Poikkeuksellinen jäätalvi tekee kevätjäistä petollisia – Perämeren jäällä ei pitäisi enää liikkua

Perämeri
Askeleet lumella Perämeren jäällä
Perämeren jäällä on jo useita vaaran paikkoja, joissa jää on vaarallisen ohutta. Kuva Kemin edustan merialueelta.Laura Valta / Yle

Merivartiosto ja Lapin pelastuslaitos eivät enää suosittele liikkumaan Perämeren jäällä.

Länsi-Suomen merivartiostosta muistutetaan, että jos jäällä kulkeminen on pakollista, ovat turvallisuusvarusteet ja paikallistuntemus erittäin tärkeitä.

Koko kulunut jäätalvi on merivartioston mukaan ollut poikkeuslaatuinen, minkä vuoksi myös jään heikkeneminen keväällä on tavanomaista nopeampaa.

Lapin pelastuslaitos korostaa, että myös pohjoisimmalla Perämerellä on nyt useita vaaran paikkoja. Jäät ovat petollisia muun muassa jokisuistoissa, railojen lähellä, aallonmurtajien reunamilla, kapeikoissa, siltojen alla ja matalikoilla.

Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela huomauttaa, etteivät petolliset paikat ole kaikkien jäällä liikkujien tiedossa. Lisäksi satanut lumi voi peittää esimerkiksi railoja.

– Autolla ei pitäisi liikkua jäällä enää ollenkaan ja moottorikelkallakin liikkuessa täytyy olla varma tieto turvallisesta reitistä, Soppela tähdentää.

Jos jäälle on syystä tai toisesta mentävä, mukana pitäisi olla jäänaskalit ja kelluvat varusteet, eikä sinne pitäisi mennä yksin.

Esimerkiksi pääsiäisen aikana Kemin edustalla vajosi jäihin henkilöauto.