Euroopassa otetaan eri tahtiin pieniä askelia kohti uutta normaalia – Tanskassa palataan pulpetteihin, Itävallassa avattiin rautakaupat ja Italiassa kirjakaupat

Koronapandemian takia viikkoja jatkuneet rajoitukset kiristävät taloutta ja hermoja. Kokosimme purkusuunnitelmia Euroopan maista.

koronaviruspandemia
Rehtori kävelee luokkahuoneeksi muutetussa jumppasalissa.
Rehtori tarkasteli poikkeusjärjestelyjä Stengaardin koulun jumppasalissa Tanskan Gladsaxessa tiistaina.Liselotte Sabroe / EPA

Pääsiäisen jälkeen eri puolilla Eurooppaa on alettu hiljalleen purkaa koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia tai ainakin suunnitella asiaa. Espanjassa palattiin maanantaina töihin muun muassa rakennustyömaille, mutta muuten tiukat liikkumisrajoitukset pysyvät ennallaan ainakin kuun lopulle.

Joissain maissa epidemian katsotaan tasaantuneen jo siinä määrin, että niissä puhutaan askelista kohti jonkinlaista uutta normaalia.

Tanska

Tanska alkaa keskiviikkona avata kouluja ja päiväkoteja uudelleen. Kouluihin ensimmäisinä pääsevät palaamaan tiettyjen kuntien (siirryt toiseen palveluun) pienimmät koululaiset viidenteen luokkaan asti. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kutsui (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla suunnitelmaa ensimmäiseksi varovaiseksi vaiheeksi.

Pienimpien koululaisten paluuta Frederiksen perusteli sillä, että näin kotoa käsin työskentelevät vanhemmat saavat ainakin vähän lisää työrauhaa.

Pulpetteja ja tuoleja luokassa
Kahden oppilaan pöydät oli varustettu vain yhdellä tuolilla tiistaina Stengaardin koulussa Tanskan Gladsaxessa. Tarkoitus on pitää oppilaat turvallisen välimatkan päässä toisistaan.Liselotte Sabroe / EPA

Vanhemmat koululaiset ja opiskelijat pysyvät Tanskassa etäopetuksessa ainakin 11. toukokuuta asti. Siihen asti on ollut määrä pysyä kiinni myös muun muassa kirkkojen ja kirjastojen sekä useimpien palveluyritysten.

Tiistai-iltana pääministeri Frederiksen kuitenkin ilmoitti epidemian edenneen toivottuun suuntaan arveltua nopeammin. Frederiksenin mukaan ensimmäistä vaihetta voitaisiin laajentaa nopeasti, kunhan puoluejohtajat sopivat yksityiskohdista.

Tanskassa oli tiistaihin mennessä todettu vajaat 6 500 koronavirustartuntaa, ja 299 ihmisen on kerrottu kuolleen viruksen aiheuttamaan tautiin.

Tanskan hallitus on myös muistuttanut, että käsien pesua, hihaan yskimistä ja muita henkilökohtaisia varotoimia on jatkettava rajoitusten höllentämisen jälkeenkin.

Tanskassa myös osa kaupoista avautuu tänään. Kauppakeskukset pysyvät kiinni, mutta ovensa avaavat eräät liikkeet keskustojen ulkopuolella.

Norja

Myös Norjassa aloitetaan perheen pienimmistä: Päiväkotien on määrä avautua 20. huhtikuuta eli ensi maanantaina. Samana päivänä poistuu “mökkikielto” eli norjalaiset saavat jälleen käydä mökeillään. Hallitus kuitenkin edelleen suosittelee välttämään vapaa-ajanmatkoja.

Kouluja aletaan avata viikkoa myöhemmin alimmista luokista alkaen, ja tarkoitus on saada kaikki oppilaat takaisin kouluun vielä ennen kesälomia. Norjan hallituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koulujen sulkemisella on ollut osaltaan raskaat talousvaikutukset, ja koulujen avaaminen vapauttaa vanhemmat töihin.

