Pentti Linkolalle oma muistometsä – Luonnonperintösäätiön keräys jatkuu kunnes on rahaa todelliseen aarniometsään

Linkola perusti aikanaan Luonnonperintösäätiön, joka ostaa metsää suojeltavaksi.

Pentti Linkola
Pentti Linkola soutaa kesäkuussa 2017.
Luonnonsuojelija, ornitologi Pentti Linkola kuoli 87-vuotiaana huhtikuun alussa. Juha Metso / AOP

Luonnonsuojelija ja ornitologi Pentti Linkolalle suunnitellaan muistometsää.

Muistometsää varten rahaa kerää Luonnonperintösäätiö. Linkola perusti Luonnonperintösäätiön vuonna 1995. Säätiö ostaa Suomen vanhoja metsiä suojeltaviksi.

– Haluaisimme hankkia todellisen aarniometsän. Alueella pitäisi olla laajuutta ja syvyyttä sekä paljon puuta. Pentin toive oli aina, että pitää olla vanhoja isoja puita. Se tarkoittaa, että tarvitsemme aika paljon rahaa, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Linkolan syntymäpäiväkeräys tuotti aikanaan noin 100 000 euroa, jolla saatiin hankittua vanhaa metsää. Eteläisessä Suomessa summa menee helposti, kun yksi hehtaari voi Jussilan mukaan maksaa 7000 – 10 000 euroa.

Tiettyä metsäaluetta ei ole vielä mielessä. Keskustelua on käyty siitä, että ostettava muistometsä olisi Linkolan retkeilyalueella Hämeessä tai Pirkanmaalla.

Päätös tehdään vasta, kun rahaa on kasassa riittävästi. Keräys (siirryt toiseen palveluun) jatkuu Jussilan mukaan toistaiseksi, jotta useampi ihminen ehtii huomata sen.

Huhtikuun alussa menehtynyt Pentti Linkola asui Sääksmäen Ritvalassa.

Linkola tunnettiin jyrkistä näkemyksistään ihmisen ja luonnon suhteesta. Hänen ajattelunsa ydinsanoma oli, että ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä.

Keskeisintä hänen mielestään oli väestöräjähdyksen estäminen sekä luonnon kuormituksen vähentäminen.

Lue lisää:

Luonnonsuojelija Pentti Linkola on kuollut – Elämäkerturi: "Hänellä oli ymmärrystä ja herkkyyttä kuunnella toista ihmistä"

Elävä arkisto: Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta