1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suksien voitelu

Kansainvälisen hiihtoliiton päätös fluorivoiteiden kieltämisestä ihmetyttää paikallisia voidevalmistajia

Päijät-Hämeessä yritykset jatkavat myös fluoria sisältävien voiteiden valmistamista, mutta kaipaavat tarkempia tietoja uudesta säädöksestä.

Fluoria sisältäviä voiteita saa edelleen käyttää. Kesällä astui EU:n uusi säädös, joka rajaa sallittua fluorin määrää. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti vuodenvaiheetta asettaneensa fluorinkäyttökiellon kaikkiin kattojärjestönsä alaisiin lajeihin.

FISin päätöstä osattiin odottaa myös Päijät-Hämeen suksivoiteita valmistavissa yrityksissä, mutta sen nopea voimaantulo yllätti.

Sekä Hartolassa voiteita valmistava Redox sekä hollolalainen Startex ovat kehittäneet myös fluorittomia voiteita, mutta FISin päätös sai molempien yritysten tuotekehitykset vauhdittamaan toimintaansa.

Startexin toimitusjohtaja Hanna Salmesta on mahdotonta sanoa vielä, miten uusi sääntö vaikuttaa yrityksen liikevaihtoon. Yritys valmistaa sekä fluoria sisältäviä että fluorittomia tuotteita myös ensi kautta varten.

Redoxin tuotekehitys- ja tuotantopäällikkö Juuso Liukkonen pitää kummallisena sitä, että FISin oma säädös on tiukempi kuin EU:n kesällä voimaan astuva fluoripitoisuuksia koskeva säädös.

Liitto perustelee päätöstään ympäristöystävällisillä ja terveydellisillä arvoilla. Sekä Salmi että Liukkonen kaipaavat testejä myös fluoria korvaavien aineiden ympäristöystävällisyydestä.

Liukkonen pelkää, että nopea säädöksen voimaantulo voi hyödyttää maita, joilla on varaa panostaa hiihtourheiluun. Jos voidevalmistajien edustajat eivät ole kilpailuissa tekemässä omia testejään voiteista ja myymässä tuotteita, joutuvat maajoukkueet ostamaan tuotteensa jo ennen kilpailuja.

– Olen jutellut muiden voidevalmistajien kanssa ja kiinnostus maailmancupin kiertämiseen on aika pieni. Silloin isot joukkueet, joilla on rahaa, voivat ostaa voiteita varastoon, ja pienet maa kärsivät. Maastohiihdosta tulee aika yksitoikkoista.

Sekä Redox että Startex pitävät kilpailuista pois jäämistä yhtenä vaihtoehtona. Molemmat yritykset toivovat, että FIS antaisi lisää tietoja esimerkiksi siitä, miten voiteiden fluoripitoisuutta tultaisiin testaamaan.

– FIS on tehnyt päätöksen, jonka seuraukset eivät ole loppuun asti mietittyjä. Tämä tulee vaikuttamaan suksivoideteollisuuteen, mutta myös kaikkiin muihin alalla oleviin.

Lue lisää aiheesta Yle Urheilun artikkelista