Erilaisia terveyspalveluja avataan ensi maanantaina: Esimerkiksi fysioterapeutit ja psykologit voivat alkaa tavata asiakkaitaan, jos aloille saadaan luotua yhteinen käytäntö tartuntojen ehkäisemisestä. Samalla edellytyksellä voidaan avata viikkoa myöhemmin esimerkiksi kampaamot.

Itävalta

Itävalta on esitellyt toistaiseksi ehkä yksityiskohtaisimman aikataulun rajoitusten purkamisesta. Maan liittokanslerin Sebastian Kurzin mukaan Itävallan koronatoimet ovat olleet tiukempia kuin muissa maissa, ja hän on kuvaillut tätä viikkoa pääsiäisen hengessä suurieleisesti "ylösnousemukseksi".

Kotoa saa edelleen poistua vain perustellusta syystä, mutta tiistaina Itävallassa annettiin pienille kaupoille, rautakaupoille sekä puutarhamyymälöille lupa avata jälleen ovensa. Kauppaan saa päästää kuitenkin vain yhden asiakkaan 20:tä neliömetriä kohti, ja rautakauppojen pihamailla nähtiinkin pitkiä jonoja.

Kasvosuojin varustautuneita asiakkaita jonottamassa rautakauppaan
Asiakkaat jonottivat rautakauppaan Itävallan Wienissä tiistaiaamuna.EPA / Christian Bruna

Aivan normaaliin tapaan ostoksilla käynti ei suju, sillä Itävallassa kaikissa kauppaliikkeissä sekä henkilökunnan että asiakkaiden on suojattava nenänsä ja suunsa. Vähintään huivia tai muuta kankaista suojaa on käytettävä myös julkisissa liikennevälineissä.

Der Standard -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) määräyksiä on noudatettava sakon uhalla: kasvosuojan puuttumisesta voidaan antaa 25 euron sakko ja liikaa asiakkaita liikkeeseen päästänyttä yritystä uhkaa jopa 3 600 euron sakko.

Seuraavassa vaiheessa, toukokuun alussa Itävalta aikoo avata loputkin kaupat, kauppakeskukset mukaan lukien sekä kampaamot. Toukokuun puolivälissä ollaan avaamassa ravintolat ja majoitusliikkeet.

Koulut Itävallassa pysyvät kiinni ainakin toukokuun puoliväliin. Liittokansleri Kurzin mukaan koulujen avaaminen vaatii tarkkaa harkintaa, koska lapset eivät osaa pitää turvaväliä samalla tavalla kuin aikuiset.

Italia

Italiassa kirja- ja paperikaupat sekä lastentarvikeliikkeet saivat avata ovensa tiistaina. Pahimmin koronaepidemioista kärsineillä Lombardian ja Piemonten alueilla maan pohjoisosassa nämä kaupat kuitenkin pysyvät kiinni.

Myyjä esittelee vauvanvaatteita
Myyjä esitteli vauvanvaatteita lastenvaatekaupassa Napolissa tiistaina.Ciro Fusco / EPA

Juuri näiden erikoisliikkeiden avaamista perusteltiin muun muassa sillä, että koululaisten ja opiskelijoiden on saatava lisää tarvikkeita ja kasvaville vauvoille tarvitaan uusia vaatteita. Italian kulttuuriministerin mukaan kirjat puolestaan ovat välttämättömiä hyödykkeitä kotiin määrätyille italialaisille.

Muutoin Italiassa jatkuvat tiukat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset näillä näkymin ainakin toukokuun 3. päivään asti eli vielä vajaat kolme viikkoa. Koulujen osalta on jopa arveltu, että ne saattavat avautua vasta syksyllä seuraavaksi lukuvuodeksi.

Ranska ja Britannia pysyvät säpissä vielä pitkään

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron esitteli maanantaina maan suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Ranskalaisilla on kuitenkin vielä pitkä aika odotettavana: kouluja ja päiväkoteja aletaan avata vasta 11. toukokuuta. Siihen asti maassa on käytännössä voimassa ulkonaliikkumiskielto.

