Hyppää sisältöön

Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat selkeästi lisääntyneet, kaupunki ja HUS huolestuneita tilanteesta – Apulaispormestari vetoaa ohjeiden noudattamiseen alkavan ramadanin aikana

Helsingin kaupunki ja HUS ovat huolestuneita tilanteesta ja voimistavat keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi. Apulaispormestari Nasima Razmyar on huolestunut mahdollisesta syrjinnästä.

Helsingissä 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun vastaava osuus helsinkiläisten keskuudessa on keskimäärin 0,2 prosenttia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lähteneet selkeään kasvuun. Kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa. Kaikkiaan Helsingissä on yli tuhat tartuntaa.

Väestöön suhteutettuna 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta. Vastaava osuus keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa on 0,2 prosenttia.

Helsingin kaupunki ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ovat huolestuneita tilanteesta. Molemmat aikovat vahvistaa keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

– Tilanne vaatii eri toimijoiden yhteistyötä, monikielisten palvelujen kehittämistä edelleen ja tehokasta kohdennettua viestintää. Keskustelemme parhaillaan muun muassa Somaliliiton kanssa myös uusista toimista tilanteen parantamiseksi. Tässä tarvitaan myös pääkaupunkiseudun yhteistyötä, koska tilanne tuskin rajautuu Helsinkiin, sanoo pormestari Jan Vapaavuori tiedotteessa.

Myös HUS on tunnistanut tarpeen tiivistää viestintää ja toimia maahanmuuttajayhteisöjen suuntaan.

– Olemme lisänneet tiedotusta eri kielillä ja formaateissa, muun muassa videoina. On ensiarvoisen tärkeää, että viestintää ja neuvoja on tarjolla Suomessa kaikille ja niillä keinoilla, jotka tavoittavat heidät parhaiten, sanoo HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen tiedotteessa.

Helsinki ja HUS ovat tuottaneet ja jakaneet tietoa eri kieliryhmille. Ohjeita on ollut tarjolla useilla kielillä esimerkiksi lähikontaktien välttämiseen, karanteenissa oleville sekä ohjeita, miten tulee toimia, jos epäilee tartuntaa.

Tietoa on jaettu verkkosivuilla ja kaupungin eri toimipisteissä, mutta myös esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa sekä jalkautuvan nuorisotyön kautta.

Helsingissä tartunnan jäljitykseen on otettu mukaan myös kielivähemmistöjä edustavia ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja hoitajia. Näillä keinoin pyritään ymmärtämään paremmin tartuntojen lisääntymisen ja leviämisen syitä.

Helsingin kaupunki kertoo toimenpiteistään tarkemmin tiistaina 14. huhtikuuta kello 17 Helsinki-kanavalla järjestettävässä pormestarin infossa (siirryt toiseen palveluun). Myös HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen on mukana lähetyksessä.

Myös Yle tekee uutisia somaliksi ja useilla muillakin kielillä.

Apulaispormestari on huolestunut mahdollisesta syrjinnästä

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar on huolestunut mahdollisesta vähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä. Razmyarin mukaan asioista pitää puhua avoimesti, mutta uutisointi voi johtaa myös rasismiin.

– Mitään väestöryhmää ei saa syrjiä. Presidentti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) tänään hyvin siitä, että ennakkoluuloja on kohdistunut jo nyt yli 70-vuotiaisiin, helsinkiläisiin ja uusmaalaisiin. Koronaepidemian alussa ennakkoluuloja kohdistui myös kiinalaisiin ja muihin aasialaistaustaisiin, hän muistuttaa.

Razmyar viittaa myös ikäviin rasistisiin ilmiöihin Suomen lisäksi myös muualla Euroopassa. Hän muistuttaa, että kaupungin on tehtävä yhteistyötä Somaliliiton ja somaliyhteisön kanssa.

– Itse en usko missään tapauksessa, että kyse olisi välinpitämättömyydestä. Ihmiset eivät vaan tiedä riittävästi, eivätkä ehkä ole saaneet tietoa riittävästi.

Apulaispormestari muistuttaa, että monet somalit tekevät arvokasta työtä siivousalalla, terveydenhuollossa ja linja-auton kuljettajina, joten monet heistä joutuvat toimimaan koronapandemian etulinjassa.

Razmyar muistuttaa erilaisesta Id-juhlasta: "Ohjeet syytä ottaa vakavasti ja myös kaupungin on tiedottava riittävästi"

Razmyar muistuttaa, että kaupungin on huolehdittava tiedottamisesta ja valistuksesta kaikkiin väestöryhmiin.

Hän myös vetoaa tulevan ramadanin osalta kaikkiin etnisiin ryhmiin, että he huomioivat koronaohjeistukset. Myös kaupungilla on siinä oma vastuunsa, hän sanoo.

– Ramadanin aika ja sen päättävä vuoden tärkein Id-juhla on vietettävä tänä vuonna eri tavalla kuin aiemmin. Kontaktien on oltava erilaiset ja perheiden tulee erityisesti suojella omia isovanhempiaan. Ei voi käydä samalla tavalla kylässä tai olla ostoskeskuksissa, hän painottaa.

Razmyarin mukaan perheillä on kuukausi aikaa ideoida uudenlaista korona-aikaan sopivaa Id-juhlaa.

Ramadan alkaa tänä vuonna torstai-iltana 23. huhtikuuta ja päättyy lauantai-iltana 23. toukokuuta. Id al-Fitr -juhlaa vietetään ramadanin eli paastokuukauden päättymisen kunniaksi. Juhla on kolmipäiväinen.

Lue myös: