Hyppää sisältöön

Voiko Uudenmaan eristys lakata olemasta välttämätön jo ennen sunnuntaita? Kiperä kysymys mutkisti hallituksen työtä, neuvottelu kesti koko tiistai-illan

Hallitus päätti neuvottelunsa iltayhdentoista jälkeen. Ylen tietojen mukaan viranomaiset eivät esitä eristyksen jatkamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) Säätytalon edustalla 9. huhtikuuta 2020. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Hallitus päätti neuvottelunsa Uudenmaan eristyksestä myöhään tiistai-iltana, hieman yhdentoista jälkeen. Ylen tietojen mukaan neuvottelussa sovitusta kerrotaan tarkemmin huomenna keskiviikkona.

Hallituksen neuvottelua mutkisti Ylen tiedon mukaan käsite välttämättömästä tarpeesta rajoittaa liikkumista Uudenmaan rajan ylitse.

Liikkumisrajoitukset ovat järeitä toimenpiteitä, joihin valmiuslaki antaa tarvittaessa mahdollisuuden. Rajoituksille täytyy kuitenkin olla nimenomaan välttämätön peruste – esimerkiksi pelkkä tarpeellisuus ei riitä.

Jos ero Uudenmaan ja muun Suomen tautitilanteissa on riittävästi kaventunut, ei kyseessä enää ehkä ole välttämättömyys. Tällöin hallitus ei voi esittää eristyksen jatkamista.

Samaan aikaan hallituksen on otettava kantaa siihen, milloin tilanne täsmällisesti muuttuu. Jos hallitus toteaisi tiistai-iltana, ettei Uudenmaan eristys ole välttämätöntä terveydellisistä syistä enää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, seuraa uusi kysymys: miksi eristys on välttämätöntä vielä vaikkapa perjantaina tai lauantaina?

Hallituksen on siis pystyttävä perustelemaan, miksi eristystä ei pureta esimerkiksi kahta päivää aikaisemmin.

Ilman jatkopäätöstä Uudenmaan eristäminen loppuisi viimeistään 19. huhtikuuta eli tulevana sunnuntaina. Hallituslähteestä ennakoitiin jo eilen maanantaina, että hallitus kertoisi Uudenmaan ratkaisusta keskiviikkona.

Ministerit niukkasanaisia kokoukseen mennessään

Yle kertoi tänään aamulla, etteivät sosiaali- ja terveysministeriö eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esitä enää Uudenmaan eristämisen jatkamista.

Ministerit eivät kommentoineet viranomaisten kantaa Säätytalon edustalla ennen neuvottelun alkamista. Keskustelut alkoivat noin klo 17 aikaan.

– Sitä (eristämistä) täytyy käsitellä. Se päättyy, ellei hallitus päätä jatkosta, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi.

– En voi vahvistaa (eristämisen päättymistä tai jatkumista), neuvottelu on vasta alkamassa, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi.

Ylen hallituslähteestä saamien tietojen mukaan ministeriön ja THL:n näkemyksen taustalla on se, että tartuntatilanne Uudellamalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

– Tämä on juuri se (kysymys), josta hallitus kuulee nyt terveysasiantuntijoita. Aiemmin raja (Uudenmaan ja muun maan välillä) oli jyrkkä, mutta nyt se on tasoittunut. Kehitys on sinänsä ollut ihan suotuisia, siitä täytyy kiittää suomalaisia, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Säätytalolla tiedotusvälineiden edustajille.

Haavisto arvioi, että hallitus punnitsee uusien suositusten ja toimenpiteiden mahdollisuutta.

– Kansainväliset suosituksethan ovat kallistuneet hengityssuojainten käytön puolelle, mutta niiden saannissa on edelleen hankaluuksia. Pitää katsoa.

Juttua on päivitetty lopulliseen asuunsa klo 23.31.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.