Britanniassa uusien tartuntojen ja koronatautiin kuolleiden määrät nousevat sitä tahtia, että maa tuskin luopuu omista rajoituksistaan vielä tällä viikolla niiden määräajan umpeutuessa.

Hollannissa koronarajoitukset ovat näillä näkymin voimassa 28. huhtikuuta asti. Maan hallituksen odotetaan ilmoittavan viikon päästä, avataanko esimerkiksi maan koulut silloin. Naapurimaa Belgian odotetaan keskiviikkona jatkavan omia rajoituksiaan toukokuun puolelle.

Puola päätti tiistaina, että koronarajoituksia muun muassa kauppojen osalta aletaan purkaa asteittain. Tarkkoja yksityiskohtia on luvassa vasta myöhemmin viikolla. Puolassa kasvojen suojaamisesta julkisilla paikoilla on tulossa pakollista torstaista lähtien.

Etelänaapuri Tšekissä avattiin jo viime torstaina rakennusmateriaaleja, harrastustarvikkeita ja polkupyöriä myyvät kaupat. Tiistai-iltana Tšekin hallitus esitti, että maan kaupat ja ravintolat avataan viidessä vaiheessa ensi maanantain ja kesäkuun 8. päivän välillä. Tšekissäkin on toistaiseksi käytettävä kasvosuojia julkisilla paikoilla.

Mutta mitä tekee Saksa?

EU:n suurimmassa taloudessa Saksassa purkusuunnitelmaa on vaadittu yhä äänekkäämmin. Jonkinlaisia viitteitä Saksan suunnasta on odotettavissa keskiviikkona, kun liittokansleri Angela Merkel neuvottelee osavaltiojohtajien kanssa koronarajoitusten jatkosta.

Neuvotteluihin saatiin maanantaina evääksi Saksan tiedeakatemian Leopoldinan suositukset (siirryt toiseen palveluun). Niiden mukaan koulut tulisi avata porrastetusti mahdollisimman pian alkaen peruskouluista. Päiväkotien toimintaa sen sijaan pitäisi akatemian mukaan edelleen rajata tiukasti, koska pienet lapset eivät pysty noudattamaan turvavälejä.

Leopoldina suositteli myös kasvosuojien käyttöä julkisessa liikenteessä ja muuallakin, jos turvaväliä on mahdoton pitää.

Mallinukke, jolla sekä kasvosuojus että suojavisiiri
Kasvosuojaa ja suojavisiiriä kantava mallinukke berliiniläisen kaupan edessä tiistaina.Omer Messinger / EPA

Jokseenkin samoilla linjoilla eri puolilla Eurooppaa tunnutaan olevan toistaiseksi siitä, että suuria kulttuuri- tai urheilutapahtumia ei ainakaan alkukesällä vielä järjestetä.

Esimerkiksi Itävallassa suuret yleisötapahtumat on kielletty kesäkuun loppuun asti, Ranskassa heinäkuun puoliväliin ja Tanskassa elokuuhun asti. Saksassa tiedeakatemia suosittelisi niiden sallimista asteittain, jos osallistujat voivat pitää etäisyyttä toisiinsa.

Jutussa käytetty lähteinä: AP, AFP, Reuters, Der Standard, ARD, BBC, La Repubblica, NRK, NOS

Korjaus 15.4. klo 6.43: Ranskassa kouluja ja päiväkoteja aletaan avata 11. toukokuuta. Jutussa puhuttiin alun perin virheellisesti huhtikuusta.

Tarkennettu 15.4. klo 11.45: Itävallassa avoinna oleviin kauppoihin saa päästää yhden asiakkaan 20 neliömetriä kohti. Jutusta puuttui aiemmin numero 20.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tukholman-kirjeenvaihtajalta: Suomalaiset seuraavat Ruotsin koronatoimia silmä tarkkana