Jalkapallokauden alku hämärän peitossa – Satakunnan edustusjoukkueet valmistautuvat pääosin yksilöharjoittelulla

Ykkösessä pelaavan Musan Salaman pelaajat ovat käyneet myös potkimassa palloa yhdessä.

Musan Salama ja muut jalkapalloseurat eivät pääse harjoittelemaan normaalisti koronan takia. Kuva: Mari Kahila / Yle

Huhtikuu on yleensä jalkapallokauden aloituskuukausi. Vuonna 2020 on toisin. Koronaviruksen takia kauden alkua on lykätty ja joukkueharjoituksista siirrytty yksilöharjoituksiin.

Miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösessä pelaava porilainen Musan Salama valmistautuu kauteen nyt kännykässä toimivan ohjelman avulla.

– Edustusjoukkueen pelaajat ovat omatoimijaksolla täysin. Heille on toimitettu ohjelmat ja käytössä olevan applikaation avulla valmennus seuraa miten treenit edistyvät. Jonkin verran pelaajat lienevät
olleet samaan aikaan potkimassa, mutta ohjattua pienryhmä- tai joukkueharjoittelua ei ole, seuran toiminnanjohtaja Kari Löytökorpi vakuuttaa.

Myös Yle on saanut useista lähteistä tietoa, että MuSan edustusjoukkueen pelaajia on käynyt kentillä yhdessä harjoittelemassa.

MuSalle poikkeustila aiheutti myös kauan odotettujen juhlien perumisen: perinteikäs länsiporilainen seura täytti viime viikolla 60 vuotta, mutta juhlinta on siirretty suunnitellulta kiirastortailta hamaan tulevaisuuteen.

Ykkösen kauden alku heinäkuussa?

MuSa on saanut Palloliitolta kolme eri skenaariota siitä, milloin kausi voisi alkaa. Todennäköisin alkuaika on Löytökorven mukaan tämänhetkisen arvion mukaan heinäkuu. Vaihtoehdot ovat kesä- ja elokuu.

– Talouden suhteen on tiukkaa urheiluseuralla aina ja erityisesti tietysti nyt. Edustusjoukkueen osalta meillä kävi ehkä vähän tuurikin, kun testissä olleen färsaarelaisen pelaajan kanssa ei ehditty tehdä sopimusta, japanilaispelaaja lähti takaisin Japaniin odottelemaan kauden alkua ja huhtikuun alun leiri Eerikkilässä peruuntui, Kari Löytökorpi kertoo.

Omatoimisuutta harjoittelussa

Myös Kakkosessa pelaavat porilainen FC Jazz ja raumalainen Pallo-Iirot ovat muuttaneet harjoitteluaan.

–Pallo-Iirojen edustusjoukkue ei harjoittele ryhmänä vaan jokainen tekee omatoimista harjoitetta, edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Väänänen sanoo.

FC Jazzissa aikaa on käytetty muun muassa fysiikkavalmennukseen.

– Fysiikkavalmentajat myös seuraavat harjoittelua ja keskustelevat aktiivisesti harjoittelusta soittelemalla ja viestittelemällä pelaajien kanssa. Joukkueen Whatsup-ringissä keskustellaan eri asioista ja viestitään mahdollisesti muuttuvista toimintaohjeista pandemiaan liittyen, joukkueenjohtaja Rami Koskinen kertoo.

FC Jazz on tehnyt taloustoimia koronatilanteen takia. Pelaajat ovat suostuneet palkkioidensa pienentämiseen seuran talouden turvaamiseksi.