Ylen tieto: Poliisia on pyydetty selvittämään Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekauppoja

Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta hengityssuojaimia, jotka VTT:n mukaan eivät sovellu sairaalakäyttöön.

hengityssuojaimet
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Louneman tviittaama kuva Finnairin lentokoneesta, joka toi kirurgisia maskeja (2 milj. kpl) ja hengityksensuojaimia (230 000 kpl) Kiinan Quangzhousta, Helsinki-Vantaan lentokentällä 7. huhtikuuta 2020.
Viime viikon tiistaina Kiinasta saapui Suomeen lasti suojavarusteita.Huoltovarmuuskeskus

Yle uutisoi tänään, että Oikeuskanslerinvirasto on saanut kymmenen kantelua Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekaupoista.

Ylen tietojen mukaan myös poliisille on tehty tutkintapyyntö suojavarustekaupoista.

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema on myöntänyt julkisuudessa, ettei liikemies Onni Sarmasteen ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhän taustoja tarkistettu riittävän huolellisesti. Huoltovarmuuskeskus tilasi Sarmanteen ja Jylhän yrityksiltä hengityssuojaimia Kiinasta.

Huoltovarmuuskeskus oli maksanut ennakkoon Sarmasteelle viisi miljoonaa euroa. Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) testeissä selvisi, etteivät Sarmasteelta tilatut hengityssuojat sovellu sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus tilasi suojavarusteita myös Jylhän yritykseltä, hänen yritykselleen maksettu summa 2,5 miljoonaa euroa on jäädytettynä virolaisessa pankissa.

Poliisitutkinnassa voidaan selvittää, toimiko Huoltovarmuuskeskus riittävän huolellisesti ja toisaalta myös sitä, erehdytettiinkö Huoltovarmuuskeskusta, kun tilatut tuotteet eivät olleet todennäköisesti sellaisia kuin niiden piti olla.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on pyytänyt selvitystä Huoltovarmuuskeskukselta. Huoltovarmuuskeskus on luvannut kertoa tänään suojavarustekauppoihin liittyvistä tilauksesta.

Lue lisää:

Oikeuskanslerille jo 10 kantelua suojavarustesotkusta – ministeri Tuula Haataisen ja HVK:n ex-johtajan Tomi Louneman toimista halutaan selvitys

Miten maskiskandaali eteni siihen pisteeseen, että tilauksista vastuussa oleva erosi ja väliaikainen johtaja astui tilalle?

Lue tästä uusimmat tiedot koronasta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus