sote rajoittaa vierailuja sairaalaan, vuodeosastoille ja terveyskeskussairaaloihin, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin.

Siun sote suosittelee käymään vierailulla vain, jos se on välttämätöntä. Vierailuja tulee välttää myös kahden viikon ajan ulkomailta palaamisen jälkeen, vaikka kokisi olonsa täysin terveeksi. Vierailijoita, jotka ovat sairaana tai lievässäkään flunssassa, ei oteta toistaiseksi vastaan.

13.3. klo 10.50 Joensuun viikonlopun suurmarkkinat on peruttu

Suurmarkkinoita Joensuun Areenalla viikonvaihteessa ei järjestetä koronaepidemian vuoksi. Tapahtumaan oli tulossa yli 200 käsityöläistä ja elintarvikkeiden myyjää 19 maakunnasta ympäri Suomen. Tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että myyjät ovat olleet hyvin tuohtuneita ja pettyneitä ottaessaan yhteyttä järjestäjään.

13.3. klo 10.47 Itä-Suomen yliopisto on tiukentanut koronaviruslinjauksiaan

Tästä päivästä lähtien kaikki työhön ja opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävät kotiin etätyöhön tai -opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi. Itä-Suomen yliopisto ei ota tällä hetkellä vastaan vierailijoita mistään päin maailmaa.

Työntekijä voi toistaiseksi jäädä sairauslomalle seitsemän vuorokauden ajaksi omalla ilmoituksellaan käymättä työterveyshuollossa. Yliopisto siirtää opetustaan entistä enemmän verkkoon. Itä-Suomen yliopistossa ei pidetä yli 10 henkilön kokouksia tai kokoontumisia.

Myös yliopiston alainen Joensuun Normaalikoulu on määrännyt riskiryhmien opettajat ja oppilaat jäämään kotiin. Jos oppilas tai hänen perheenjäsenensä on ollut ulkomaanmatkalla, oppilaan on oltava koulun järjestämässä etäopetuksessa kaksi viikkoa matkan jälkeen. Oppilaitos suosittelee olemaan tekemättä vapaa-ajan matkoja ja harkitsemaan ryhmäharrastuksiin osallistumista.