Hyppää sisältöön

Puola pui kiisteltyjä lakialoitteita koronakriisin varjoissa – Viimeksi aborttilain tiukennus toi kansan kaduille, nyt kokoontuminen on kielletty

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii Puolaa hylkäämään aborttilain kiristämistä ja seksuaalikasvatuksen kriminalisointia ajavat aloitteet.

Szczecin kaupungissa kasvosuojiin pukeutuneet mielenosoittajat vastustivat lakialoitteita jonottamalla kaupan edustalla 14. huhtikuuta 2020. Jonottamalla he eivät rikkoneet koronaviruksen takia asetettua kokoontumisrajoitusta. Kuva: EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch katsoo, että Puolan hallinto käyttää hyväkseen koronaviruksen takia asetettuja liikkumisrajoituksia.

Puolan parlamentin on tarkoitus käsitellä useita kansalaisaloitteita keskiviikon ja torstain istunnoissaan. Niihin kuuluu muun muassa lasten seksuaalikasvatuksen kriminalisoiva sekä uusia rajoitteita aborttiin asettava lakialoite.

Human Rights Watchin näkemyksen mukaan Puolan tulisi hylätä nämä aloitteet. Järjestön mukaan on väärin käyttää COVID-19:ää ympäröivää kaaosta ja ahdistusta häiriötekijänä, jonka avulla ajetaan läpi ”vaarallista” lainsäädäntöä.

– Ottaen huomioon Puolan ansiot laillisuusperiaatteen heikentämisessä on sopivaa, että maan hallitus ottaa askelia kohti väkivaltaisten lakien hyväksymistä silloin, kun lakialoitteita vastustavat mielenosoitukset on kielletty, sanoo naisten oikeuksien vanhempi tutkija Hillary Margolis Human Rights Watchin (siirryt toiseen palveluun) tiedotteessa.

Hänen mukaansa Puolan tulisi pandemian aikana keskittyä ihmisten terveyden ja oikeuksien suojelemiseen, ei niiden heikentämiseen.

Lakialoitteet esiteltiin ensimmäisen kerran vuosina 2018 ja 2019 mielenosoitusten saattelemina. Marraskuussa 2019 valittu parlamentti on lykännyt toistuvasti niiden käsittelyä.

Mielenosoittaja huusi iskulauseita aborttilakien tiukentamista vastaan Varsovassa 22. maaliskuuta 2018. Kuva: Marcin Obara / EPA

Puolan aborttilait kuuluvat Euroopan ankarimpiin

Vahvasti katolilaisen Puolan aborttilainsäädäntö on jo nyt yksi Euroopan tiukimmista.

Abortti sallitaan vain, jos raskaus on rikoksen kuten raiskauksen tai insestin tulos, uhkaa äidin terveyttä tai sikiö on epämuodostunut.

Nyt käsiteltävä lakiehdotus kieltäisi abortin, vaikka huomattaisiin, että sikiö on vaikeasti vammainen tai epämuodostunut.

– Uskon, että vammaisten lasten tappaminen on murha. Jos tämä lainsäädäntö päätyy pöydälleni saakka, allekirjoitan sen laiksi varmasti, sanoi Puolan presidentti Andzej Duda katolilaiselle Niedziela-lehdelle aiemmin tässä kuussa.

Puolaa hallitseva oikeistopopulistinen laki- ja oikeus -puolue (PiS) on ajanut kiristyksiä aborttilainsäädäntöön, tiukentanut retoriikkaansa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja on nyt kieltämässä lasten seksuaalikasvatuksen. PiS:n näkemyksen mukaan seksuaalivähemmistöjen oikeudet uhkaavat puolalaista kulttuuria.

Puolassa kansalaisaloitteita voi esittää, mikäli niihin on kerätty 100 000 allekirjoitusta.

Aborttia ja seksuaalikasvatusta käsittelevät aloitteet annettiin edellisen parlamentin kaudella, ja ne on sääntöjen mukaan käsiteltävä toukokuun loppuun mennessä.

Puolassa on rajoitettu julkisia kokoontumisia koronavirustilanteen takia. Vielä ei ole selvää, aiotaanko kokoontumisrajoitteita höllentää toukokuuhun mennessä.

Puolan hallinnon viranomaislähteiden mukaan rajoitteiden purkua suunnitellaan. Todennäköisesti rajoitukset poistetaan ensimmäisenä pieniltä kaupoilta tämän viikon sunnuntaina.

Lue myös:

"On vitsi, että EU on huolissaan Puolan demokratiasta", sanoo varsovalainen perheenäiti – Yle seuraa Puolan jännitteisiä vaaleja

Puolassa hallitseva Laki ja oikeus -puolue voitti parlamenttivaalit

Osa Puolan kaupungeista julistautuu "seksuaalivähemmistöjen ideologiasta" vapaiksi, vaikka ruohonjuuritasolla asenteet jo avautuvat

Puolassa tuhannet mustiin pukeutuneet mielenosoittajat vastustivat aborttilain tiukennusta