1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronakriisi sysäsi asuntolainojen käytetyimmän euriborkoron jyrkkään nousuun – asiantuntijat eivät silti povaa korkojen nousurallia

12 kuukauden euribor kipusi kuukauden aikana lähelle nollaa.

Asuntovelkaiset kotitaloudet ovat huolissaan siitä, mitä lainakoroille on tapahtumassa koronakriisin seurauksena. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomen kotitalouksien asuntolainakanta oli helmikuun lopussa sata miljardia euroa. Valtaosassa lainoista viitekorkona on käytetty vuoden euriboria, joka on kuukaudessa noussut jyrkästi kohti nollarajaa oltuaan miinuksella jo neljä vuotta.

Asuntolainojen käytetyin viitekorko vuoden euribor on kivunnut kuukaudessa lähelle nollaa. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Ilmiö on yllättävä sen takia, että yleensä euriborit eli lyhyet markkinakorot seuraavat Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa, ja EKP on ilmoittanut, ettei korkoja olla lähiaikoina nostamassa. Tästä huolimatta euriborit kääntyivät muutama viikko sitten selvään nousuun.

Sama erkaantuminen nähtiin myös finanssikriisissä, mutta silloin euriborkorot nousivat paljon tähän asti nähtyä enemmän.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen muistuttaa, että rahoitusmarkkinoilla on nyt koronaviruspandemian seurauksena paljon stressiä ja epävarmuutta.

– Lähinnä tällä hetkellä on kyse pankkien kasvaneista riskeistä, jotka tähän tuntemattomaan tilanteeseen liittyvät.

Nousevatko euriborit miinukselta plussalle?

Pankkien ekonomistit eivät pidä kovin todennäköisenä, että esimerkiksi vuoden euribor rikkoisi nollarajan.

– On se mahdollista, että 12 kuukauden euribor menee hetkeksi plussalle, mutta en pidä sellaista kovin voimakasta nousua enää odotettavana asiana. Ja jos näin tapahtuisi, niin keskuspankilla on keinoja helpottaa tätä tilannetta ja pyrkiä saamaan euriborit alemmas, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

OP:n Reijo Heiskanenkin korostaa, että markkinoilla odotetaan korkojen säilyvän nykytasolla tai jopa hieman matalammalla.

– Mutta toki me emme voi olla täysin varmoja siitä, miten taloustilanne tästä kehittyy, ja lyhyellä aikavälillä pienet vaihtelut voivat olla mahdollisia, Heiskanen toteaa.

– Tietenkin, jos tilanne rahoitusmarkkinoilla alkaisi kiristymään entisestään, silloin on myös mahdollista, että se heijastuisi euriborkorkoihin.

Tilanne on nyt jonkin verran rauhoittunut, ja keskuspankilla on mahdollisuus toimia, joten en olisi erityisen huolestunut euriborien noususta, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo. Kuva: Markku Rantala / Yle

Tätä plussakorot tarkoittaisivat asuntovelallisille

Pankkiasiantuntijat eivät pidä tuoretta euriborien nousua vielä kovin merkittävänä.

– Jos korot ovat nyt esimerkiksi 0,2 prosenttiyksikköä korkeammalla kuin ne olisivat muuten ilman tätä koronataantuman aiheuttamaa stressiä, se tarkoittaa, että jos asuntolainaa olisi 100 000 euroa, niin vuodessa menisi 200 euroa enemmän asuntolainan koron hoitamiseen, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki laskee.

– Tämä ei ole kamalan suuri summa, mutta totta kai, jos talous olisi muutenkin tiukilla lomautuksen tai irtisanomisen takia, niin tämäkin vaikeuttaisi selviytymistä.

Elämme nyt kuitenkin sen verran poikkeuksellisia aikoja, että kukaan ei tällä hetkellä tiedä, mihin suuntaan korot kääntyvät.

Jos korot jatkaisivat nousuaan, alkaisi se pian näkyä yhä useamman asuntovelallisen lompakossa.

Ja jos vuoden euribor nousisi plussan puolelle, se tarkoittaisi kotitalouksien lainanhoitokulujen kasvua.

Korkojen nousu ei ainakaan vielä uhkaa asuntovelallisia, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Korkojen nousu ei vielä hyydytä asuntokauppaa

Koronakriisi on euriborkorkojen lisäksi vaikuttanut myös asuntokauppaan.

– Korkojen nousu on nyt vielä niin maltillista, että ehkä se ei itsessään hyydytä kauhean paljon asuntomarkkinoita. Mutta kyllä tämä koronakriisi pistää ihmiset ajattelemaan, onko nyt oikea hetki hankkia asuntoa, Pasi Kuoppamäki kuvaa tilannetta.

– Kyllä ihmiset edelleen kyselevät asuntolainoja, mutta toki asuntokauppamäärät tulevat tässä tippumaan varmaan useita kymmeniä prosentteja. Ja kun kauppaa käydään vähemmän, silloin hinnatkin hieman laskevat. Mutta ainakaan vielä ei ole merkkejä siitä, että asuntojen pakkomyyntejä olisi tulossa kovinkaan paljon, ja silloin hintojen lasku luultavasti jää aika maltilliseksi.