Ylen tieto: Poliisia on pyydetty selvittämään Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekauppoja

Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta hengityssuojaimia, jotka VTT:n mukaan eivät sovellu sairaalakäyttöön.

Viime viikon tiistaina Kiinasta saapui Suomeen lasti suojavarusteita. Kuva: Huoltovarmuuskeskus

Yle uutisoi tänään, että Oikeuskanslerinvirasto on saanut kymmenen kantelua Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekaupoista.

Ylen tietojen mukaan myös poliisille on tehty tutkintapyyntö suojavarustekaupoista.

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema on myöntänyt julkisuudessa, ettei liikemies Onni Sarmasteen ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhän taustoja tarkistettu riittävän huolellisesti. Huoltovarmuuskeskus tilasi Sarmanteen ja Jylhän yrityksiltä hengityssuojaimia Kiinasta.

Huoltovarmuuskeskus oli maksanut ennakkoon Sarmasteelle viisi miljoonaa euroa. Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) testeissä selvisi, etteivät Sarmasteelta tilatut hengityssuojat sovellu sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus tilasi suojavarusteita myös Jylhän yritykseltä, hänen yritykselleen maksettu summa 2,5 miljoonaa euroa on jäädytettynä virolaisessa pankissa.

Poliisitutkinnassa voidaan selvittää, toimiko Huoltovarmuuskeskus riittävän huolellisesti ja toisaalta myös sitä, erehdytettiinkö Huoltovarmuuskeskusta, kun tilatut tuotteet eivät olleet todennäköisesti sellaisia kuin niiden piti olla.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on pyytänyt selvitystä Huoltovarmuuskeskukselta. Huoltovarmuuskeskus on luvannut kertoa tänään suojavarustekauppoihin liittyvistä tilauksesta.

Lue lisää: