Hyppää sisältöön

Hoivakodissa Kiuruvedellä tehtiin vakavia virheitä koronaepidemiassa – potilasturvallisuus vaarantui, liki kolmannes asukkaista kuollut

Vakavimmat puutteet johtamisessa ja hygieniassa. Hoivakoti siirrettiin Attendolta kuntayhtymän haltuun.

Vierailut hoivakoteihin ja sairaaloihin on epidemian aikana pääasiassa kielletty. Kiuruvedellä virus pääsi leviämään hoivakodissa asukkaiden ja työntekijöiden keskuudessa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kallionsydämen hoivakodissa Kiuruvedellä tehtiin vakavia virheitä koronaepidemian puhjetessa. Hoivakodista pääsiäiseen saakka vastannut Attendo ei pystynyt korjaamaan puutteita toiminnassaan ohjeistuksesta ja kolmesta tarkastuskäynnistä huolimatta.

30-paikkaisen hoivakodin asukkaista tähän mennessä yhdeksän on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin. Tartunnan on saanut merkittävä osa hoivakodin asukkaista sekä yli puolet vakituisesta henkilökunnasta. Attendon mukaan virus tuli hoivakotiin uuden asukkaan mukana.

Kallionsydämen hoivakodin kokemukset osoittavat, kuinka tuhoisat seuraukset koronaviruksella voi olla hoivayksiköissä, jos hygieniaohjeita ei noudateta.

– Kallionsydämen hoivakodissa johtaminen ja hygieniamääräysten noudattaminen ei ollut ollenkaan tilanteen vaatimalla tasolla. Johtamisen puutteista kärsi koko toiminta. Asiakkaiden näkökulmasta hoito ei enää ollut asianmukaista, sanoo Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen.

Avi ja Valvira: potilasturvallisuus vaarantui

Kallionsydämen hoivakoti siirtyi Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän vastuulle kiirastorstaina. Siirto tehtiin, koska aluehallintoviraston ja Valviran mukaan asiakas- ja potilasturvallisuus hoivakodissa oli vaarantunut (siirryt toiseen palveluun).

Lääkehoitoa ja sairaanhoitoa ei pystytty toteuttamaan asianmukaisesti, henkilöstö ei ollut riittävä, eikä esimerkiksi siivouksesta ja hygieniasta pidetty riittävästi huolta.

Päätös oli järeä puuttuminen tilanteessa, jossa Attendo ei ollut pystynyt korjaamaan puutteita hoivakodin toiminnassa. Poikkeuksellisen päätöksestä tekee myös se, että hoivakodin toiminta siirtyy kuntayhtymälle pysyvästi.

Kallionsydämen hoivakodissa Kiuruvedellä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 9 asukasta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Avi alkoi selvittää Kallionsydämen hoivakodin toimintaa maalis–huhtikuun vaihteessa yhteydenoton perusteella. Hoivakodissa päätettiin aloittaa perjantaina 3.4. avin valvonta. Valvonta aloitetaan, jos toiminnassa havaitaan puutteita.

Hoivakotiin tehtiin viikon aikana kolme tarkastuskäyntiä, kertoo Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen. Attendo ei kuitenkaan pystynyt korjaamaan toimintaa riittävästi.

Pekkasen mukaan puutteita oli esimerkiksi hygieniassa sekä asiakkaiden hoitoisuuden arvioinnissa. Esimerkiksi siivousta ei pystytty tehostamaan epidemiatilanteen edellyttämälle tasolle.

Kun tartuntoja ilmeni, hoivakodissa pyrittiin erottelemaan sairastuneet ja altistuneet terveistä. Tässä ei kuitenkaan Leila Pekkasen mukaan onnistuttu kovin hyvin.

– Koko hoivakoti taitaa olla altistunut. Siivousta on tehostettu huomattavasti pääsiäisen aikana, Pekkanen sanoo.

Attendo: sairaanhoidon osaamisesta oli puutetta

Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan hoivakoti sai tiedon positiivisesta koronatestistä varsin myöhään. Sitä ennen virus ehti levitä Kallionsydämessä laajasti.

– Kun saimme tiedon tartunnasta, otimme suojautumisen ja tartuntojen estämisen vakavasti, Holmqvist sanoo.

Miksi toimintaa ei pystytty kuitenkaan korjaamaan tarkastuskäynneistä ja ohjeistuksista huolimatta?

– Meidän näkemyksemme mukaan olisimme tarvinneet aikaisemmassa vaiheessa vaativaa sairaanhoidollista osaamista. Ikäihmisten hoivakodeissa osaaminen painottuu hoivaan ja huolenpitoon, Holmqvist sanoo.

Vaativa sairaanhoidollinen osaaminen ei hänen mukaansa kuulu hoivakodin normaaliin toimintaan.

Holmqvist muistuttaa, että tilanne on ollut henkilöstölle hyvin poikkeuksellinen ja useat sairastumiset ovat aiheuttaneet ylikuormitusta.

Aluehallintovirasto ei tässä vaiheessa ota kantaa yksityiskohtiin tapahtumien kulusta Kallionsydämen hoivakodissa, mutta tekee asiassa myöhemmin valvontapäätöksen.

Valvonta tiukkenee kaikissa alueen hoivakodeissa

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on tuonut hoivakotiin uuden johtajan ja sairaanhoitohekilökuntaa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneille tarjotaan nyt kotisairaalatasoista hoitoa. Se mahdollistaa esimerkiksi tehokkaamman kipulääkityksen, suonensisäisen antibioottihoidon ja hengityksen tukemisen happiviiksillä.

– Monet asiakkaat ovat tällä hetkellä virustartunnan vuoksi huonokuntoisempia kuin normaalissa hoivakotitoiminnassa, Leila Pekkanen sanoo.

Hän kuvailee, että tilanne Kallionsydämen hoivakodissa on nyt normalisoitumassa. Henkiöstö on siirtynyt kuntayhtymän palvelukseen Attendon vuokraamana. Virallinen yt-menettely käydään myöhemmin.

Pekkasen mukaan järkyttynyt tunnelma on tasaantumassa. Kuntayhtymä tarjoaa psykososiaalista tukea hoivakodin asukkaille, henkilökunnalle ja omaisille.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on ottanut Kallionsydämen hoivakodin tapauksesta opiksi. Kuntayhtymä aikoo tehdä valvontakäynnin kaikkiin alueen yksityisiin ja kuntayhtymän omiin hoivakoteihin. Valvontakäyntejä jatketaan viikoittain epidemian ajan, Leila Pekkanen kertoo.

Viime viikolla valvontakäynnit ehdittiin jo toteuttaa alueella toimiviin Attendon muihin hoivakoteihin.

– Niissä asiat olivat kunnossa, eikä vakavaa huomautettavaa löytynyt, Leila Pekkanen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi ennen pääsiäistä päivitetyn koronaohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) asumispalveluyksiköille.

Ohjeistusta tarkennettiin hoivakotiuutisten vuoksi.

STM antoi ohjeita muun muassa suojavälineiden käyttöön ja siivoukseen. Terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa tulisi käyttää joko kirurgista nenä-suusuojainta tai pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta. Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä.

Lue myös:

.
.