Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja THL:n koronalukujen ero aiheuttanut päänvaivaa – yksi syy on yksityisen terveydenhoidon toteamat tartunnat

Koronatartunnan saaneiden määrä ei ole noussut kasvuun pääsiäisen jälkeen.

Keski-Suomi
Keski-Suomen keskussairaala ulkoa.
Keski-Suomen keskussairaala. Arkistokuva.Petri Aaltonen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedot koronaviruksen tartuntamääristä Keski-Suomessa ovat toisistaan eroavat, mikä on aiheuttanut paljon päänvaivaa.

THL:n tämän päivän tietojen mukaan Keski-Suomessa on todettu 106 koronavirustartuntatapausta, sairaanhoitopiirin mukaan tartuntoja on 85.

Syynä on muun muassa se, että THL:n tartuntarekisterissä koronavirustartunta kirjataan oman asuinkunnan mukaan, eikä sen mukaan, missä näyte on otettu. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lukuihin kirjattu tartunta on voitu todeta ja hoitaa jossain muualla kuin Keski-Suomessa.

Sairaanhoitopiirin kertoma koronavirustartuntojen määrä kertoo myöskin vain julkisen terveydenhuollon toteamat tartunnat. THL:n luvuissa mukana on esimerkiksi Pihlajalinnan, Terveystalon tai Mehiläisen toteamat tartunnat.

Keski-Suomen lukuihin eivät myöskään lukeudu jämsäläisten tai kuhmoislaisten tartunnat, sillä molemmat kunnat kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Keski-Suomen kunnista neljä kuntaa on yksilöity koronavirustartuntatilastoissa. THL julkaisee tapausten määrän kunnittain, jos tartuntoja on yli viisi. Tilaston mukaan Äänekoskella on kuusi tartuntaa, Jämsässä kymmenen, Muuramessa seitsemän ja Jyväskylässä 82.

Koronavirustilanne on rauhallinen ja hallinnassa

Vain yksittäisiä potilaita on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi, ja vuodeosastoilla ja teho-osastolla on tilaa hoitoa tarvitseville potilaille.

Koronaviruspotilaiden kasvun määrään on valmistauduttu hyvin sekä Keski-Suomen keskussairaalassa että eri puolilla maakuntaa. Keskussairaalaan ja maakunnan terveyskeskuksiin on varattu erityisiä potilaspaikkoja infektiopotilaita varten.

Keski-Suomen keskussairaalan lisäksi sairaanhoitopiirin alueella testejä otetaan Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Äänekosken, Saarijärven ja Pihtiputaan terveyskeskuksissa. Näytteenotosta päättävät Keski-Suomen keskussairaalassa infektiolääkärit ja terveyskeskuksissa tartuntatautien vastuulääkärit.

Maakunnan alueella testaukset tehdään aina omalla terveysasemalla niiden aukioloaikoina. Muulloin testaukset tehdään Keski-Suomen keskussairaalassa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa: Epidemiaan varauduttu huolella myös vainajien osalta, Keski-Suomessa ensimmäinen koronakuolema, koronatestauksia tehdään nyt muuallakin kuin Jyväskylässä

Mitä kuntasi linjaa ja tiedottaa koronasta? Täältä löydät linkin suoraan kunnan korona-asioihin

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus